'Doe iets unieks wat bij je past'

Froukje van der Haven, restauratieschilder

Froukje van der Haven (31) zag zichzelf nooit als succesvol ondernemer. Maar als je écht iets unieks doet, komen de opdrachten vanzelf. Zo stond het Rijksmuseum te springen om haar restauratietechnieken.

Belangrijkste lessen

  • Wees je bewust van je onderscheidend vermogen en probeer alleen opdrachten aan te nemen waar je dit kunt laten zien. 
  • Hebben opdrachtgevers een vraag? Help ze altijd verder. Als je zelf geen tijd hebt voor een klus, verwijs ze dan door naar een collega. Zo help je ze toch verder en komen ze sneller terug. 
  • Profileer je als expert; geef workshops of lezingen. 
  • Wil je echt goed worden in een niche? Kies dan voor de beste, internationale opleidingen en cursussen. 
Wat was Froukjes grootste blunder? En wanneer zegt ze 'nee' tegen een opdracht? Ze vertelt het in de video.

Wapenfeiten

Beheerst als één van de weinigen in Nederland restauratietechnieken van meer dan honderd jaar oud. Won diverse vakwedstrijden. Voerde projecten uit voor grote klanten, zoals het Rijksmuseum, het oude stadhuis in Gouda en bijzondere kathedralen in verschillende grote steden.

Wat is je uurtarief?

Mijn prijs bepaal ik per opdracht. Hierbij houd ik rekening met de complexiteit van het werk, de inkoop van materialen en de tijd die ik ermee bezig ben. Ik werk bijvoorbeeld veel met bladgoud, dat is een kostbaar product.

Hoe word je succesvol als restauratieschilder?

Toen ik tijdens mijn schilderopleiding geïntrigeerd raakte door restauratiewerk, verhuisde ik naar België om daar de beste, internationale opleiding te volgen. Ik werkte van maandag tot en met zaterdag, vaak tot 02.00 uur ’s nachts. Mijn passie, harde werken en talent werden beloond. Ik studeerde af als beste van de opleiding. Ik heb mezelf daarna optimaal ontwikkeld, omdat ik alleen opdrachten aannam waar ik echt goed in was. Als je klussen aanneemt die niet bij je passen, loop je het gevaar dat je meer van dat soort opdrachten krijgt. Mijn specialiteit is honderd jaar oude technieken. Ik won verschillende vakwedstrijden en kan nu aantonen dat ik ook echt goed ben in wat ik doe. 

'Als ik les kan krijgen van de besten in het vak, reis ik daar graag de hele wereld voor over’

Hoe kom je aan klanten?

Ik heb inmiddels een groot netwerk van opdrachtgevers en samenwerkingen, die dragen echt bij aan mijn succes. Toen ik van school kwam, koos ik direct voor een grote opdracht in het Rijksmuseum. Ik was een lange periode actief, kwam in contact met veel mensen uit het vak en had meteen een grote klant op mijn cv. Als ondernemer ben ik altijd bezig met nieuwe opdrachtgevers. Ook als ik een tijdje vastzit in een ander project. Om mijn zichtbaarheid te vergroten en me te profileren als expert, geef ik workshops. Daarnaast ben ik bezig met het bundelen van reviews op mijn website. Ik laat liever een ander vertellen waarom ik goed ben in mijn werk, dan dat ik dat zelf doe. 

Wat is je grootste uitdaging?

Ik wil me blijven ontwikkelen. Ik kijk altijd kritisch naar de opleidingen die ik wil volgen. Als ik les kan krijgen van de besten in het vak, reis ik daar graag de hele wereld voor over. Laatst heb ik een cursus in Frankrijk bij een meester-schilder gedaan. Ik weet dat er nog rek zit in mijn ontwikkeling, zeker op internationaal niveau. Op den duur wil ik mijn eigen kennis weer doorgeven aan mensen in het vak. De technieken die ik beheers zijn uniek, het zou zonde zijn als dat verloren gaat.

Hoe houd je het leuk?

Door opdrachten aan te nemen die me uitdagen. En door samen te werken met andere vakmensen waar ik veel van leer. Maar vooral door mezelf niet te verstikken met werk. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen privé en werk. Dat heb ik moeten leren. In het begin zei ik soms ‘ja’ tegen opdrachten waar ik buikpijn van kreeg. Nu probeer ik daar sterker in te zijn.  

Meer Uitblinkers

Ben jij de volgende uitblinker?

Blink jij ook uit in ondernemen? Meld je aan en word Uitblinker van de week. We leren graag van je.