Direct naar inhoud
Toegankelijkheid bij Ziggo

Visuele Toegankelijkheid

Als je blind of slechtziend bent, hebben we speciale toegankelijkheidsopties om jouw Ziggo-ervaring te verbeteren. Op deze pagina vind je een overzicht van alle mogelijkheden bij Ziggo en hulpmiddelen van externe partijen.

Televisie-diensten

Stembesturing met de Voice Afstandsbediening

Kun je de knoppen op de afstandsbediening niet of moeilijk zien? Dan kun je de Mediabox ook aansturen via je stem:

  • Klik op de knop met de luidspreker. Dat is de ronde knop met het microfoon icoon. Deze bevindt zicht onder de navigatie-knoppen
  • Spreek duidelijk je commando in, zoals ‘RTL 4’ of ‘pauzeren

Meer informatie en de volledige lijst met commando’s vind je hier.

Vergrote tv-gids voor slechtzienden

Op kanaal 555 is de vergrote tv-gids te vinden. Via het spraakcommando 'Open de vergrote tv-gids' wordt deze tv gids ook geopend. Is het voor jou handig om dit overzicht als standaard in te stellen? Dat kan natuurlijk ook. Volg dan de volgende vier stappen.

De vergrote tv-gids als standaard instellen

  • Open het hoofdmenu met het huis-icoon op de afstandsbediening
  • Navigeer naar Instellingen (⚙️) en druk op [OK]
  • Selecteer het eerste tabblad ‘TOEGANKELIJKHEID’
  • Ga naar 'Vergrote tv-gids' en druk op [OK]

De tv-gids met hoog contrast

Om de tv-gids beter leesbaar te maken kun je gebruik maken van de optie voor hoog contrast.  Dit houdt in dat de letters duidelijker naar voren komen omdat het contrast wordt aangepast. Op deze manier is de TV Gids van Ziggo dus makkelijker te lezen. 

Let op!  Na het inschakelen van hoog contrast moet de mediabox herstarten. Dit kan tot 2 minuten duren.

Optie 1: activeer 'Hoog contrast' met de Voice Afstandsbediening

  • Houd de microfoonknop ingedrukt op de afstandsbediening
  • Spreek rustig en duidelijk 'Hoog contrast aan’
  • Wil je de optie hoog contrast weer uitschakelen? Geef dan het commando 'Hoog contrast uit'.

Optie 2: activeer 'Hoog contrast' via het menu

  • Open het hoofdmenu met het huis-icoon op de afstandsbediening
  • Navigeer naar Instellingen (⚙️) en druk op [OK]
  • Selecteer het eerste tabblad ‘TOEGANKELIJKHEID’
  • Ga naar 'Hoog contrast' en druk op [OK]

Gesproken ondertiteling voor Slechtzienden en blinden (GOS)

Sommige programma's, zoals het NOS Journaal, bevatten gesproken ondertiteling. Als je de optie 'Gesproken ondertiteling' geactiveerd hebt, herken je deze programma's aan het AD-icoon in de Ziggo TV Gids. Wil je hier graag gebruik van maken of dit een keer testen, activeer dan eerst de optie 'Gesproken ondertiteling'.

Optie 1: activeer 'Gesproken ondertiteling' met de Voice Afstandsbediening

  • Houd de microfoonknop ingedrukt op de afstandsbediening
  • Spreek rustig en duidelijk 'Gesproken ondertiteling aan’
  • Wil je de optie gesproken ondertiteling weer uitschakelen? Geef dan het commando 'Gesproken ondertiteling uit'.

Optie 2: activeer 'Gesproken ondertiteling' via het menu

  • Open het hoofdmenu met het huis-icoon op de afstandsbediening
  • Navigeer naar Instellingen (⚙️) en druk op [OK]
  • Selecteer het eerste tabblad ‘TOEGANKELIJKHEID’
  • Ga naar 'Gesproken ondertiteling' en druk op [OK]

Binnenkort introduceren we nog een aantal andere opties, zoals: vergrote ondertiteling en spraakbegeleiding van de menu’s.

Ziggo Mail

Webmail is bijna volledig (~96%) digitaal toegankelijk door de implementatie van de WCAG 2.2 (Web Content Accessibility Guidelines), waardoor het gebruikt kan worden met toegankelijkheidshulpmiddelen zoals iOS Voice Over, Android TalkBack, Microsoft Verteller en andere schermlees software.

Externe hulpmiddelen zoals braille toetsenborden kunnen, afhankelijk van het apparaat waarop je Ziggo Mail opent, worden gebruikt voor het schrijven en lezen van berichten.

Ziggo websites & apps

Onze website, de Vodafone & Ziggo app en de Ziggo GO app zijn zo veel mogelijk ontworpen volgens de richtlijnen voor toegankelijkheid, de Web Content Accessibility Guidelines. Dat betekent dat ze zo ontworpen zijn dat ze logisch werken en duidelijk is wat je allemaal kunt doen op een pagina of in de app. Ook proberen we al onze communicatie zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk te maken voor iedereen.

Smart devices bieden ook speciale toegankelijkheidsopties voor mensen met een visuele aandoening. Zo kun je jouw ervaring in de Vodafone & Ziggo app, de Ziggo Go app en onze website personaliseren en optimaliseren. Bekijk hier de mogelijkheden voor Apple en Android en Google.

Zo kan je dus gemakkelijk je tv- of internetpakket aanpassen of online genieten van het beste entertainment.

Hoe kun je online genieten van het beste Sport en Entertainment?

Klantenservice

Contact opnemen met de Ziggo klantenservice:

  • In de VodafoneZiggo app: dag en nacht
  • Telefonisch via 0900-1884 of vanaf een vaste telefoon via 1200: elke dag van 8.00 tot 20.00 uur

De klantenservicemedewerker kan op verzoek via je smartphone ook meekijken bij het oplossen van problemen. Dat is handig als je bijvoorbeeld bij de installatie niet goed kunt zien waar welke kabel moet, of om mee te kijken waar in het televisie-menu je vastloopt of problemen ervaart. Of meekijken naar de kleur van het LED-lampje van je modem, wifi-versterker of mediabox.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je een monteur aan huis laten komen. Natuurlijk kun je ook altijd bij de VodafoneZiggo-winkels terecht met je hulpvraag.

Hulpmiddelen van derden

Er zijn diverse tools en producten en diensten van externe partijen die handig zijn om de toegankelijkheid en de ervaring met de Ziggo producten en diensten verder te verbeteren.

Voor televisie-diensten:
Vergrote en aangepaste ondertiteling met de VO-box
Kun je de ondertiteling niet of slecht zien? Dan kun je deze vergroten of de kleuren aanpassen met de SENSOTEC VO-box. Meer informatie over de VO-box vind je hier.

Gesproken ondertiteling met de GO-box
Als je de ondertiteling niet of slecht kan zien, kun je deze laten voorlezen met de SENSOTEC GO-box. Meer informatie over de GO-box vind je hier.

Audiodescriptie met Earcatch
Als je niet of slecht kan zien wat er in beeld gebeurt, kun je gebruikmaken van audiodescriptie. Dit is een gesproken beschrijving van wat er te zien is bij een programma, serie, film of documentaire. Tussen de dialogen door hoor je dan wat er in beeld gebeurt. Je kunt audiodescriptie downloaden en afluisteren via Earcatch. Meer informatie over hoe het werkt en beschikbare titels vind je hier.

Voor overige diensten
Be My Eyes: deze app kan beschrijven wat er te zien is. Handig bijvoorbeeld bij het beschrijven van afbeeldingen in een handleiding, of informatie die op het modem, of wifi-versterker, of mediabox staat. Of het herkennen van de kleur van een LED lampje op een apparaat.