Wifi: alles wat je wilde weten | Ziggo Zakelijk
Zaken doe je niet zonder

Wifi

Thuis, onderweg, in het buitenland en op kantoor. Pinnen, narrowcasting, werken in de cloud, videocalls. Wifi betekent flexibiliteit en slagkracht.

Van rooksignaal tot wifi

Al eeuwen zoeken mensen naar manieren om over grote afstanden met elkaar te communiceren. Begin 19e eeuw experimenteerden verschillende uitvinders met de elektrische telegraaf, maar Samuel Morse stal de show in 1844 met een telegram van Baltimore aan Washington D.C. "What hath God wrought?" (“Wat zou God geschreven hebben?”). Daarna gingen de ontwikkelingen snel.

In 1895 lanceerde Marconi de radiotelegrafie/draadloze telegrafie. In 1969 komt de eerste internetverbinding tot stand tussen 4 computerterminals en in 1991 introduceren Tim Berners-Lee en Robert Cailliau het world wide web. Tien later jaar stierf het telegram in Nederland een zachte dood; PTT Post stopt ermee nu heel Holland mailt.

Wifi zoals we dat nu kennen werd geboren in 1997 en had een Nederlandse vader; ingenieur Victor Hayes. In 1991 werd een werkgroep opgericht om een standaard voor draadloze netwerken te ontwikkelen, Vic Hayes was de voorzitter. De standaard werd IEEE 802.11 en je kon er wel 2 Mbit per seconde mee versturen.

Wifi: alles wat je wilde weten | Ziggo Zakelijk

De basis voor stabiele wifi

Muren

Muren en plafonds laten het signaal slecht door, zet je modem dus op een plek in de ruimte waar je het meest op de wifi zit. Vaak staat het modem in de meterkast, maar hoe verder je uit de buurt bent, hoe instabieler je wifi. 

Buren

Je kunt je wifi instellen op 2 frequenties: 2.4 Ghz en 5 Ghz. Deze kanalen gebruik je met iedereen in de buurt. 5 GHz heeft de meeste capaciteit en het mindste last van de buren. Stel je wifi daarom in op 5 Ghz. Zo is de kans groter dat je gebruik kunt maken van een rustig(er) kanaal.

Boosters

Ook stabiele wifi in de slaapkamer en op zolder? Met repeaters verslechter je meestal de wifi. Een Wifibooster via een internetkabel is de beste manier om je wifi-bereik te vergroten. Wil je geen kabel trekken, dan is een Wifibooster via het stopcontact een prima alternatief.

Is mijn wifi net zo snel als beloofde internetsnelheid?

Dus je hebt een lekker snel internetabonnement gekocht, alles is aangesloten, je kruipt achter je laptop en... dat gaat niet zo snel als je hoopte? Dat klopt. Via de kabel heb je geen last van muren, gedeelde kanalen en andere stoorzenders. Wifi is altijd afhankelijk van de plek van het modem, hoe ver je er vandaan zit, hoeveel gebruikers er op het wifikanaal zitten en apparaten in de buurt die storen.

De routers zijn tegenwoordig sterk, er zijn wifi versterkers in alle soorten en maten, maar de hoogste snelheid haal je alleen door rechtstreeks op de kabel aan te sluiten.

Om het beste uit je wifi te halen hou je rekening met de plek van je modem, goede beveiliging, het kanaal wat je gebruikt en mogelijke stoorzenders. Verder zijn er professionele wifi-oplossingen voor kantoor, horeca of andere plekken waar meer mensen in meerdere ruimtes draadloos online willen. Met Multi Wifi van Ziggo gebruik je losse access points met een bereik van 200 meter die samen een extra groot wifi-netwerk vormen. Zo ga je probleemloos met 100 tot 500 mensen tegelijk online.

Wifi: alles wat je wilde weten | Ziggo Zakelijk

Zo zorg je voor veilige wifi

1. Kies een veilig wachtwoord

Een veilig wachtwoord is een moeilijk wachtwoord. Een wachtwoord van 12 tekens is 80 miljoen keer sterker dan een wachtwoord van 8 tekens. Gebruik cijfers, hoofdletters en speciale tekens of gebruik een zin van minimaal 4 woorden. Maak voor gasten een apart netwerk met een eigen wachtwoord.

2. Verander de naam van je netwerk

De standaard naam van je netwerk is vaak de naam van je routertype, bijvoorbeeld 'Netgear JWNR2000'. Maar daarmee geef je hackers al bijna een handleiding in handen. Geef het beestje daarom een nieuwe naam, maar natuurlijk niet je eigen naam of je adres! Creatievelingen verzonnen al namen als 'Wifi Soerjadi' en 'Pretty fly for a Wifi', de mogelijkheden zijn eindeloos :)

3. Schakel ongebruikte functies uit

Met remote access kun je via internet vanaf een andere plek bij je routerinstellingen. WPS (Wifi Protected Setup) is een manier om apparaten snel en simpel met elkaar te verbinden. UPnP (Universal Plug and Play) verbind je apparaten zonder gedoe. Al deze opties maken het jou én hackers een stuk makkelijker om toegang te krijgen tot je apparaten. Dus gebruik je deze functies niet? Zet ze dan uit.

Gratis en openbare wifi

In de trein onderweg naar een klant, op zakenreis in het hotel of aan het werk in het lunchcafé, het is natuurlijk erg handig dat je bijna overal van een gratis open wifi-netwerk gebruik kunt maken. Maar wees je bewust van de veiligheidsrisico's; een hacker kan je verbinding afluisteren of je laten verbinden met een nepnetwerk.

Waar moet je op letten?

  • Bezoek alleen sites met een slotje en https:// in de adresbalk
  • Gebruik de officiële apps voor social media of internetbankieren, die staan standaard al op https
  • Voor extra veiligheid verwijder je draadloze netwerken die je telefoon heeft onthouden en zet je 'automatisch verbinden' uit
  • Gebruik een VPN-netwerk

De Wifispots van Ziggo zijn juist geen openbaar wifi-netwerk en zeer goed beveiligd. Klanten van Ziggo kunnen gratis gebruik maken van Wifispots op ruim 2 miljoen plekken in Nederland, draadloos én veilig!

Wifi: alles wat je wilde weten | Ziggo Zakelijk
Wifi: alles wat je wilde weten | Ziggo Zakelijk

Wifi voor gasten

Heb je een horecabedrijf, dan is het vrij logisch om je gasten gratis wifi aan te bieden. Maar ook voor een makelaarskantoor, een creatief bureau, een kapperszaak of een bloembinderij is een gastennetwerk een mooi visitekaartje voor klanten, partners en leveranciers. Vaak kun je de inlogpagina ook opmaken in eigen huisstijl en zo als extra marketingtool gebruiken.

Veilig gescheiden

Soms heb je op je bedrijfsnetwerk gedeelde documenten staan waar medewerkers bij moeten kunnen, maar gasten niet. Ook voor veiligheid en privacy is het dan een goed idee om gescheiden netwerken in te stellen. Met een professionele wifi-oplossing zorg je voor stabiele en veilige wifi voor honderden apparaten tegelijk tot in iedere hoek van het pand.

Supersnel Zakelijk Internet, ook draadloos

wifi

Wifiboosters

Valt je wifi op sommige plekken weg? Versterk het wifi-signaal en vergroot het bereik.

wifi

Multi Wifi

Perfecte wifi tot in iedere hoek van het pand en een gescheiden netwerk voor gasten.