Direct naar inhoud

Verbouwing van de eeuw

Iedere dinsdag om 20.30 op NPO 1!

 

Van een karakteristiek dijkhuis uit 1932 tot een voormalige nijverheidsschool uit 1912. Ben je benieuwd hoe gewone Nederlanders een monumentale bouwval omtoveren tot hun droomhuis? Je ziet het sinds 20 mei iedere dinsdag om 20.30 uur op NPO 1, in het nieuwe programma Verbouwing van de eeuw. Vier weken lang leef je op de dinsdagavond mee met vier uitdagende verbouwingen. Hieronder lees je alles wat we er al over weten.

Wat we weten over Verbouwing van de eeuw

Beleef Verbouwing van de eeuw bij de NPO met Ziggo

Laatste update: 20 mei 2025

In Verbouwing van de eeuw volgen we samen met presentatrice Anita Witzier vier stellen die het avontuur aangaan om een vervallen monumentaal pand grondig te verbouwen tot hun droomhuis. Het kan gaan om een historische woning of een pand dat niet eens bedoeld is om in te wonen, zoals een oude school. Elk pand heeft zijn eigen karakter, uitdagingen en geschiedenis. 

Bijzonder aan dit nieuwe verbouwingsprogramma is dat de deelnemers bijna twee jaar op de voet gevolgd zijn. Van hun ambitieuze plannen tot de onvermijdelijke tegenslagen en het moment dat het eindresultaat hopelijk alle verwachtingen overtreft. Stuk voor stuk gaat het om enorme projecten. 

Elke aflevering zoomt in op één koppel. Ondertussen duikt architectuurhistoricus Valentijn Carbo (bekend van Binnenstebuiten) in de geschiedenis van elk pand. Waarom is het gebouwd? Wie woonde er vroeger? Wat voor verhalen liggen er verborgen? Deze extra laag maakt Verbouwing van de eeuw tot een uniek programma.

Zo wisten de programmamakers bij een voormalige onderwijzerswoning in Friesland de zoon van de oude hoofdmeester te traceren. Die kon onder andere vertellen dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel onderduikers hebben gezeten.

Of de eindresultaten echt verbluffend zijn? Dat zie je vanaf 20 mei. Eén ding is zeker: wie houdt van geschiedenis, verbouwen én menselijke verhalen, zit vier avonden gebeiteld bij de KRO-NCRV op NPO 1.

Verbouwing van de eeuw: de deelnemers

Verbouwing van de eeuw zet telkens één dapper koppel centraal dat de kijker toelaat in hun enorme en uitdagende project. We stellen de deelnemers alvast kort aan je voor:

Yuri en Wietske
Woonachtig in Weurt, Gelderland. Zij verbouwen een karakteristiek dijkhuis uit 1932 aan het Maas-Waalkanaal.

Sandra en Machiel
Woonachtig in Heerde, Gelderland. Zij toveren een oude nijverheidsschool uit 1912 om tot een horloge-atelier, yogastudio én B&B.

Stefan en Esther
Woonachtig in Berlikum, Friesland. Zij renoveren een oude onderwijzerswoning uit 1909 op, terwijl Esther ondertussen haar eigen bakkerij runt.

Svende en Hans
Woonachtig in Eenrum, Groningen. Zij restaureren een statige villa uit 1907 met oog voor detail en historie.

De beste films en series kijken?
Stap nu over en krijg een
streamingdienst cadeau
  • 50% korting op Internet & TV
Logo SkyShowtime, Disney+ en HBO Max

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Ook interessant:

Waar kijk je Verbouwing van de eeuw?

De vier afleveringen van Verbouwing van de eeuw kijk je sinds 20 mei iedere dinsdag om 20.30 uur op NPO 1. Heb je Verbouwing van de eeuw gemist? Geen probleem, terugkijken kan via NPO Start en NPO Plus.

De presentatrice van Verbouwing van de eeuw

De presentatie van Verbouwing van de eeuw is in handen van Anita Witzier, al jaren een vertrouwd gezicht op de Nederlandse televisie. Eerder presenteerde zij onder andere De Reünie en Anita in de Missie. Ook was Anita dit jaar in The Passion weer te zien als verslaggever en was zij onlangs nog te gast in Lieve Heleen.

Met haar warme persoonlijkheid en oog voor wat mensen beweegt, weet Anita als geen ander hoe je kijkers meeneemt. Maar is zij zelf een klusser? In een interview met de NCRV-gids verklapte ze onlangs dat ze “helemaal niet handig” is. Anita: “Een muur schilderen is nog wel leuk, maar dat schuren is verschrikkelijk.”

Bij de start van de opnamen van Verbouwing van de eeuw vroeg Anita zich vaak af, waar de deelnemers aan waren begonnen. Terugkijkend zei ze hierover: “Zo’n gebouw in ere houden, maar wel aanpassen aan de eisen van deze tijd. Dat is een enorme puzzel en kost zoveel bloed, zweet en tranen, zoveel geld en vergunningen. En dat vaak allemaal naast het gewone werk en gezinsleven. Gaandeweg slaat die emotie om naar bewondering als je het eindresultaat ziet.”

Meer kijktips?
De Entertainment Gids

De beste tips voor films, series, programma's, sport, concerten en events voor jou.  

zenderoverzicht