Overslaan en ga naar inhoud

Hoe muziek de eenzaamheid overbrugt

Op Goede Vrijdag drukken de bewoners van verpleeghuis Mariahoeve hun neus tegen het raam: cabaretier Najib Amhali staat op de parkeerplaats! Samen met zijn band en de directeur van de Focus and Fun Foundation biedt hij ouderen een 'muziekboeket' aan. Een muzikale opkikker in de eenzame tijd die het coronavirus met zich meebrengt.

“De Focus and Fun Foundation was nog maar nét opgericht, toen het coronavirus uitbrak. Alle projecten lagen meteen stil”, zegt Michel Kouer, directeur van de stichting. “Even was er paniek, maar aan de andere kant: onze projecten kunnen juist wel eens soelaas bieden in deze moeilijke tijden.” De stichting brengt namelijk muziek waar dat nodig is. Bij schoolklassen bijvoorbeeld, waarin leerlingen kampen met een taalachterstand - liedjes zingen helpt tenslotte bij het leren van een taal. Of bij zorginstellingen voor dementerenden. Doordat liedjes herinneringen oproepen, heeft muziek een positieve werking op hun brein.

 

Gouwe ouwe

Op de parkeerplaats voor het Haagse verpleeghuis klinkt daarom de ene na de andere klassieker. 'Kom van dat dak af! 'k Waarschuw niet meer!' en 'We'll meet again…' Verplegers komen naar buiten gelopen om de band te vertellen hoe geweldig de bewoners het optreden vinden. Najib Amhali praat de liedjes lekker aan elkaar. Als ambassadeur van de stichting verrast hij de komende weken meerdere verpleeghuizen met zijn band ‘PlusSupportact’.
 

Familieberichtjes

Tijdens het optreden worden de liedjes afgewisseld met lieve woorden van de familie. Persoonlijke boodschappen, die de stichting vooraf had opgenomen. Het levert hartverwarmende berichten op: "lief broertje, ik hoop dat we snel weer samen kunnen biljarten" en "Lieve mam, helaas kunnen we niet bij elkaar zijn tijdens Pasen. We denken aan je en hopen dat we je snel weer zien."

 

Mooie actie

Naast een muzikaal boeket komen er ook echte bloemen aan te pas. Najib overhandigt – netjes op anderhalve meter afstand – een mooi boeket aan een vrouw die vandaag haar honderdste verjaardag viert. Samen met haar verzorger komt ze naar buiten om het boeket in ontvangst te nemen. Ze is verdrietig omdat ze haar verjaardag zonder familie moet vieren, maar geniet ontzettend van de muzikale actie.

 

Hulp van partners

Van die ludieke optredens willen natuurlijk meer mensen genieten. “Maar het ontbrak ons nog aan een goede internetverbinding om de optredens live te kunnen streamen”, zegt Kouer. “Gelukkig waren VodafoneZiggo en partner INTO net zo enthousiast over het idee als wij, dat ze hun hulp aanboden.” Mede dankzij sponsors Cloud Freaks en Ado Den Haag in de Maatschappij konden we snel in actie komen. Hierdoor kunnen familieleden, vanaf de bank, gezellig meekijken als het muziekboeket wordt uitgevoerd en het bloemetje wordt overhandigd.