Overslaan en ga naar inhoud

Tips om veilig virtueel te werken

Thuis kunnen werken is tegenwoordig noodzakelijk. Daardoor werken mensen via een andere verbinding en wellicht andere apparaten. Zijn die wel goed beveiligd? 

Virtueel werken, veilig werken


Jaarcijfers gelekt. Op een phishing-mail geklikt. Klantgegevens verloren. Een virus gedownload. Het kan ook jouw werknemers overkomen. Gevolg: omzetverlies, reputatieschade en/of weglopende klanten. Dat is wel het laatste dat je kunt gebruiken. 

Helaas maken criminelen momenteel gretig gebruik van het feit dat zoveel mensen thuiswerken. Bijvoorbeeld door malware en phishing-mails rond te sturen. Of door – via kwetsbare verbindingen – in te breken op bedrijfsnetwerken. Dat gebeurt via laptops en ook steeds vaker via mobiele telefoons. 

Thuiswerk-tips


Heeft jouw organisatie de benodigde maatregelen getroffen om gevoelige bedrijfsgegevens in vertrouwde handen te houden? Of wordt dat tijd? Hieronder 3 belangrijke tips voor veilig thuiswerken. 
 

Tip 1. Bepaal welke software je gebruikt

Als collega's thuiswerken is videobellen erg belangrijk. Applicaties en software hiervoor schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar lang niet al deze (gratis) software is veilig. Wat gebeurt bijvoorbeeld met documenten die collega’s delen tijdens een vergadering? Als ondernemer is het belangrijk stil te staan bij goede, veilige software voor werken op afstand en virtueel vergaderen.
 

Tip 2. Geef medewerkers duidelijke instructies

De meeste werkgevers weten wel dat zij gegevens moeten beveiligen en privacywetgeving (AVG) in acht moeten nemen. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Het is belangrijk om medewerkers hierover te instrueren. Welke klant- of patiëntinformatie mogen zij bijvoorbeeld delen via WhatsApp of e-mail? En wat vooral ook niet? Wat mogen zij delen via social media? Waar en hoe slaan zij bestanden op? En mogen zij communicatiemiddelen gebruiken buiten de software die jij als werkgever aanbiedt? Stel hierover duidelijk beleid op en zorg ervoor dat iedereen ervan op de hoogte is. 
 

Tip 3. Beveilig toestel én verbinding

Niet alleen slecht beveiligde laptops, tablets en mobiele telefoons vormen een bedreiging voor jouw bedrijf. Ook de internetverbinding van medewerkers is voor cybercriminelen een potentiele weg naar jouw bedrijfsgegevens. Het is dus belangrijk om toestel en verbinding beide goed te beveiligen. Tegenwoordig kan dat vaak gelijktijdig. Zo biedt Ziggo internetbeveiliging en samen met Vodafone Business Wandera en andere security-oplossingen. Wandera is een hele eenvoudige app waarmee mensen hun mobiele beveiliging in een handomdraai regelen. En natuurlijk is er Safe Online van Ziggo. Genoeg mogelijkheden om veilig thuis te werken.