Overslaan en ga naar inhoud

Zo makkelijk is slim wonen

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van slim wonen. Dat noemen we ‘Smart Living’. Maar wat is er dan zo smart? En hoe begin je ermee? Is het moeilijk?

Check onze tips en start eenvoudig met slimme apparatuur. Ook voor als je wat meer gevorderd bent.

Slim wonen

Maak je leven makkelijker

Met Smart Living gebruik je technische mogelijkheden, zeg maar snufjes, die je leven makkelijker maken. Dat je op afstand je koffiezetapparaat, wasmachine of oven kan aanzetten. Of met je telefoon al je apparaten kan bedienen. Lijkt misschien lastig, maar soms is het niet meer dan een app op je telefoon installeren. Wel met supersnel internet van Ziggo natuurlijk.

Begin vandaag nog met smart living

Heb je nog geen ‘slimme apparaten’ of weet je niet zo goed wat er allemaal kan? We zetten een paar tips voor je op een rijtje:

Slimme lichten

Licht

Met slimme verlichting zet je op afstand je lampen aan of uit met je mobiel. Je geeft ze verschillende kleuren licht en dimt ze. Ook kan je de tijd instellen van je lampen. Dus dat ze net voordat je thuiskomt aanspringen.

Slimme verwarming

Verwarming

Een slimme thermostaat stemt de verwarming af op je leefpatroon. Door bijvoorbeeld te kijken naar waar je bent. Rij je weg van je werk? Dan zet de thermostaat de verwarming vast aan. Of maak een tijdschema via een app en kom altijd thuis in een warm huis.

Slimme radiator

Slimme radiatorknoppen

Niet alle slimme thermostaten zijn geschikt voor stadsverwarming. Een goed alternatief zijn radiatorknoppen. Daarmee regel je per radiator de temperatuur. Ook handig: combineer deze knoppen met een slimme thermostaat. Zo warm je via je mobiel je woonkamer net iets eerder op dan je slaapkamer.

Slimme robots

Robots

Voor vervelende huishoudklusjes heb je gelukkig ook slimme apparaten. Zoals een robotstofzuiger of een automatische grasmaaier. Die zijn mooi voor je aan het werk terwijl jij ondertussen fijn iets anders doet. En de apparaten rijden vanzelf naar hun oplaadstation. Je hebt er dus echt geen omkijken naar.

Slimme apparaten

Huishoudelijke apparaten

Ook kleine huishoudelijke apparaten worden steeds slimmer. Koffiezetten, ovenschotel maken, wasje doen, elektrisch tandenpoetsen - en nog veel meer – doe je smart. Zet vast je oven aan voordat je naar huis gaat en schuif thuis direct aan. Of check via een app of je je tanden goed gepoetst hebt.

Slimme stekkers

Stekkers

Het aller- aller makkelijkst om ‘smart’ te beginnen zijn de slimme stekkers. Sluit je apparatuur heel simpel aan via een slimme stekker. Via je mobiel zet je de apparaten op afstand bijvoorbeeld aan en uit. Makkelijker kan het bijna niet!

Koppel je apparaten slim aan elkaar

Leef je al smart en wil je next level? Stem je apparaten dan op elkaar af. Kijk welke situaties er echt toe doen voor jou. En welke apparaten heb je hiervoor nodig? We hebben een paar mooie voorbeelden voor je:

Situatie 1

Je rookmelder koppelen aan je slimme lampen. Gaat je rookmelder af, dan springen je lampen op een stand waardoor je door de rook kunt kijken.

Situatie 2

Je beveiligingsproducten koppelen aan je slimme lampen. Beweegt er iets bij je huis, dan springen de lampen aan. Staat een ongewenste gast direct in de spotlights. Of de kat van de buren… Ook kan je een routine instellen. Dan gaan je lampen op vooraf ingestelde tijden aan.

Situatie 3

Een smart weerstation, een robotmaaier en een slim sproeisysteem. Merkt een smart weerstation dat het drie dagen niet geregend heeft, laat hij automatisch het gras maaien. Is de robotmaaier klaar? Dan mag pas het sproeisysteem aan. Ook kun je een situatie bedenken als het juist wel geregend heeft: laat de robotmaaier even wachten want nat gras maaien sloopt je groene grasmat.

Slim wonen

Wel zo makkelijk: één app voor je hele huis

Gebruik je telefoon voor het aansturen van al je smart apparaten. Handig want die heb je altijd bij de hand. Waar je ook bent.

Er zijn veel verschillende apps voor het bedienen van je hele huis. Gebruik de bijhorende app van het merk van je mobiel. Denk aan de Smart Home-app van Samsung of de Woning-app van Apple. Maar ook de Google Home-app of de populaire app Homey bestuurt meerdere apparaten voor je.

Slim huis app
De toekomst van smart living

Wat brengt de toekomst?

Nu werken slimme apparaten meestal via je mobiel. En met een opdracht die je ze zelf geeft. Steeds meer bedrijven kijken naar ‘assistenten’ die je opdrachten kan geven. Bijvoorbeeld om een afspraak te maken bij je favoriete kapper of een taxi te bestellen. Nu bel je voor een afspraak of maakt er eentje online. In de toekomst zou het zomaar kunnen zijn dat je de opdracht roept naar je mobiele telefoon. En de rest wordt voor je gedaan. Hoe makkelijk is dat?

SmartWifi

De beste basis voor je Smart Home

Want SmartWifi vindt de beste frequentie, het snelste wifipunt en verdeelt je wifi slim onder je apparaten.