Game of Thrones seizoen 8: wat weten we tot nu toe?

Game of Thrones seizoen 8

Wat weten we tot nu toe?

Vragen. Zoveel vragen! Met Game of Thrones seizoen 8 komt een einde aan de epische HBO-serie. Terwijl wij maar wachten - The Long Night is er niks bij - behandelt HBO elk detail als een staatsgeheim. Lees hier wat we tot nu toe wel weten over het allerlaatste seizoen, dat exclusief te zien zal zijn bij Ziggo Movies & Series (X)L. En ja, er is nieuws over de release date!

Auteur: Vicki Blansjaar | 13 augustus 2018 | 10.00 uur

Wanneer komt GoT seizoen 8 nou eindelijk eens uit?

Ja, dat willen wij nu ook wel eens weten. We wachten al ruim een jaar en we moeten nog zeker tot 2019 wachten. Eind juli gaf HBO iets meer duidelijkheid over de release date: seizoen 8 wordt naar verwachting in de eerste helft van 2019 uitgezonden.

Volgens kenners is de kans groot dat seizoen 8 rond april 2019 in première gaat. Met uitzondering van seizoen 7, gingen alle seizoenen van Game of Thrones namelijk in het voorjaar van start. Het slotstuk van het epos begint nu dus echt in zicht te komen. Maar er zijn ook berichten dat de opnames vertraging hebben opgelopen. We kunnen dus eigenlijk alleen maar hopen. 

Gelukkig is er in ieder geval één spin-off in de maak waar we ons alvast op kunnen verheugen. Het script van scenarioschrijfster Jane Goldman (o.a. Miss Peregrine's Home for Peculiar Children en The Woman in Black) heeft van HBO als enige van vier potentiële spin-offs groen licht gekregen. Het gaat om een prequel die zich duizenden jaren voor de gebeurtenissen in GoT afspeelt, in de periode van de Age of Heroes. 

Hoeveel afleveringen worden er gemaakt?

We hebben goed en slecht nieuws voor je. Het slechte nieuws is dat seizoen 8 niet alleen het allerlaatste maar ook het kortste seizoen is: er worden slechts zes afleveringen gemaakt.

Het goede nieuws is dat iedere aflevering langer dan 80 minuten zal duren! Volgens HBO-programmadirecteur Casey Bloys duren sommige afleveringen zelfs 120 minuten. Zes GoT-speelfilms dus eigenlijk! HBO is bovendien beslist niet zuinig voor dit laatste seizoen. Volgens Variety kosten de afleveringen wel 15 miljoen dollar per stuk.

De eerste vijf afleveringen worden geregisseerd door Miguel Sapochnik (eerder verantwoordelijk voor o.a. Hardhome, The Winds of Winter en Battle of the Bastards) en David Nutter (o.a. The Rains of Castamere en Mother’s Mercy). Showrunners David Benioff en D.B. Weiss nemen de finale voor hun rekening. 

got_s8

Wat gaat er gebeuren?

Tja, dat is de million dollar question. En aangezien de serie voorloopt op de boeken van R.R. Martin, die druk bezig is met het zevende en laatste boek ‘A Dream of Spring’, blijft het dus gissen. Eén ding is natuurlijk zo klaar als een klontje: er gaat geknokt worden. The Night King heeft met zijn ijsdraak The Wall als een softijsje laten smelten en staat te trappelen om Westeros te vermorzelen. De rest ruziet nog steeds om de Iron Throne. Kortom: fight, fight, fight!

Er zal in ieder geval één epische veldslag plaatsvinden, die nu al alle voorgaande - zelfs de beroemde en awardwinnende Battle of the Bastards - zal overtreffen. Uit een bedankbriefje van assistant director Jonathan Quinlan blijkt namelijk dat de opnames van de epische (eind)strijd 55 opeenvolgende nachten duurden. Quinlan deelde het berichtje, dat gericht is aan de crew, op Instagram maar verwijderde het later snel weer. Gelukkig maakte fansite Watchers on the Wall er snel een screenshotje van.

got_s8

 

Emmy-magneet

Het is eigenlijk geen verrassing meer: Game of Thrones seizoen 7, dat vorig jaar zomer van het scherm afspatte, is bij de Emmy Awards van dit jaar met 22 nominaties de grootste kanshebber. Vorig jaar was de show de grote afwezige op de prijsuitreiking omdat het nieuwe seizoen net te laat was begonnen om nog mee te kunnen doen.

In totaal heeft Game of Thrones al 38 Emmy Awards gewonnen. Dit jaar is de HBO-serie onder meer genomineerd in de categorie beste dramaserie, het meest begeerde beeldje van allemaal. De Amerikaanse tv-prijzen worden op 17 september uitgereikt in Los Angeles.

GoT-memes om de tijd te doden:

Mis niets van Game of Thrones
KIJK ALLE SEIZOENEN VAN GAME OF THRONES

Met Ziggo Movies & Series XL

Alle seizoenen van Game of Thrones kijk je bij Ziggo met Movies & Series (X)L voor € 11,95 p.m. Nu de eerste maand gratis!