Direct naar inhoud

Oorlogsalbums

Vrijdag 6 en vrijdag 13 juni om 20.30 op NPO 2!

 

In het nieuwe programma Oorlogsalbums krijgen onbekende soldaten uit de Tweede Wereldoorlog eindelijk een identiteit. Presentator Philip Freriks, die tijdens de oorlog zijn broer verloor, slaat samen met experts fotoalbums open. Het is hun missie om de identiteit van de soldaten te achterhalen, te ontdekken wat er met hen is gebeurd en nadien de foto’s aan nabestaanden te schenken. Verwacht ontroerende oorlogsverhalen die het belang van het herinneren laten zien. Oorlogsalbums bestaat uit twee afleveringen en is op vrijdag 6 en vrijdag 13 juni om 20.30 uur te zien bij Omroep MAX op NPO 2. Lees hieronder alles wat we over dit nieuwe programma weten.

Alles over het programma Oorlogsalbums

Beleef Oorlogsalbums bij de NPO met Ziggo

Laatste update: 21 mei 2025

Producent: De Haaien, Doerak Film
Presentator: Philip Freriks
Genre: Geschiedenis

Wat we weten over Oorlogsalbums

In Oorlogsalbums gaat presentator Philip Freriks, samen met een groep experts, op zoek naar de identiteit van onbekende soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Ze spitten door fotoalbums en proberen er als ‘historische detectives’ achter te komen wie de soldaten waren, waar ze tijdens de oorlog zaten en wat er met hen is gebeurd. Het is hun missie om de albums te herenigen met nabestaanden en de verhalen te blijven herinneren.

In het tweeluik worden twee anonieme fotoalbums van een Amerikaanse en een Duitse soldaat, die online zijn opgedoken, onderzocht. Nu de soldaten niet meer leven, worden hun pijnlijke maar belangrijke verhalen vaak niet meer herinnerd. Deze gewone jongens die in de oorlog vochten, legden de situatie vast op camera als herinnering voor zichzelf of voor hun familie. Vaak waren ze niet eerder buiten hun dorp geweest, dus ging er tijdens de oorlog een wereld voor ze open.

De fotoboeken zijn geliefd onder historici en verzamelaars vanwege het unieke historische materiaal. Sommige albums gaan daarom voor honderden euro’s over de toonbank. Op veilingsites vind je honderden albums van Amerikaanse, Duitse en Canadese soldaten uit de Tweede Wereldoorlog, vol met persoonlijke kiekjes van jongens die aan het front streden. 

Omroep MAX wil met het programma Oorlogsalbums ook om deze reden “de kennis en betrokkenheid van het publiek activeren, om de vergeten verhalen zichtbaar te maken”. Veel Nederlanders hebben namelijk oorlogsfoto’s thuis, waarvan de geportretteerde locaties of mensen niet worden herkend. Daarom is de website Oorlogsalbums.nl in het leven geroepen. Je kunt op de website foto’s uploaden die vervolgens in een publieke galerij verschijnen. Op een historische kaart van Nederland uit 1945 wordt alle verzamelde informatie weergegeven. Dit overzicht bestaat straks uit persoonlijke en collectieve herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog. Op vrijdag 6 juni is Oorlogsalbums.nl live.

De eerste aflevering van Oorlogsalbums is speciaal op vrijdag 6 juni, de dag die later werd bestempeld als D-Day en die de start was van de bevrijding van West-Europa. Je kunt het programma om 20.30 uur op NPO 2 kijken.

De beste films en series kijken?
Stap nu over en krijg een
streamingdienst cadeau
  • 50% korting op Internet & TV
Logo SkyShowtime, Disney+ en HBO Max

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Ook interessant:

Waar kijk je Oorlogsalbums?

Oorlogsalbums bestaat uit twee afleveringen die op vrijdag 6 juni en vrijdag 13 juni om 20.30 uur te zien zijn op NPO 2. Waarschijnlijk kun je de afleveringen daarna ook terugkijken via NPO start of NPO Plus.

De presentator van Oorlogsalbums

Philip Freriks is de presentator van Oorlogsalbums. Hij werkte al op jonge leeftijd als columnist en journalist bij Het Parool en De Volkskrant, en bij omroepen als TROS, VARA en VPRO. Op zijn initiatief en vanwege zijn voorliefde voor taal, ontwikkelde de NOS in 1990 het ‘Groot Dictee der Nederlandse Taal’. Hij presenteerde het programma jaarlijks tot het laatste jaar op televisie in 2016.

Freriks was daarnaast vooral bekend als nieuwslezer van het achtuurjournaal van de NOS. Hij presenteerde het journaal tussen 1996 en 2009. In 2008 deed hij samen met Eva Jinek en Eelco Bosch van Rosenthal vanuit Washington verslag van de presidentsverkiezing in de VS.

Het jongere publiek heeft hem vervolgens leren kennen als presentator van De Slimste Mens, waar hij tussen 2012 en 2024 samen met zijn eenmansjurylid Maarten van Rossem het gezicht van was. Philip Freriks verleent verder zijn stem aan de programma’s van Van Rossem en hij is te horen als het personage Nitwit in de Nederlandse versie van ‘A Minecraft Movie’ uit 2025. Na de laatste Freriks-aflevering van ‘De Slimste Mens’ werd hij tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. Zijn "grote betekenis voor de Nederlandse publieke omroep" is de reden dat hij de titel en het lintje ontving.

Philip Freriks verloor in de Tweede Wereldoorlog zijn broer door een verdwaalde kogel. Pas in 2002 hoorde hij dat het om ‘eigen vuur’ van de Canadezen ging. Ondanks dat Freriks toen zelf nog maar één jaar oud was, weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om oorlogsslachtoffers te herdenken, de verhalen te blijven vertellen en levend te houden.

Meer kijktips?
De Entertainment Gids

De beste tips voor films, series, programma's, sport, concerten en events voor jou.  

zenderoverzicht