Om open DNS-resolver goed uit te leggen, beginnen we bij het begin. Elk apparaat dat verbonden is met internet kan alleen communiceren als het een geldig IP-adres heeft. Vroeger tikte je gewoon het IP-adres in je adressenbalk en dan kreeg je de site te zien. Zoals 74.125.224.72, dat gekoppeld is aan google.nl. Dat kun je vergelijken met een telefoonnummer. Maar tegenwoordig onthouden we geen telefoonnummers meer. We onthouden de naam van degene die we willen bellen.
Resolving
Nu komt het wat technische verhaal. Op het moment dat je de naam of url van een website invult in je adresbalk, dan wordt dit adres vertaald naar het IP-adres dat erbij hoort. Zo’n vertaalslag, ook wel resolving genoemd, wordt geregeld door de zogenoemde DNS (Domain Name Server) in je router, wifi-modem of DNS-server.
Open DNS
Je router doet dit voor al de apparaten binnen je thuisnetwerk. Nu kan het voorkomen dat de router ook vertaalverzoeken krijgt van buiten je thuisnetwerk. Als je router goed is ingesteld, zal hij hier niet op ingaan. Toch kan het gebeuren dat je router verkeerd staat ingesteld. Dat noemen we een open DNS-resolver. Dat kan de beste overkomen, maar het is niet de bedoeling. Internetcriminelen gebruiken dit maar al te graag voor bijvoorbeeld een DDoS-aanval. Dat wil natuurlijk niemand, dus we gaan je helpen om de juiste instellingen door te voeren.