‘Een kind zien stralen biedt veel voldoening’

Kindertheatermaker Myléne Nijssen

Uitblinkers - 16-05-2018

Myléne Nijssen (29) stond als danseres in een uitverkocht Ahoy. Zonder spijt stapte ze van het podium om kinderen te begeleiden bij hun theaterdroom.

Beroep

Kindertheatermaker.

Wapenfeiten

Afgestudeerd aan de Dansacademie, organiseert al zeven jaar kunstkampen, danste in een videoclip van Red Foo en Justin Bieber, krijgt regelmatig een mailtje van productiemaatschappijen als Talpa met de vraag of zij nog kinderen weet voor tv-programma’s.

Lieg je wel eens?

In principe niet; ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn.

Grootste stommiteit?

Alles zelf willen doen, terwijl ik bepaalde zaken ook kan overlaten aan anderen.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik reken niet per uur. De kampen kosten € 409 per week en voor kinderpartijtjes vraag ik gemiddeld € 129 voor twee uur exclusief reiskostenvergoeding.

Waarom zou iedereen jou moeten kennen?

Omdat ik de leukste theateractiviteiten voor kinderen bedenk.

Wie moet er absoluut eens een kop koffie met jou gaan drinken?

Zelf drink ik thee, maar die zou ik graag delen met Joop van den Ende. Ik vind het inspirerend om te zien hoe hij het als timmerman heeft gemaakt in de theaterwereld.

Goed in?

Organiseren, hard werken en mijn passie voor theater overdragen aan kinderen.

Belangrijkste les?

Volg je hart en werk vanuit liefde, dat brengt je het verst.

Wat maakt jou de beste?

Dat ik zelf weet hoe het is om op het podium te staan. Ik heb ontdekt dat ik het veel leuker vind om mijn kennis over te dragen op kinderen. Een kind laten stralen biedt me veel meer voldoening dan een optreden in Ahoy. Hoewel ik dat af en toe nog steeds leuk vind om te doen.

Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

Het was geen vooropgezet plan. Het was altijd mijn droom om naar de Dansacademie te gaan. Toen dat eenmaal gelukt was, dacht ik: Oh, is dit het nou? Als professioneel danser wordt je hobby je beroep, maar ik wil het wel leuk blijven vinden. Tijdens een minor ondernemerschap op school kregen we de opdracht om een ondernemersplan te schrijven. Dat ging beter dan ik had verwacht. Een half jaar later ben ik gestart. Die zomer organiseerde ik mijn eerste kunstkamp. Er was gelijk veel vraag en al heel snel kon ik ervan leven.

'Als je zeker wilt zijn van je inkomen, doe dan iets voor kinderen'

Er valt dus wel wat te verdienen in de theaterwereld?

Zeker wel. Ik ben in 2009 begonnen en heb nooit last gehad van de financiële crisis. Op school zei een van mijn docenten: ‘Als je zeker wilt zijn van je inkomen, doe dan iets voor kinderen. Want ouders blijven altijd geld uitgeven aan hun kinderen.’ Hoewel ik zelf niet op die manier denk, lijkt zijn uitspraak wel te kloppen. Je ziet het ook aan de veelzijdigheid van mijn klantenbestand voor verjaardagspartijtjes. Dat varieert van oud-profvoetballers en een feestje waar ook Amalia en Alexia voor zijn uitgenodigd tot mensen in een normaal rijtjeshuis. Iedereen wil een origineel feestje voor zijn kind en dat mag best wat kosten.

Hoe houd je het leuk?

Ik blijf me ontwikkelen; ik zou niet zeven jaar lang hetzelfde kunnen en willen doen. Nu besteed ik in mijn workshops bijvoorbeeld ook aandacht aan vloggen, want dat leeft nu bij kinderen. Ik vind het leuk dat productiemaatschappijen als Talpa en producenten als Stage Entertainment mij af en toe bellen met de vraag of ik kinderen weet voor een bepaalde theatershow of film, maar scouten alleen vind ik te saai. Ik wil wel echt betrokken zijn bij de ontwikkeling van een kind. In de toekomst wil ik graag verder groeien met mijn bedrijf. Het liefst heb ik straks ook mijn eigen kampgebouw met dansstudio, waar ik het hele jaar door lessen en workshops kan geven. Het is lastig om voldoende financiële middelen te krijgen, dus ik ben hard op zoek naar bedrijven of particulieren die willen investeren.

Je hebt geleerd om meer uit te besteden. Wat besteed je uit?

Ik huur steeds meer docenten en begeleiders in voor de workshops. Verder heb ik net besloten om mijn moeder aan te nemen. Zij is fantastisch en helpt me al een tijd, maar binnenkort maken we dat officieel en wordt ze allround medewerker. Ik weet zeker dat ze een voortreffelijke medewerker is, aan wie ik veel kan overlaten.

Is dat niet lastig, samenwerken met je moeder?

In ons geval niet, juist omdat we zo eerlijk kunnen zijn tegen elkaar. Mijn moeder neemt echt geen blad voor haar mond als ze ergens iets van vindt. Toen ik zelf nog op het podium stond, gaf mijn moeder ook altijd haar eerlijke mening over hoe goed of slecht ik was die avond. Bij de workshops en kampen kom ik weleens ouders tegen die zeggen dat hun kind fantastisch is, terwijl dat in de praktijk best meevalt. Lief bedoeld, maar daar komt een kind niet verder mee. Ik probeer de kinderen te stimuleren, maar ik probeer wel altijd eerlijk te zijn over hun talenten. Dan zeg ik bijvoorbeeld dat ze het leuk zou doen in een musicalensemble in plaats van in de hoofdrol.