Overslaan en ga naar inhoud

Alles over domotica

Ziggo helpt je op weg

Zelfstandig wonen met domotica

Slimme technologie in huis kan je helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Ook wanneer je aanvullende zorg en ondersteuning nodig hebt door ouderdomsklachten of een mobiliteitsbeperking. Denk bijvoorbeeld aan slimme beveiligingssystemen, automatische medicijndispensers en verlichting op afstand. Deze nieuwe technologie wordt ook wel domotica genoemd en maakt zelfstandig wonen makkelijker én veiliger. 

Ziggo | Alles over domotica in huis - Ziggo helpt je op weg

De voordelen van domotica

Met domotica wordt jouw leven in huis eenvoudiger en comfortabeler. Slimme apparaten kunnen zelfs een groot deel van de huishoudelijke taken helemaal overnemen. We noemen enkele interessante voorbeelden die jouw zelfredzaamheid in huis kunnen vergroten: 

Wanneer je te maken hebt met een motorische handicap, kunnen zelfs de meest banale  taken lastig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het openen en sluiten van gordijnen en rolluiken. Je kunt in dit geval kiezen voor slimme automatische gordijnen die met een druk op de knop openen en sluiten.  

Slimme thermostaten worden in steeds meer huishoudens gebruikt om automatisch of zelfs op afstand de temperatuur in huis te regelen. Hiermee kun je bijvoorbeeld instellen dat de temperatuur in huis toeneemt, wanneer je (bijna) thuis bent of juist daalt wanneer je de woning verlaat of gaat slapen. 

Ben je door ouderdom of een mobiliteitsbeperking slecht ter been? Goede verlichting in huis kan jouw risico op vallen dan flink verlagen. Ook hier zijn domotica-oplossingen voor. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen bewegingssensoren, waardoor de ruimte automatisch verlicht wordt wanneer je deze betreedt. Dit bevordert jouw oriëntatie en heb je minder kans om te struikelen. 

Een robotstofzuiger is een mooie en tegenwoordig bovendien betaalbare oplossing voor mensen die zelf niet (meer) kunnen stofzuigen in huis. De meeste slimme stofzuigers kun je koppelen aan een app waarmee je vaste schoonmaaktijden kunt instellen. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van familie, vrienden of huishoudelijke hulp. 

Er zijn daarnaast eindeloos veel andere mogelijkheden op het gebied van slimme oplossingen in huis, zoals een slimme koelkast die vertelt wanneer bepaalde producten op zijn. Maar denk ook aan een slimme vaatwasser of wasmachine met een automatisch doseringssysteem die zelfs het wasmiddel bestelt wanneer dit op is.

voor domotica-oplossingen is een goede en betrouwbare internetverbinding vereist. Lees hier hoe je zorgt voor een veilige internetverbinding en je persoonlijke gegevens en apparaten beschermt tegen online gevaren.

Veiliger wonen met domotica

Met domotica kun je met weinig moeite je huis een stuk veiliger maken, waardoor je met een gerust hart in je vertrouwde omgeving kunt blijven wonen. Enkele voorbeelden zijn: 

Een slimme deurbel

Een slimme deurbel is een belangrijk hulpmiddel om de veiligheid in je huis te verhogen. Zo zijn er deurbellen met een kleine camera die aan een tablet of smartphone te koppelen zijn. Hierdoor zie je al wie er aanbelt voordat je de deur open doet. Een slimme deurbel kan een belangrijk middel zijn om jezelf te beschermen tegen een gevreesde babbeltruc. Want verwacht je niemand en herken je de persoon voor je deur niet? Dan doe je simpelweg de deur niet open. 

Deurbeveiliging

Raak je vaak je sleutels kwijt? Of kun je door een motorische handicap de huissleutel niet goed vasthouden of de klink niet bedienen? Een “slim deurslot” kan dan een uitkomst voor jou bieden. Met dit type beveiliging open je deuren niet met een sleutel, maar met een pincode of een vingerafdruk. De installatie is relatief goedkoop: er is namelijk geen ingewikkelde renovatie voor nodig. 

Hoe domotica kan helpen bij zorg

Woon je zelfstandig thuis, maar heb je wel aanvullende zorg en ondersteuning nodig? Als meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid wenst, kan domotica dan de uitkomst bieden. Door slimme technologie in huis kan (een deel van) de zorg namelijk op afstand worden verleend. Dit zal bovendien dit jouw mantelzorgers en zorgverleners ontlasten. 

Communicatie op afstand
In de eerste plaats kan een deel van de zorg door videocommunicatie worden overgenomen, de zogenaamde beeldschermzorg. Als zorgbehoevende communiceer je op afstand met je zorgverlener via het beeldscherm. Dit kan bijvoorbeeld een vast moment in de week zijn om te kijken hoe het met je gaat. Een goede internetverbinding is hiervoor wel vereist.   

Als dat nodig is, kunnen daarnaast familieleden, mantelzorgers en verplegers een oogje in het zeil houden met een leefstijlmonitor. Door middel van slimme sensoren (dus geen camera’s) wordt hiermee een beeld geschetst van het dagelijks leefpatroon. Dit is handig wanneer bijvoorbeeld jij, of jouw partner te maken heeft met (beginnende) dementie. Met behulp van slimme sensoren worden alarmerende situaties sneller waargenomen, waardoor eerder kan worden ingegrepen. 

Medicijnen
Ook voor het bijhouden van medicijngebruik is er een handige “domotica-oplossing”. Een slimme medicijndispenser biedt op vooraf geprogrammeerde tijden de juiste medicatie aan. Met één druk op de knop bevestig je dat jouw medicijnen uit de dispenser zijn gehaald. Ook houdt het systeem bij of de medicijnen op de juiste tijd worden ingenomen. Vergeet je je medicijnen in te nemen? Dan wordt je zorgverlener automatisch gewaarschuwd en zal diegene je erop wijzen. 

Ziggo | Alles over domotica in huis - Ziggo helpt je op weg

voor domotica-oplossingen is een goede en betrouwbare internetverbinding vereist. Lees hier hoe je zorgt voor een veilige internetverbinding en je persoonlijke gegevens en apparaten beschermt tegen online gevaren.

Vergoedingen voor domotica

In veel gevallen kun je een vergoeding aanvragen voor domotica wanneer je hierdoor zelfredzamer wordt en (langer) zelfstandig thuis kunt blijven wonen. De technische hulpmiddelen worden dan vergoed door je zorgverzekeraar óf door de gemeente. Wie de tegemoetkoming betaalt is afhankelijk van waar de domotica precies voor gebruikt wordt.  

Door de zorgverzekeraar

Met een medische indicatie van een arts worden personenalarmering en computers die de omgeving besturen vergoed. De specifieke tegemoetkoming kan verschillen per verzekeraar en per aanvullend pakket. Zo vergoeden sommige aanvullende zorgverzekeringen ook leefstijlmonitoring.   

Door de gemeente

Soms worden domotica beschouwd als woningaanpassing. Denk bijvoorbeeld aan automatische deuren, ramen en gordijnen. Kun je door deze slimme apparaten (langer) zelfstandig thuiswonen? Dan zal de gemeente deze slimme technologie in veel gevallen (deels) vergoeden. 

Domotica: de nieuwste uitvinding

Kortom: domotica kan je helpen om zelfstandig te blijven wonen. Slimme technieken kunnen jouw comfort en meer veiligheid in huis bieden. Bedenk voor jezelf eens waar je tegenaan loopt wanneer je huishoudelijke taken uitvoert. Welk domotica apparaat kan jouw lasten hierbij verlichten? 

Het toepassen van nieuwe technologische snufjes om je dagelijks leven iets makkelijker te maken is geen vreemd of eng fenomeen. Want bedenk je eens: vind je het spannend om een waterkoker te gebruiken, een elektrische wasmachine of een stofzuiger? Techniek is al overal in ons leven en daarnaast telkens in beweging. Genieten van de voordelen die domotica-technologie brengt is daarom helemaal niet gek!