De 5 beste oorlogsfilms en -series

De 5 beste oorlogsfilms en -series

Die je kunt zien bij Ziggo On Demand

Hoe gruwelijk ook, een oorlog vormt een fascinerend onderwerp voor film- en seriemakers. Vooral de Tweede Wereldoorlog blijkt een inspiratiebron voor talloze kaskrakers en hitseries. We hebben vijf van onze favoriete oorlogsfilms en -series voor je op een rij gezet. 

Auteur: Rozemarijn Vossen | 10 september 2018 - 15.30 uur

5. Generation Kill

Deze 7-delige HBO-serie gaat over het begin van de oorlog in Irak in 2003. Oorlogscorrespondent Evan Wright gaat mee met een Amerikaans verkenningsbataljon om verslag te doen van de eerste aanvallen op Bagdad.

Acteur Neal Jones, die sergeant Majoor Sixta speelt, had naar verluidt niet veel coaching nodig. Zijn auditie verliep nogal opvallend. Zo zou hij de auditiezaal binnen gelopen zijn, het onmiddellijk op een schreeuwen hebben gezet om vervolgens bij de deur naar casting director te knipogen. Maar ja, het heeft wel gewerkt. 

4. The Monuments Men

In de Tweede Wereldoorlog pikten de nazi’s veel kunst. The Monuments Men was een bijzondere taskforce, die speciaal was samengesteld om de grootste kunstschatten te redden van vernietiging en terug te brengen naar hun rechtmatige eigenaar.

In het echt waren de Monuments Men ongeveer 345 mannen en vrouwen uit dertien landen. Geen militairen, maar museumdirecteuren, curatoren en kunsthistorici. Zij meldden zich vrijwillig voor de taak om culturele schatten terug te halen van achter de vijandelijke linies, voor zover de oorlog dat toeliet. 

3. Bankier van het Verzet

Er zijn in ons land zo’n twintig straatnamen naar hem vernoemd, maar voordat deze oorlogsfilm uitkwam kende bijna niemand Walraven van Hall. De verzetsheld bedacht samen met zijn broer Gijs een constructie om het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog te financieren. Dat was een fijn staaltje creatief boekhouden.

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amsterdam en Zaandam, maar voor het typische Nederlandse straatbeeld van vroeger werd in zestien Nederlandse en Belgische steden gefilmd. Zo zie je onder meer straten uit Den Bosch, Deventer en Zwolle terug in de film. 

2. Band of Brothers

In Band of Brothers volg je Easy Company, onderdeel van het 506th Parachute Infantry Regiment, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Ambrose, maar om de historische gebeurtenissen zo accuraat mogelijk weer te geven werden de helden van toen ook geïnterviewd.

Wist je dat in de tiendelige serie maar liefst 500 rollen met tekst zitten? Band of Brothers betekende het begin van de carrière van veel latere wereldsterren, zoals Damian Lewis, Tom Hardy en Michael Fassbender. 

1. Fury

Deze actiefilm volgt de ervaren ‘War daddy’ (Brad Pitt), die tijdens een levensgevaarlijke missie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de leiding heeft over een vijfkoppige tankcrew. De mannen zijn in elk opzicht in de minderheid, maar doen er toch alles aan om de kern van nazi-Duitsland binnen te dringen.

Tijdens de productie van Fury werd, voor de tweede keer in de geschiedenis, een echte Tiger I-tank gebruikt. De Tiger 131: de enige volledig functionerende Tiger-tank ter wereld van het Britste Bovington Tank Museum.

Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?
Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?

De mogelijkheden op een rij 

Bij Ziggo kun je eenmalig films huren, vers uit de bioscoop. Of kijk zo vaak je wilt films en series als onderdeel van een abonnement. Hoe het precies werkt?