'Bouw ruimte in voor spoedklussen'

Regisseur Maurice Ramaekers

Uitblinkers - 16-05-2018

Als Peter R. de Vries graag met je werkt, doe je iets goed als regisseur. Maurice Ramaekers (45) kan met alle televisiegenres uit de voeten. Zijn geheim? ‘Niet iedereen kan omgaan met al die verschillende types.’

Beroep

Televisieregisseur

Wapenfeiten

Onder meer: Peter R. de Vries, De Uitdaging, Graf zonder naam, Junior Songfestival.

Lieg je wel eens?

Wie niet? Maar ik lieg nooit om er zakelijk beter van te worden.

Grootste stommiteit?

Denken dat iedereen altijd alles goed bedoelt.

Hoeveel ben je waard per uur?

Zeg ik niet.

Waarom zou iedereen jou moeten kennen?

Om te ontdekken dat ik verrassend leuke programma’s voor je kan maken.

Wie moet er absoluut eens een kop koffie met jou gaan drinken?

Michail Gorbatsjov. Hij heeft de loop van de geschiedenis veranderd. Van hem zou ik graag een portret maken.

Goed in?

Ik beheers meerdere genres. Van crime tot woonprogramma’s.

Belangrijkste les?

Neem op tijd rust – goed voor je werk én voor je relatie.

Wat maakt jou de beste?

Dat ik veelzijdig ben en goed in mijn vak. Dat laatste is eigenlijk een vereiste. Nationale televisie is een soort eredivisie, dus wat je maakt moet écht goed zijn. Ik onderscheid me misschien nog wel meer doordat ik goed met mensen om kan gaan. Ik heb met veel verschillende types te maken: BN’ers, kinderen, mensen die niks weten van televisie maken, maar bij wie ik wel met een cameraploeg over de vloer kom…

Als je er niet in slaagt om iedereen op zijn gemak te stellen voor de camera wordt het niks. Met BN’ers heb ik soms wel te doen. Ze zijn vaak maar kort echt populair, staan onder grote druk en krijgen op social media ook nog eens de volle laag. Aan de andere kant: ze moeten soms ook leren om normaal te doen. Als het nodig is, maak ik hen dat duidelijk.

Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

Een advertentie in de Volkskrant heeft me behoed voor een leven lang in het onderwijs. Ik was aardrijkskundeleraar, maar had nog geen fulltimebaan. Toen ik zag dat Sport7 mensen zocht, heb ik maar eens gereageerd. Ik kreeg een interne opleiding, in ruil voor een stagevergoeding en baangarantie.

Toen de zender na een paar maanden uit de lucht ging, mocht ik als compensatie stagelopen bij Tros Vermist. Super leerzaam! Daarna vroeg Peter R. de Vries me om bij hem te komen werken. Ik greep elke kans. Voor het eerst alleen op pad met een cameraploeg: retespannend. Vanaf dat moment heb ik me erin vastgebeten.

Hoe houd je je werk leuk?

Als ik kan kiezen plan ik mezelf het liefst niet fulltime in op grote opdrachten. Op die manier is er nog ruimte voor ad hoc klussen, bijblijven, acquisitie. En af en toe even niks. Dat laatste heb ik nodig om creatief te blijven. En zo kan ik ook eens langs de lijn staan als mijn dochter voetbalt.

Het blijft dan voor iedereen leuk; niemand heeft zin in een overspannen chagrijn thuis. Bovendien: de ad hoc-klussen die ik erbij doe, zorgen vaak voor nieuwe opdrachten. Je komt op andere plekken, ontmoet nieuwe mensen. Het tv-wereldje is klein, dus het is belangrijk om af en toe ergens anders te kijken.

Wie is je held?

Ik heb heel veel geleerd van een heel goede regisseur op crimegebied: Marco Kamphuis. Ik heb het hem nooit gezegd, maar ik ben hem heel dankbaar dat hij de tijd heeft genomen om mij op te leiden. Op dit moment kijk ik niet zozeer naar de oude garde, maar wel naar nieuw talent. De helden van toen zijn nu oud. Die komen uit een tijd waarin de regisseur God was en de cameraman Jezus. Nu doen ze niet meer mee met de grote jongens. Dat klinkt misschien arrogant, maar onze branche verandert constant. Was je gisteren nog the bomb, morgen ben je alweer passé. Dus kijk ik liever naar jonge gasten die met weinig middelen mooie dingen maken. De ontdekkingsreizigers van nu.

Wat doe je over tien jaar?

Ik denk niet dat ik dit werk dan nog doe. Wat dan wel, weet ik nog niet. Maar ik heb plannen genoeg. Het lijkt me tof om een mooie documentaire te maken, of een reportagereeks. Ook zou ik graag mijn kennis overdragen op anderen. Lesgeven, consultancy, blogs schrijven… Of ik begin een broodjeszaak.