Overslaan en ga naar inhoud

Telefoonfraude

Ben je gebeld door een buitenlands telefoonnummer dat je niet bekend voorkomt? Bel dan niet terug. Het zijn waarschijnlijk criminelen die zo proberen geld aan je te verdienen. We leggen je uit hoe dat zit.

Wangiri: fraude met een Japans sausje

Misschien heb je het al eens meegemaakt. Je pakt je telefoon en je ziet dat je gebeld bent door een buitenlands telefoonnummer. Waarschijnlijk heb je niet teruggebeld omdat je het eigenlijk al niet vertrouwde. Heel verstandig, want dat heeft je waarschijnlijk een hoop geld bespaard. De kans is erg groot dat het telefoonnummer van een Wangiri-fraudeur is. Wangiri is vorm van fraude die oorspronkelijk uit Japan komt en waarbij criminelen willekeurige telefoonnummers bellen en weer ophangen. Als je dan terugbelt naar het nummer gaat de teller lopen. Het nummer is namelijk gekoppeld aan een dure betaaldienst. Hoe langer je aan de lijn blijft, hoe meer de crimineel op afstand aan je verdient. Ze gaan zelf zo ver dat ze je met toontjes en piepjes doen geloven dat de lijn alweer verbroken is, terwijl je in werkelijkheid nog aan de lijn hangt.

Wat kan ik er tegen doen?

Gelukkig is dat heel simpel: bel nooit terug. Zolang je niet terugbelt is er niks aan de hand. Inkomende gesprekken uit het buitenland kun je ook gewoon opnemen. De teller kan pas gaan lopen als je zelf terugbelt. 

Hoe komen ze aan mijn nummer?

Als je telefoonnummer in de telefoongids staat of ergens op internet gepubliceerd is, kunnen de fraudeurs zonder veel moeite je nummer opnemen in hun belbestand. Vaak worden deze verzamellijsten met telefoonnummers ook onderling uitgewisseld. Daardoor kun je meerdere malen vanuit verschillende landen gebeld worden. Er zijn ook voorbeelden bekend waarbij speciale software willekeurige telefoonnummers uitprobeert om zo actieve telefoonnummers te verzamelen.

Veelgestelde vragen

Laat het onze klantenservice even weten. Dan zoeken we voor je uit of het echt om een telefoonnummer van fraudeurs gaat.

Heb je je maandelijkse factuur van Ziggo ontvangen en zie je dat er hoge belkosten zijn gemaakt naar een buitenlands nummer dat je hebt teruggebeld? Meld dit bij onze klantenservice zodat we een onderzoek kunnen starten.

Lees ook