Overslaan en ga naar inhoud

Zaken doe je niet zonder wifi

Thuis, onderweg, in het buitenland en op kantoor. Pinnen, narrowcasting, werken in de cloud, videocalls. Wifi betekent flexibiliteit en slagkracht.

Van rooksignaal tot wifi

Al eeuwen zoeken mensen naar manieren om over grote afstanden met elkaar te communiceren. Begin 19e eeuw experimenteerden verschillende uitvinders met de elektrische telegraaf, maar Samuel Morse stal de show in 1844 met een telegram van Baltimore aan Washington D.C. "What hath God wrought?" (“Wat zou God geschreven hebben?”). Daarna gingen de ontwikkelingen snel.

In 1895 lanceerde Marconi de radiotelegrafie/draadloze telegrafie. In 1969 komt de eerste internetverbinding tot stand tussen 4 computerterminals en in 1991 introduceren Tim Berners-Lee en Robert Cailliau het world wide web. Tien later jaar stierf het telegram in Nederland een zachte dood; PTT Post stopt ermee nu heel Holland mailt.

Wifi zoals we dat nu kennen werd geboren in 1997 en had een Nederlandse vader; ingenieur Victor Hayes. In 1991 werd een werkgroep opgericht om een standaard voor draadloze netwerken te ontwikkelen, Vic Hayes was de voorzitter. De standaard werd IEEE 802.11 en je kon er wel 2 Mbit per seconde mee versturen.

De basis voor stabiele wifi

Muren

Muren en plafonds laten het signaal slecht door, zet je modem dus op een plek in de ruimte waar je het meest op de wifi zit. Vaak staat het modem in de meterkast, maar hoe verder je uit de buurt bent, hoe instabieler je wifi. 

Buren

Je kunt je wifi instellen op 2 frequenties: 2.4 Ghz en 5 Ghz. Deze kanalen gebruik je met iedereen in de buurt. 5 GHz heeft de meeste capaciteit en het mindste last van de buren. Stel je wifi daarom in op 5 Ghz. Zo is de kans groter dat je gebruik kunt maken van een rustig(er) kanaal.

SmartWifi

Ook stabiele wifi in de slaapkamer en op zolder? Met SmartWifi pods verdeel je een wifi-verbinding eenvoudig door je hele huis of kantoor. Je installeert de SmartWifi pods snel en eenvoudig met de app, draadloos in elk stopcontact. 

Is mijn wifi net zo snel als beloofde internetsnelheid?

Dus je hebt een lekker snel internetabonnement gekocht, alles is aangesloten, je kruipt achter je laptop en... dat gaat niet zo snel als je hoopte? Dat klopt. Via de kabel heb je geen last van muren, gedeelde kanalen en andere stoorzenders. Wifi is altijd afhankelijk van de plek van het modem, hoe ver je er vandaan zit, hoeveel gebruikers er op het wifikanaal zitten en apparaten in de buurt die storen.

De routers zijn tegenwoordig sterk, er zijn wifi versterkers in alle soorten en maten, maar de hoogste snelheid haal je alleen door rechtstreeks op de kabel aan te sluiten.

Om het beste uit je wifi te halen hou je rekening met de plek van je modem, goede beveiliging, het kanaal wat je gebruikt en mogelijke stoorzenders. Verder zijn er professionele wifi-oplossingen voor kantoor, horeca of andere plekken waar meer mensen in meerdere ruimtes draadloos online willen. Met Multi Wifi van Ziggo gebruik je losse access points met een bereik van 200 meter die samen een extra groot wifi-netwerk vormen. Zo ga je probleemloos met 100 tot 500 mensen tegelijk online.

Zo zorg je voor veilige wifi

Kies een veilig wachtwoord

Een wachtwoord van 12 tekens is 80 miljoen keer sterker dan een wachtwoord van 8 tekens. Gebruik cijfers, hoofdletters en speciale tekens of gebruik een zin van minimaal 4 woorden. Maak voor gasten een apart netwerk met een eigen wachtwoord.

Verander de naam van je netwerk

De naam van je netwerk is vaak je routertype, zoals 'Netgear JWNR2000'. Daarmee geef je hackers veel informatie. Geef je netwerk daarom een nieuwe naam. De mogelijkheden zijn eindeloos, bijvoorbeeld 'Wifi Soerjadi' en 'Pretty fly for a Wifi'.

Schakel ongebruikte functies uit

Gebruik je sommige functies (bijvoorbeeld: WPS, UPnP) van je modem niet, zet ze dan uit. Hiermee voorkom je dat hackers toegang krijgen tot je apparaten. 

Gratis en openbare wifi

In de trein onderweg naar een klant, op zakenreis in het hotel of aan het werk in het lunchcafé, het is natuurlijk erg handig dat je bijna overal van een gratis open wifi-netwerk gebruik kunt maken. Maar wees je bewust van de veiligheidsrisico's; een hacker kan je verbinding afluisteren of je laten verbinden met een nepnetwerk.

Waar moet je op letten?

  • Bezoek alleen sites met een slotje en https:// in de adresbalk
  • Gebruik de officiële apps voor social media of internetbankieren, die staan standaard al op https
  • Voor extra veiligheid verwijder je draadloze netwerken die je telefoon heeft onthouden en zet je 'automatisch verbinden' uit
  • Gebruik een VPN-netwerk

De Wifispots van Ziggo zijn juist geen openbaar wifi-netwerk en zeer goed beveiligd. Klanten van Ziggo kunnen gratis gebruik maken van Wifispots op ruim 2 miljoen plekken in Nederland, draadloos én veilig!

Wifi voor gasten

Heb je een horecabedrijf, dan is het vrij logisch om je gasten gratis wifi aan te bieden. Maar ook voor een makelaarskantoor, een creatief bureau, een kapperszaak of een bloembinderij is een gastennetwerk een mooi visitekaartje voor klanten, partners en leveranciers. Vaak kun je de inlogpagina ook opmaken in eigen huisstijl en zo als extra marketingtool gebruiken.

Veilig gescheiden

Soms heb je op je bedrijfsnetwerk gedeelde documenten staan waar medewerkers bij moeten kunnen, maar gasten niet. Ook voor veiligheid en privacy is het dan een goed idee om gescheiden netwerken in te stellen. Met een professionele wifi-oplossing zorg je voor stabiele en veilige wifi voor honderden apparaten tegelijk tot in iedere hoek van het pand.

Supersnel Zakelijk Internet, ook draadloos

Wifiboosters

Slimme wifiversterkers

Valt je wifi op sommige plekken weg? Versterk het wifi-signaal en vergroot het bereik.

Multi Wifi

Voor midden- en grootbedrijf

Perfecte wifi tot in iedere hoek van het pand en een gescheiden netwerk voor gasten.