Overslaan en ga naar inhoud
WYTSE • FILMS & SERIES • TOP 10

Stream top 10 - WYTSE

Ben je gek op sport? Bekijk dan snel wat sportverslaggever Wytse van der Groot kijkt. Hij heeft zijn stream top 10 op een rijtje gezet met sportgerelateerde films en series. Duik in de wereld van Wytse en geniet lekker op de bank, terwijl de grootste sporthelden op het scherm heen en weer rennen.

1. The Two Escobars

Documentaire (2010)

Docu van ESPN 30 for 30: Heel mooi beeld van hoe 2 totaal verschillende werelden verweven zijn met elkaar. Aan de ene kant de betreurde verdediger van het Colombiaanse nationale voetbalelftal die met een eigen goal zijn eigen noodlot bezegelde en aan de andere kant de meest beruchte drugsbaron aller tijden.

2. Bobby Robson: More than a manager

Documentaire (2018)

Documentaire over de inmiddels overleden Engelse toptrainer die onder meer het Engelse nationale team, PSV en Barcelona onder zijn hoede had. Het is bovenal een schitterend portret van een heel mooi mens en een gentleman. Het laat goed zijn belangrijk is dat je aandacht hebt voor de mens achter de trainer.

3. El caso Figo: El Fichaje del siglo

Documentaire (2022)

Over de transfer van Figo van Barcelona naar Real Madrid. Met alle hoofdrolspelers voor de camera. Eindelijk vanuit perspectief van de betrokkenen de meest beruchte transfer in de geschiedenis van zowel Real Madrid als Barcelona. Luis Figo besloot in 2000 te verkassen van Barça naar de grote rivaal in Madrid en dat viel niet bepaald lekker. Met een op het veld gegooide varkenskop als dieptepunt. 

4. Beckham

Documentaire (2023) • 1 seizoen

Deze vond zelfs mijn vriendin leuk en die kijkt nooit iets over voetbal. Het is een bijzonder mooi portret van de jaren 90, er zijn hele mooi beelden gebruikt en uitpuilend van prachtige archiefbeelden van de beroemdste Engelse voetballer en misschien de beroemdste Engelse voetballer van die tijd.

5. Sunderland till I die

Documentaire (2012) • 3 seizoenen

Drie seizoenen volgt deze serie mijn favoriete club in Engeland. Sunderland maakt in die periode misschien wel de donkerste tijd uit zijn bestaan door. Het geeft een mooi inkijkje in de minder mooie kanten van het Engelse voetbal en het absolute amateurisme en opportunisme waarmee zo’n club geleid wordt.

6. Welcome to Wrexham

Documentaire (2022) • 3 seizoenen

Sympathieke serie waarin twee Hollywood grootheden Ryan Reynolds en Rob McElhenney een piepklein Welsh clubje in de krochten van het Britse profvoetbal opkopen. Op het moment van inkopen is de club op sterven na dood. Het is een mooie clash tussen twee totaal verschillende werelden die wonderwel goed matchen.

7. The Last Dance

Documentaire (2020) • 1 seizoen

Ik ben niet de enige en niet de eerste die deze serie aanraadt, maar ik doe het toch. Ik ben niet eens een basketbalvolger maar deze serie over de succesjaren van Michael Jordan en Chicago Bulls heb ik ademloos uitgekeken. Het is zo mooi dat je het verhaal hoort uit de monden van alle betrokkenen van destijds en het is zó mooi in beeld gebracht.

8. All or nothing

Documentaire (2016) • 1 seizoen

Een serie sportdocumentaires over de grote ploegen in de sport. In het voetbal volgden ze al Manchester City, Arsenal en Tottenham Hotspur, Juventus en de nationale teams van Brazilië en Duitsland. Het is natuurlijk allemaal wel gepolijst en je ziet dat dingen geregisseerd zijn, maar toch geeft het een mooi inkijkje in hoe een professionele voetbalorganisatie elke dag. Je ziet niet alles maar wel veel.

9. The Damned United

Film (2009)

Film over Brian Clough. Ik heb het boek ook gelezen. Kijk, er wordt heel vaak verteld dat clubs heel groot zijn. Dat is ook iets echt Engels volgens mij. Allemaal zijn het ‘massive clubs.’ Van veel clubs neem je dat aan en denk je ‘het zal wel’. Bij het Leeds United is dat echt en dat is in deze film fraai verbeeld. Het maakt het Engelse voetbal nog groter volgens mij.

10. The Crown

Serie (2016) • 6 seizoenen

Ik ben eigenlijk niet echt een serie-kijker, maar deze hebben we thuis helemaal gezien. Het is een geschiedenisles van mijn favoriete land eigenlijk. Schitterend geacteerd, mooie acteurs, alles klopt eraan.

Extra kijktip: Tussen de Palen

Programma • Elke vrijdag om 21:30 op Ziggo Sport

In het kader van ‘Wij van WC-Eend’ zou ik ook graag nog even willen wijzen op Tussen de Palen. Daarin mag ik elke week ruim een uur lang  praten met voetballegendes over hun illustere carrière. Dit seizoen zijn onder meer Jari Litmanen, Rafael van der Vaart, Willem van Hanegem en Royston Drenthe al langs geweest. Zij vertellen over de liefde voor het voetbal en rijgen de mooiste anekdotes aan elkaar, terwijl we naar prachtige beelden kijken.

Meer kijktips?
De Entertainment Gids

De beste tips voor films, series, programma's, sport, concerten en events voor jou.  

zenderoverzicht