Overslaan en ga naar inhoud

Smartbeveiliging

Zo houd je inbrekers buiten de deur

Beveilig eerst je netwerk

Voor je deze tips leest is het belangrijk om eerst je netwerk goed beveiligd te hebben. Je laat de deur van je huis ook niet wagenwijd openstaan, dus waarom die van je online poort wel?

Is je netwerk goed beveiligd? Top! Dan kun je verder met de volgende stap: slimme beveiliging.

 

beveilig je netwerk
slimme beveiliging

Wat is slimme beveiliging?

Naast gewone beveiliging zoals sterke sloten of dikke deuren, kun je je huis ook ‘slim’ beveiligen. Een beveiligingsapparaat dat verbonden is met je wifi of internet noem je slimme beveiliging. Wanneer één van deze apparaten ‘getriggerd’ wordt, krijg je een melding op je smartphone. Op deze manier zie je meteen wie er voor je deur staat: een vriendelijke buurman, de postbode óf een ongewenste inbreker.

Met smartbeveiliging ben je altijd én overal op de hoogte van wat er rondom je huis gebeurt, zodat je op tijd kunt ingrijpen.

Slimme beveiligingsapparaten voor in huis

Met slimme beveiliging maak je met weinig moeite je huis een stuk veiliger. Er zijn verschillende soorten smartbeveiliging, bijvoorbeeld:

De slimme deurbel is misschien wel het bekendste voorbeeld van smartbeveiliging. Met behulp van deze handige technologie weet je - ook op afstand - of en door wie er aangebeld wordt. Hoe dit werkt? Een slimme deurbel is verbonden met wifi en geeft jou een seintje zodra er wordt aangebeld. Dankzij de camera in de slimme deurbel zie je direct wie er voor je deur staat. Sommige slimme deurbellen hebben ook een ingebouwde microfoon, zodat je ook kan praten met de persoon voor je deur.

Voor ouderen is een slimme deurbel een belangrijk hulpmiddel om de veiligheid in huis te verhogen. Het helpt hen namelijk goed beschermen tegen de gevreesde babbeltruc. Verwacht je de persoon voor de deur niet? Dan doe je gewoon niet open. 

Je kan de veiligheid van je huis verder vergroten door de deurbel te koppelen aan andere slimme apparaten in huis, bijvoorbeeld de slimme verlichting of -sloten.

Raak jij vaak je sleutels kwijt? Of is er een risico dat je huissleutel wordt nagemaakt? Dan kan een slim slot je helpen om je woning zo goed mogelijk tegen inbrekers te beschermen. Slimme sloten zijn elektrisch en kun je daarom niet zomaar met een ‘normale sleutel’ openmaken. Enkele voorbeelden van ‘slimme sleutels’ zijn:

 Een pincode
 Een fysieke druppel met ingebouwde chip
 Afstandsbediening
 Ontgrendeling via je smartphone

Ook handig: een slim slot kun je koppelen met andere slimme toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan een deur registratiesysteem dat aangeeft of iemand de woning onaangekondigd verlaat. Ideaal voor ouders die te maken hebben met weglopende kinderen of voor thuiswonende senioren met dwaalgevaar.

Als je aan inbraakbeveiliging denkt, denk je meestal ook aan een beveiligingscamera. Slimme camera’s gaan nog een stapje verder. Deze apparaten hebben een connectie met de wifi en kunnen zo livebeelden sturen naar jouw smartphone, tablet of laptop. 

Slimme camera’s kunnen verschillende functies hebben. Zo hebben sommige camera’s de mogelijkheid om op afstand de camera te draaien, in te zoomen of te kantelen. Op deze manier kun jij nog beter zien wat er zich in en rondom jouw huis afspeelt. 

Wil jij een slimme camera aanschaffen? Let bij de aankoop hiervan niet alleen op de functies, maar ook op de opslag en stroomvoorziening. Slaat het de camerabeelden lokaal op een geheugenkaart op of verstuurt jouw camera beelden automatisch naar de cloud? Loopt het op batterijen of heeft het een kabel nodig?

Goede verlichting in huis kan potentiële inbrekers afschrikken. Maar als je langere tijd van huis bent, kan het aan laten staan van de lampen flink in de kosten lopen. Slimme verlichting kan hierbij de uitkomst bieden. Met slimme verlichting kun je het licht namelijk op afstand aan- en uitzetten, dimmen of zelfs van kleur laten veranderen. Doordat slimme lampen een constante verbinding hebben met jouw wifi, kun je via een bijbehorende app de verlichting altijd bedienen, ook als je niet thuis bent.

Slimme sensoren

Slimme sensoren zijn er in alle soorten en maten. Ze zijn er om beweging op te vangen, rook te detecteren of om te meten wat de temperatuur in huis is. Slimme sensoren kunnen daarom heel goed worden ingezet om de veiligheid in huis te verbeteren. Een bewegingssensor kun je bijvoorbeeld koppelen aan verlichting. Loopt er iemand voorbij? Dan gaat het licht aan. Dit maakt jouw woning veel minder aantrekkelijk voor inbrekers. Ook kunnen raam- en deursensoren helpen om diefstal te voorkomen: ze geven een melding zodra er een raam of deur (nog) open staat of juist gaat.

Ook met een slim alarmsysteem kun je je huis optimaal beveiligen. Probeert een ongewenste bezoeker via een deur of raam naar binnen te komen? Dan wordt een alarm getriggerd. Je kunt het alarm overigens zo instellen, dat deze bij onraad ook direct een melding stuurt naar een familielid of hulpdiensten. Bij de instellingen kun je er bovendien ook voor kiezen om een sirene af te laten gaan bij ongewenst bezoek.

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: voor slimme beveiliging heb je een goede en betrouwbare internetverbinding nodig. Lees de tips over een veilig netwerk.

Dit heb je nodig voor smartbeveiliging

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten voordat je slimme beveiliging aanschaft.

Niet elke mobiele telefoon kan alle handige functies van smartbeveilging dragen of uitvoeren. Zorg er daarom voor dat je een smartphone hebt waar je de bijbehorende apps op kunt installeren. Alleen dan ontvang je meldingen en kun je op afstand je huis in de gaten houden en de slimme apparatuur beheren.

Voor slimme beveiliging is een sterk én veilig wifi-signaal nodig. Zorg daarom voor een goed versleutelde internetverbinding. Op deze manier kunnen buitenstaanders het signaal niet verstoren of saboteren.

Sommige slimme apparaten kunnen vaak ook met elkaar gekoppeld worden. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch een lampje laten aangaan wanneer er in het donker wordt aangebeld. Het plotselinge licht kan inbrekers afschrikken. Kijk in de hand welke apparaten elkaar kunnen ondersteunen.

Voer regelmatig updates uit voor je smartbeveiliging. Op de website van de leverancier kun je controleren of er updates beschikbaar zijn. Dit gebeurt namelijk niet altijd automatisch.

Lees voordat je een slim apparaat koopt, altijd de productreviews. Hoe gaat de fabrikant bijvoorbeeld om met privacy? Hoe vaak komen er updates uit? En is de leverancier betrouwbaar en kun je deze aanspreken op beveiligingsproblemen?

Inbrekers houd je het liefst buiten de deur. Met slimme beveiliging kun je je huis op verschillende manieren veiliger maken en zo ook op afstand een oogje in het zeil houden.