Zo haal je het beste uit je wifi!

Met tips van Herman de wifi-man

Last van traag internet op kantoor? Stabiliteit is het toverwoord. Zonder een stabiel signaal, heb je niks aan hoge snelheid. Wifi-expert Herman Weerman van Ziggo legt uit hoe en waarom.

Wifisignaal

Een stabiel netwerk, begint met een goed wifi-signaal. Houd met het plaatsen van je router rekening met plaats, veiligheid en techniek.

Plaats van modem

Zet het modem niet te ver weg van het punt waar je wilt internetten. Hoe verder je uit de buurt bent van het wifikastje, hoe groter de kans dat er ruis is. Muren dempen het signaal. Dat maakt de verbinding soms instabiel en langzaam.

Veilige verbinding

Ook een veilige verbinding versnelt het signaal. Overweeg de aanschaf van goede internetbeveiliging, zodat anderen niet op je verbinding mee kunnen kijken.

Gescheiden netwerk

Zet meerdere wifi-verbindingen op en zorg voor een gescheiden netwerk. Vergeet ook niet om regelmatig de loginnaam en het wachtwoord te wijzigen, zodat onrechtmatig gebruik van korte duur is. 

Stabiliteit

Wifi-expert Herman Weerman: “Om te internetten, films of series te kijken en social media te gebruiken, is snelheid niet de belangrijkste factor. Het gaat er vooral om hoe stabiel het netwerk is.”

Het kan dus zijn dat uw internet snel is, maar niet stabiel. En dat kan voor problemen zorgen. Weerman: “De grootste stoorzenders zijn de buren en obstakels die het signaal verzwakken. Maar gelukkig bestaan daar oplossingen voor.”

Wifi-expert Herman Weerman

Stel wifi in op frequentie 5 GHz

Er zijn twee frequenties waar wifi op kan worden ingesteld; 2.4 Ghz en 5 Ghz. Elke frequentie heeft een maximaal aantal kanalen. Bij 2.4 Ghz zijn er dertien kanalen waarvan er slechts drie onafhankelijk van elkaar te gebruiken zijn. Bij 5 Ghz zijn dat er negentien. Deze kanalen gebruik je met iedereen in de buurt die ook op wifi zit. Stel wifi in op de frequentie 5 Ghz. Daarmee is de kans groter dat je gebruik kunt maken van een rustig(er) kanaal.

Check: is uw laptop/telefoon/tablet geschikt voor 5 GHz?

Check bij de fabrikant of het toestel waarmee je verbinding wilt maken wel geschikt is voor de modernste wifistandaard: 5 GHz en 802.11ac. De meeste toestellen jonger dan 4 á 5 jaar ondersteunen 5 GHz.

Wifi repeater? Wifibooster

Koop en installeer niet zomaar een wifi repeater. Volgens Weerman doen repeaters meer kwaad dan goed. “Een repeater communiceert draadloos met het modem en hij zendt het signaal opnieuw uit. Daardoor worden er twee draadloze verbindingen tot stand gebracht; één op bijvoorbeeld de smartphone en één op de router. Je verbruikt hierdoor twee keer zoveel capaciteit. Als het al druk is op een kanaal wordt het alleen nog maar drukker, waardoor de wifi verslechtert. En daar wordt niemand vrolijk van.”

Kies daarom liever voor een Wifibooster. Maar, zet 2 verschillende wifipunten thuis of op kantoor niet te dicht bij elkaar. Een apparaat blijft namelijk zo lang mogelijk verbonden met het wifipunt waarmee het apparaat al verbinding heeft. Het signaal van het tweede punt kan wel sterker zijn, maar het toestel switcht pas als het signaal zo zwak wordt dat de verbinding wordt verbroken.

Geef het beestje een naam

Zorg dat je een router hebt die zowel 2.4 GHz als 5 GHz ondersteunt. Stel vervolgens twee verschillende namen in voor de frequenties. Hiermee kan uw toestel de twee frequenties goed onderscheiden en kun je altijd de juiste kiezen. Weerman: “Wanneer beide frequenties dezelfde naam hebben, ziet zowel het toestel als de gebruiker namelijk het verschil niet.”

Heb je meerdere wifipunten? Kies dan ook weer voor verschillende namen. Bijvoorbeeld ‘Wifi boven’ en ‘Wifi beneden’, zodat je handmatig kunt switchen en altijd weet welk netwerk je het beste kunt selecteren.

 

Multi Wifi: dé professionele oplossing voor MKB

Omdat huis-, tuin- en en keukenoplossingen horen in, jawel, het huis, de tuin en de keuken, bieden we het MKB een uitgebreide wifi-toepassing. Multi Wifi is een systeem dat werkt met Access Points. Dat zijn exta wifi-punten die we aan het plafond bevestigen. Daarmee kunnen we het bereik en de snelheid van je wifi-netwerk sterk vergroten. Bovendien heb je dan twee gescheiden wifi-netwerken: een voor medewerkers en een voor gasten. En er is een variant voor buitengebruik.

Meer over Multi Wifi

Overstappen

Doe je met onze overstapservice. We zorgen ervoor dat je online en bereikbaar blijft.

 
 

Overtuigd?

Stel dan je eigen pakket samen en sluit je aan bij het grootste netwerk van Nederland.

 
 

Benieuwd hoe snel je internet is? Doe de Ziggo speedtest!