Overslaan en ga naar inhoud
Veilig online shoppen | Klantenservice | Ziggo

Veilig online shoppen

Heerlijk toch? Vanuit je luie stoel sinterklaas- en kerstinkopen doen. Geen drukke winkelstraten of beperkte openingstijden. Maar online shoppen kent wel risico's. Goed nieuws: met deze tips winkel je veilig online.

Veilig winkelen doe je met een veilig apparaat. Dat stel je zelf heel makkelijk in.

Shoptips

Shop alleen bij winkels met een keurmerk. De RvA (Raad voor Accreditatie) doet een keurmerkentoets om de kwaliteit van de verschillende keurmerken te bewaken. Als een webwinkel bijvoorbeeld het keurmerk Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk heeft, dan garandeert de webwinkel de service die bij het keurmerk hoort. Bijvoorbeeld wanneer er iets misgaat bij de bestelling of levering.

Eisen voor een keurmerk zijn bijvoorbeeld:

 • De winkel houdt zich aan een bepaalde gedragscode.
 • Er is een onafhankelijke geschillencommissie.
 • Er is een waarborgfonds, mocht de winkel failliet gaan.

Bestel je voor het eerst iets bij een webwinkel, lees dan eerst reviews over de shop. Zo krijg je een indruk van de betrouwbaarheid van het bedrijf. Er zijn verschillende sites die recensies van webwinkels verzamelen:

Let op! Als je iets koopt via Marktplaats, vind je op bovenstaande sites geen recensies over de verkoper. Wil je weten hoe je zo veilig mogelijk je inkopen doet op Marktplaats? Ga dan naar Veilig en succesvol handelen via Marktplaats.

Vaak kun je kiezen uit verschillende betalingsmogelijkheden. De meest voorkomende betaalwijzen zijn:

 • iDEAL
 • PayPal
 • Creditcard

Op dit moment is iDEAL de meest gebruikte vorm van betalen in Nederland. Het is een gebruiksvriendelijke en veilige manier om via internet te betalen. De betalingen zijn echter niet verzekerd en je kunt de betalingen niet ongedaan maken.

Een betaling via creditcard is vaak verzekerd, afhankelijk van wie de uitgever van je creditcard is. Je betaalt veilig online met een betaalcode, of met een inlogcode van internetbankieren. Het bedrag dat je met de creditcard betaalt, wordt na de betaaltermijn van je creditcard door de creditcardmaatschappij geïncasseerd. Dat gebeurt meestal vanaf een rekeningnummer waaraan de creditcard is gekoppeld.

PayPal is ook een veilige manier van betalen. Bij sommige betalingen is je betaling verzekerd, zoals bij betalingen via eBay en Marktplaats.

Kijk voor meer informatie over veilig betalen op de website Veilig Bankieren van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Is er iets niet goed gegaan of is het product niet goed? Dan kun je klagen of retourneren. 

Ken je een webshop nog niet? Kijk dan even of je kunt klagen. Staat er bijvoorbeeld contactgevens op de website? Of heeft de webwinkel een keurmerk? 

Spijt van je aankoop? Dan kun je binnen 14 dagen na ontvangst retourneren. Je moet het product dan wel netjes inpakken en mag het niet gebruikt hebben. Uitproberen mag wel. 

Online zijn onze landsgrenzen minder voelbaar. En soms kun je in het buitenland wel datgene kopen wat je zoekt. Er zitten wel een paar nadelen aan buitenlandse webshops:

 • Je moet soms langer wachten
 • Retourneren kan duurder zijn
 • De betrouwbaarheid is lastiger te beoordelen
 • Bij spijt gelden in de EU dezelfde regels als in Nederland. Buiten de EU heb je deze rechten niet bij elke webwinkel.  
 • Binnen de EU gelden geen invoerrechten. Buiten de EU hangen de invoerrechten af van de waarde van het product. Onder de € 22 hoef je geen invoerrechten te betalen. Tussen de € 22 en € 150 betaal je omzetbelasting en boven de € 150 betaal je omzetbelasting en invoerrechten.  

En misschien nog wel de belangrijkste tip: lijkt de aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo.

Internet Veiligheids Quiz Ziggo

Ben jij veilig?

Test je kennis van allerlei vormen van cybercriminaliteit.              

Doe de quiz
Safe Online Ziggo

Safe Online

Veilig mailen, surfen en bankieren doe je met het Veilig online pakket Safe Online.

Phishing melden
Alles over internet Ziggo

Alles over veiligheid

Meer weten over hoe je veilig internet, mailt en hoe Ziggo je daarbij kan helpen? 

Alles over veiligheid

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo