Overslaan en ga naar inhoud

Veilig internet

Je data is van jou en je wilt voorkomen dat gevoelige gegevens over je onderneming inde verkeerde handen vallen. Daarom is een veilige zakelijke internetverbinding van groot belang. We geven drie tips om je op weg te helpen.

Tip 1: Kies een veilig wachtwoord

Het is misschien een open deur, maar het gebruik van een veilig wachtwoord is essentieel. Maar het is lastig om overal weer een origineel wachtwoord voor te verzinnen. En bovendien, hoe moet je die allemaal ook nog onthouden?

Gebruik ezelsbruggetjes zoals wachtwoordzinnen bijvoorbeeld. Ook daarin kun je hoofdletters, cijfers en tekens gebruiken.

En als je het niet allemaal meer in je hoofd wilt stampen, zijn er alternatieven. Met een password manager is het mogelijk om unieke, veilige wachtwoorden op te slaan. Je hoeft dan zelf nog maar een wachtwoord te onthouden.

Maar let op! Ook daarvoor is het belangrijk dat je een uniek en veelzijdig wachtwoord instelt en dat regelmatig wijzigt. Bekijk wat je nog meer kunt doen voor een veilig wachtwoord of lees meer over password managers.

.

Tip 2: Bescherm jezelf tegen ransomware

Ransomware is software die ongezien via onbetrouwbare links, bijlagen of websites op je computer worden geïnstalleerd. Zodra het programma op je computer staat wordt alle toegang tot je bestanden geweigerd. Je kunt dan weer toegang krijgen door losgeld te betalen aan de internetcriminelen die de ransomware hebben verspreid. Gelukkig kun je ook tegen deze vorm van criminaliteit maatregelen treffen.

Het belangrijkste is dat je regelmatig backups maakt van je bestanden. In het geval van een softwaregijzeling kun je dan je computer resetten en de backups terugzetten. Daarnaast blijft een goede internetbeveiliging belangrijk om je netwerk virusvrij te houden. 

Maar bovenal, zorg ervoor dat je kritisch blijft kijken naar wat je opent een aanklikt. Het kan je helpen om de extensies van de bestanden op je computer te laten zien. Internetoplichters maken vaak gebruik van bestanden die eindigen op .exe, .vbs of .scr bijvoorbeeld. Soms proberen ze je op het verkeerde been te zetten door het bestand anders te noemen. Dan krijg je bestandsnamen als: Apple-deelt-gratis-uit.avi.exe bijvoorbeeld.

Wil je meer weten over ransomware? Ga naar No More Ransom!

De computer opschonen

Is je computer besmet? Dat verhelp je in mum van tijd met ons stappenplan. We helpen je weer op weg naar een veilige digitale omgeving.

Tip 3: Waak voor phishing

Phishing is oplichting op internet, bekend van die rare nep e-mails waarmee criminelen letterlijk naar je gegevens vissen. Zo’n e-mail lijkt bijvoorbeeld afkomstig te zijn van je bank maar lokt je naar een nep-website om zo je gegevens te stelen. Het is belangrijk dat je kritisch kijkt naar de e-mails die je binnen krijgt. Zodra er om gegevens wordt gevraagd kun je het volgende doen.

  • Kijk naar het e-mailadres waar de mail vandaan komt.
  • Wees voorzichtig met het aanklikken van bijlagen en links in de e-mail.
  • Controleer het adres (URL) van de website waar je naartoe wordt geleid.
  • Let op het inlogproces. Wijkt dat af van wat je gewend bent, sluit de pagina dan af.
  • Kijk of de verbinding beveiligd is. 

Meer weten over phishing of identiteitsfraude en wat je er zelf tegen kunt doen? Of ga direct naar ons overzicht met actuele voorbeelden van phishing.

..