Overslaan en ga naar inhoud

Veilig online

Wat kan je doen om de risico's te beperken?

Moet ik me druk maken over cybercrime?

Hackers zijn zeer geïnteresseerd in financiële gegevens, e-mailadressen, identiteisgegevens en NAW-gegevens. Ben je ondernemer, dan loop je niet alleen zélf risico, maar ook je klanten en eventuele leveranciers. Dus los van het feit dat je niet wilt dat het internetgespuis er met je bankgegevens vandoor gaat, wil je ook zéker niet dat de privacy van je klanten in gevaar komt.

Met de nieuwe AVG privacywetgeving is het nog belangrijker geworden dat je zorgt voor goede beveiliging. Op ieder apparaat, als je via wifi werkt, op je telefoon, in de cloud, overal waar je internet gebruikt. Ook als je zzp'er bent.

Favoriete methoden van cybercriminelen

om je financiële gegevens, e-mailadressen, identiteisgegevens en NAW-gegevens te ontfutselen

Malware

Virussen, wormen, trojans, spyware

Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software die je computer binnensluipt, zoals spyware, virussen, wormen, en trojans. Dat wordt tegenwoordig ontwikkeld voor en door professionele criminelen. Het is de bedoeling je computer te verstoren, gegevens te verzamelen of om toegang te krijgen tot bepaalde computersystemen. Zorg dus dat je een goed anti-virusprogramma installeert, regelmatig updates checkt en een back-up maakt. En open nooit zomaar .exe of .zip bestanden die je in je mail krijgt.

Ransomware

Losgeld voor je gegijzelde computer

Deze snode software blokkeert je computer of versleutelt je bestanden. Vervolgens eisen de cybercriminelen losgeld (ransom) in ruil voor de sleutel. Je kunt al je bestanden op verschillende netwerkschijven in één keer kwijt raken. En zonder de sleutel krijg je ze niet terug. Voor de meeste ransomware is er helaas geen oplossing, daarom is het belangrijk om regelmatig een back-up te maken op een aparte locatie. Ransomware zit vaak verstopt in nepmails, zogenaamd afkomstig van je bank of je provider. Op www.nomoreransom.org vind je sleutels én meer info over wat je moet doen als je slachtoffer bent van ransomware.

Phishing

Oplichting via valse e-mails

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij je een mail krijgt die van je bank of je provider lijkt te komen. In de mail moet je altijd ergens op klikken, waarmee je naar valse website wordt gelokt om in te loggen, privé of bankgegevens in te voeren. Phishing gebeurt tegenwoordig ook via betaalverzoeken, zoals via Tikkie. Let dus op dat je nooit op dingen klikt die je niet vertrouwt en check of je de afzender kent. Alerts en de nieuwste voorbeelden vind je op www.fraudehelpdesk.nl.

Veilig internetten? Hier moet je op letten

Veilig mailen, bankieren, betalen en veilig via wifi en IOT

De basis voor veilig internetten leg je met goede beveiligingssoftware die je regelmatig updatet. Maak regelmatig een back-up van je computer en mobiel zodat je in geval van nood je bestanden terug kunt zetten. Verder zit veilig internetten vooral in gedrag.

Ga zorgvuldig om met je wachtwoorden en wijzig deze regelmatig. Deel geen persoonlijke gegevens via verdachte mails of telefoontjes en klik nooit zomaar op linkjes of bestanden in een mail, check goed of de afzender echt is. Plaats geen foto's of berichten op social media waarin peroonlijke gegevens staan. En heb je personeel, dan is het uiteraard ook belangrijk dat zij weten wat ze wel en niet moeten doen.

Hou je apparaten in de gaten
In tijden van de Internet of Things zijn we 24/7 verbonden met het internet. Onze keukenapparaten, servers, smart-huizen en mobiele apparaten. Maar ook de printer, scanner, webcamera en netwerkschijf maken nu deel uit van één groot globaal netwerk. Dat brengt ontzettend veel voordelen, maar ook risico's. Beveilig daaroom ook je slimme en draadloze apparaten.

Werken via openbare wifi? Pas op!
Heel handig natuurlijk, wifi in de trein, in het lunchcafé of de hotellounge. Het kost je niks en je kan mooi nog even werken. Maar hackers kunnen vrij eenvoudig meekijken, wat vooral gevaarlijk is als je inlogt op een website zonder https-verbinding. Bovendien zetten hackers nep-netwerken op, met dezelfde naam als een openbaar netwerk. Met een beetje pech maakt je mobiel automatisch verbinding met het nep-netwerk en voer je nietsvermoedend je wachtwoord in op een fake-facebookpagina.

Zo werk je wél veilig via wifi
De meest veilige manier is géén openbare wifi te gebruiken. Onderweg kun je je mobiel als hotspot gebruiken. Of kies voor mifi: een kleine router waar je een simkaartje in stopt. Wil je toch op openbare wifi, neem dan een VPN-abonnement, zodat alles wat je doet wordt versleuteld. Toch liever gratis op openbare wifi? Let dan in elk geval op de volgende punten:

  • Bezoek alleen https:// websites (let op het slotje)
  • Gebruik je firewall en anti-virus software
  • Controleer de naam van het netwerk of vraag na of je op het juiste netwerk zit
  • Zet automatisch verbinden met hotspots uit
  • Gebruik apps ipv je browser voor social media e.d., apps werken sowieso via een beveiligde verbinding

Checklist veilig internetten

  • Installeer goede beveiligingssoftware op al je apparaten
  • Zorg dat je je beveiligingssoftware regelmatig update
  • Gebruik sterke wachtwoorden en verander deze regelmatig
  • Werk alleen via beveiligde verbindingen met de s van secure (https://)
  • Open geen mail, links of bestanden die je niet vertrouwt
  • Sluit pop-ups met alt-F4
  • Installeer apps alleen vanuit officiële appstores 
  • Maak regelmatig een back-up van je bestanden en bewaar deze op een aparte harde schijf
  • Wees voorzichtig met openbare wifi en hotspots

Handig: een password manager

Wachtwoorden zijn de belangrijkste manier om alles wat je op internet doet te beveiligen. Dus het moet een moeilijk, sterk, uniek wachtwoord zijn. Wat je regelmatig wijzigt. Maar ja. Hoeveel wachtwoorden heeft een mens nodig tegenwoordig? En hoe onthou je die allemaal?

Een passwordmanager is een digitale kluis die wachtwoorden voor je genereert, onthoudt en bewaart. Je installeert de password-plugin in je browser. Het enige wat je moet doen is dus één extreem veilig wachtwoord bedenken voor je wachtwoordkluis, liefst met een twee-staps verificatie. De passwordmanager vult automatisch het juiste wachtwoord voor je in op websites waar je moet inloggen.

KeePass, 1Password, Dashlane en LastPass zijn de meest gebruikte passwordmanagers op dit moment.

Veilig verbonden met Ziggo Zakelijk

Internetbeveiliging met 1-5 licenties krijg je standaard GRATIS bij Zakelijk Internet. Maar ook als je meer nodig hebt ben je bij ons aan het juiste adres.

Safe Online XL

  • Veilig online
  • De beste bescherming, ook bij verlies
  • Tot maximaal 20 licenties
  • Gratis als je Ziggo en Vodafone combineert

Nog geen klant bij Ziggo Zakelijk?
Bestel Zakelijk Internet