Overslaan en ga naar inhoud

Open DNS-resolver

Dit is best een technisch verhaal. Heb je een bericht van ons gekregen, dat je DNS-server als “open resolver” werkt? Herken je deze best wel technische term, lees dan verder. Heb je niet direct een idee waar we het over hebben, geen zorgen. We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen even handig met computers is. Vraag dan een computerinstallateur of iemand anders die kan helpen.

Wat is een open DNS-resolver?

Om open DNS-resolver goed uit te leggen, beginnen we bij het begin. Elk apparaat dat verbonden is met internet kan alleen communiceren als het een geldig IP-adres heeft. Vroeger tikte je gewoon het IP-adres in je adressenbalk en dan kreeg je de site te zien. Zoals 74.125.224.72, dat gekoppeld is aan google.nl. Dat kun je vergelijken met een telefoonnummer. Maar tegenwoordig onthouden we geen telefoonnummers meer. We onthouden de naam van degene die we willen bellen.

Resolving
Nu komt het wat technische verhaal. Op het moment dat je de naam of url van een website invult in je adresbalk, dan wordt dit adres vertaald naar het IP-adres dat erbij hoort. Zo’n vertaalslag, ook wel resolving genoemd, wordt geregeld door de zogenoemde DNS (Domain Name Server) in je router, wifi-modem of DNS-server.

Open DNS
Je router doet dit voor al de apparaten binnen je thuisnetwerk. Nu kan het voorkomen dat de router ook vertaalverzoeken krijgt van buiten je thuisnetwerk. Als je router goed is ingesteld, zal hij hier niet op ingaan. Toch kan het gebeuren dat je router verkeerd staat ingesteld. Dat noemen we een open DNS-resolver. Dat kan de beste overkomen, maar het is niet de bedoeling. Internetcriminelen gebruiken dit maar al te graag voor bijvoorbeeld een DDoS-aanval. Dat wil natuurlijk niemand, dus we gaan je helpen om de juiste instellingen door te voeren.

Hoe weet ik of ik een open DNS-resolver heb?

Je kunt je router (of DNS-server) heel makkelijk scannen op openresolver.nl. Hiervoor heb je wel je IP-adres nodig. Deze vind je met hulp van watismijnipadres.nl.

De site van open resolver zal dan scannen of je router binnen het thuisnetwerk reageert op verzoeken van buiten. Er zijn twee mogelijke uitkomsten: 

 geen reactie van server via IPv4

Dit is de gewenste situatie. Je DNS staat nu goed ingesteld. 

 open resolver via IPv4

Als je dit ziet, moeten we aan de slag. Nu heb je een open resolver. Met het stappenplan lossen we het op.

Hoe los ik een open DNS-resolver op?

Natuurlijk helpen we je graag. Hiervoor hebben we een aantal stappen verzameld. Omdat iedere situatie anders is, kan het zijn dat een stap niet van toepassing is. Sla de stap dan over.