'Zoek naar je passies en talenten'

Talentontwikkelaar Henkjan Smits

Uitblinkers - 16-05-2018

Na tien seizoenen talentenjachten is Henkjan Smits (54) wel klaar met het genre. Op de talenten zelf is hij nog lang niet uitgekeken.

Beroep

Provocerend inspirator/talentonwikkelaar.

Wapenfeiten

Platenproducer en Artist & Repertoire-Manager van onder anderen Herman Brood, Kane, Volumia! Jurylid in Idols, X-factor, Holland's Got Talent, So you Wanna be a Popstar, Popstars. Presentator van onder andere Het Beste Idee van Nederland en Tijd voor MAX Radio. Lezingen en trainingen met de Business X-Factor-methode voor bedrijven en overheidsorganisaties.

Lieg je wel eens?

Nee, ik heb een bloedhekel aan mensen die liegen. Als coach adviseer ik ook altijd om de waarheid te vertellen. Bovendien: je houdt het niet vol om te onthouden tegen wie je wat hebt gezegd.

Grootste stommiteit?

Alle domme dingen die ik heb gedaan, hebben geleid tot weer andere dingen die weer heel positief uitgepakt hebben. Dus ik vergeet de stommiteiten meteen weer, omdat ik er zo veel voor terug heb gekregen. Fouten maken mag, nee moet, want alleen dan word je zelf beter, door te leren van je fouten. Trial-and-error is de beste leerschool.

Hoeveel ben je waard per uur?

Het dubbele van mijn tarief, haha. Nee, ik werk niet met uurtarieven. Een lezing kost € 3.500. Het tarief voor een training varieert; ik ben geen pak suiker.

Waarom zou iedereen jou moeten kennen?

Dat is niet nodig. Ik ga er altijd van uit dat mensen mij niet kennen. Gelukkig zeggen vrienden tegen me dat ik niks ben veranderd sinds ik met mijn kop op televisie kom.

Wie moet er absoluut eens een kop koffie met jou gaan drinken?

Ondernemers en marketingmanagers. Vaak denk ik: 'O wat zonde, kom nou naar mij toe dan help ik jullie om het beste uit jezelf te halen.' Ik noem geen namen.

Goed in?

Luisteren en mensen begrijpen en helpen bij het ontdekken en ontwikkelen van hun unieke talent en passie.

Belangrijkste les?

Zoek niet naar een gat in de markt of een manier om veel geld te verdienen, maar doe datgene waar je passies en talenten liggen.

Het is jouw werk om anderen verder te helpen. Waarom vind je dat zo leuk?

Het is fijn om het verschil te maken. Heel kinderachtig, zoals mijn dochters in de lift vochten om op het knopje te mogen drukken om de lift omhoog te laten gaan. Iets doen waardoor er een beweging op gang komt is kicken. Toen ik nog roeide vroeger vond ik het coachen van kids ook leuker dan het roeien zelf. Dan zeiden ze: 'Je weet het dus wél, waarom doe je het zelf dan niet?' Dat geldt ook voor zingen, gitaarspelen en nog veel meer dingen in het leven. Ik kan het zelf niet beter dan diegene die ik begeleid, maar ik weet wél wat ik moet zeggen om iemand anders beter te maken. En omdat ik dat redelijk kan, vind ik het ook leuk: zorgen dat individuen en teams het maximale uit hun talent halen. Dat gun ik iedereen. Ik vind het zó zonde als talent verloren gaat.

Voorheen deed je ongeveer hetzelfde op tv. Is dat voorgoed verleden tijd?

Televisie niet, maar na tien seizoenen talentenjachten ben ik wel klaar met dat genre. Op dit moment ben ik natuurlijk ook druk met het presenteren van 'Tijd voor MAX Radio', ieder dag op NPO Radio 5.

Je vraagt € 3.500 voor een lezing. Hoe heb je dat tarief bepaald?

Eigenlijk is dat bepaald door het sprekersbureau waar ik bij ingeschreven sta, maar uiteraard heb ik er zelf ook wat over te zeggen. Ik vind het een mooi tarief. Er zijn collega's die € 7.000 vragen voor een lezing, anderen doen het voor € 1.500. Het ligt er ook aan hoe leuk je het vindt. Ik ken iemand die het echt verschrikkelijk vindt, dus hij vraagt € 12.000. Als hij dan wordt geboekt, lacht hij zich rot! Ik vind mensen een spiegel voorhouden en inspireren door te spreken in het openbaar erg leuk, dus ik wil niet hoger gaan.

Welke adviezen heb je voor collega-zzp'ers?

Laat zien waar je onderscheidende talent ligt en wordt een autoriteit op dat gebied. Dat doe je door het schrijven van blogs, het geven van commentaar, door goed gebruik te maken van social media en door je te mengen in communities. Het voordeel is dat je dan ook weet waar je nee tegen moet zeggen, omdat het niet bij je past. Wees daarin consistent. Maak keuzes en hou je daaraan.

Doe je dat zelf ook?

Dat laatste niet. Ik vind zo veel dingen leuk dat ik het zonde vind om me echt te specialiseren. Maar ik denk wel dat ik beter zou kunnen zijn als ik 100 % voor één ding zou gaan. Maar goed, lol in je werk is ook belangrijk. Aan een ander advies van mezelf houd ik me wel: zorg dat je fysiek in goede conditie blijft. Je moet niet alleen geestelijk fit blijven, je moet ook zorgen voor je lijf. Daarbij aansluitend: wees verzorgd, netjes. Dat geldt voor je kleding, voor je huid en je haar. Het gaat ook om op tijd komen en je netjes gedragen, overal, dus ook in het verkeer. You're always on stage. BN'ers snappen dat meestal wel, maar het geldt zeker niet alleen voor BN'ers. Het is dé manier om geloofwaardig te blijven. Een misstap kan schadelijk zijn. Je reputatie komt te voet, maar gaat te paard.