‘Nieuwe klanten? Deel je kennis online’

Juriste Charlotte Meindersma

Uitblinkers - 16-05-2018

Niet alleen cliënten staan in de rij voor de anders-dan-anders jurist Charlotte Meindersma (30). Deze portretrechtdeskundige wordt door nieuwszenders als RTL Nieuws gevraagd om haar mening te geven. Bijvoorbeeld over de seksvideo van Patricia Paay. Terwijl ze zich daar nog niet over had uitgelaten. ‘Dan doe je dus iets goed.’ Bekijk de video!

Wapenfeiten

Zette de juridische wereld op z’n kop met haar vernieuwende werkwijze. Schreef drie boeken waarvan er in totaal zo’n 1300 exemplaren zijn verkocht. Heeft inmiddels zoveel cliënten dat ze mensen moet gaan aannemen.

Wat is je uurtarief?

149 euro per uur. Maar ik offreer een totaalprijs per opdracht.

Belangrijkste lessen

  • Deel je kennis online, via blogs en social media. Zo trek je de klanten aan die je wilt, zonder aan sales te doen.
  • Leg, om misverstanden te voorkomen, mondeling gemaakte afspraken altijd vast. Desnoods per e-mail of whatsapp!
  • Volg mensen uit jouw vakgebied die je interessant vindt. Via hen blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Hoe word je zelfstandig jurist?

Tijdens mijn studie wist ik al dat ik te recalcitrant ben om in loondienst te werken. Ik wil een stem hebben in belangrijke zaken en vind de manier waarop ze bij de grote kantoren met medewerkers omgaan niet prettig. Kortom, ik ging het op mijn eigen manier doen. Ik gaf al wel wat juridisch advies via Twitter en na mijn afstuderen wilde ik dat uitbouwen. Ik wist dat ik een website nodig had, dus dat was stap 1. Verder ben ik marketingboeken gaan lezen en gewoon aan de slag gegaan. Zonder ondernemingsplan, maar mét een visie.

Hoe kom je aan klanten?

In eerste instantie door aanwezig te zijn op social media. In de marketingboeken las ik dat je moet beginnen met samplen; producten gratis of met korting weggeven zodat klanten je leren kennen. Maar wat had ik weg te geven? Natuurlijk, mijn kennis! Ik ben gaan bloggen, voordat iedereen in de juridische wereld daarmee begon, en dat wierp al snel vruchten af. Inmiddels heb ik meer dan genoeg klanten.

'De kans bestaat dat ik ten onder ga aan mijn eigen succes.'

Wat is je grootste uitdaging?

Planning en het vinden van goede mensen. Een teveel aan klanten lijkt misschien een luxeprobleem, maar het is wel degelijk een probleem. De kans bestaat dat ik ten onder ga aan mijn eigen succes. Om dat te voorkomen moet ik nu toch echt personeel aan gaan nemen. Dat is lastig. Klanten verwachten kwaliteit en ik merk dat potentiële medewerkers niet altijd een realistisch beeld hebben van dit werk. Het komt leuker en gezelliger over dan het is, denk ik. Hier zit je ook gewoon achter je computer heel hard te werken. Wel is mijn werkwijze op een aantal punten anders dan die van andere kantoren en dat blijft ook zo. Ik weiger te worden zoals de rest. Ik merk dat veel beginnende juristen mijn aanpak wel aantrekkelijk vinden, maar het comfort van de grote kantoren lonkt ook. Helaas, een Zuidas-salaris kan ik niet bieden. Verder ben ik geen geboren manager. Liefst groei ik zo snel dat ik ook daarvoor iemand aan kan nemen!

Hoe houd je het leuk?

Door te blijven focussen op onderwerpen die ik leuk vind. Dat zijn sowieso opdrachten in het informatierecht, want daarin ben ik afgestudeerd en daarin ligt mijn interesse. Verder werk ik graag en vaak voor ondernemers in de creatieve sector, vooral zzp en mkb. Ondernemers waarvan ik begrijp wat ze doen en tegen welke zaken ze aanlopen. Omdat ik nu meer dan voldoende werk heb, kan ik makkelijker nee zeggen tegen een minder leuke opdracht. Bijvoorbeeld als ik van tevoren weet dat iemand heel veel gaat vragen. Die verwijs ik vriendelijk door naar een iets groter kantoor. Maar vergis je niet: een goedgekeurde offerte is nog steeds een feestje! 

 
 

Ben jij onze volgende uitblinker?

Blink jij ook uit in ondernemen? Meld je aan en word Uitblinker van de week. We leren graag van je. 

 
 
 
 

Meer Uitblinkers