Geld verloren? Nee, kennis gewonnen

Interim-adviseur, coach en adviseur Peter Smit

Uitblinkers - 16-05-2018

Peter Smit (45) werkt in verschillende branches, met uiteenlopende concepten en rollen. Lastig? 'Nee hoor. Ik kan altijd helemaal mezelf zijn.'

Beroep

Interim-manager, coach en adviseur in het domein mens en werk.

Wapenfeiten

Manager van het Mobiliteitscentrum Transport (meer dan 3000 chauffeurs aan werk geholpen) en MD&D Concepts, dat publieke organisaties helpt om sterker te worden en samen te werken op het gebied van werkgeversbenadering.

Lieg je wel eens?

Nee, dat moet je nooit doen, daar heeft niemand wat aan.

Grootste stommiteit?

Ergens inspringen waar ik te weinig tijd voor vrij kan maken. Zakelijk gezien maak ik weinig zeperds; ook omdat je altijd leert van iets wat misgaat. En ik onthoud altijd het positieve.

Hoeveel ben je waard per uur?

100 tot 160 euro per uur, ik bereken nooit meer dan 8 uur per dag.

Waarom zou iedereen jou moeten kennen?

Van anderen krijg ik terug dat ik een onafhankelijke geest ben, altijd gericht op resultaat, integer en de ultieme verbinder.

Wie moet er absoluut eens een kop koffie met jou gaan drinken?

Minister Asscher. Ik begrijp zijn beleid niet altijd, dus ik ben benieuwd of hij dat aan mij uit kan leggen.

Goed in?

Van niets iets maken en mensen en organisaties een spiegel voorhouden. Ik ben vrij direct, waardoor ik snel tot de kern kan komen. Maar wel altijd met respect voor mensen.

Belangrijkste les?

Blijf altijd dicht bij jezelf en luister naar je lichaam. Vaak vertelt je intuïtie je als eerste of je iets wel of niet moet doen.

 

Je werkt als adviseur voor klanten, maar hebt ook twee verschillende platforms opgericht. Hoe zit dat?

Ik vind het leuk om het interimwerk te combineren met ondernemen. Zo kan ik me richten op verschillende passies, markten en doelgroepen. Tegelijkertijd is alles aan elkaar gelieerd: het draait altijd om mensen en werk. Om aan de markt duidelijk te maken wat ik doe, heb ik verschillende concepten uitgewerkt.

Wat zijn dat voor concepten?

Treehouse Collective is een collectief van zzp’ers die zich bezighouden met (team)coaching, loopbaanbegeleiding, outplacement, het ontwerpen en het geven van trainingen, procesbegeleiding en HR-advies. Het idee is ontstaan omdat ik meer opdrachten kreeg dan ik kon aannemen. Bovendien kunnen we door op deze manier samen te werken grotere opdrachten aannemen, tegen een tarief dat 30 procent lager ligt dan dat van de grote bureaus. Puur omdat wij geen overhead hebben. Daarnaast heb ik, samen met Yvonne Caspers, MD&D-concepts opgericht. We helpen publieksorganisaties als het UWV, gemeenten en ministeries met vraagstukken als: hoe krijg je mensen sneller weer aan het werk? Hoe kunnen we de markt bewerken? Ook de onderlinge samenwerking tussen deze organisaties is vaak onderwerp van de ontwikkelprogramma’s en advisering.

'Blijf altijd dicht bij jezelf en luister naar je lichaam. Vaak vertelt je intuïtie je als eerste of je iets wel of niet moet doen'

Niet te druk?

Nee hoor. Als je dingen doet met passie is het niet snel teveel. Werken met mensen, teams en organisaties vind ik ontzettend boeiend. Bovendien kan ik altijd mezelf zijn, in alle dingen die ik doe. Ik smul van de verschillende activiteiten en blijf leren door de uiteenlopende dingen die ik doe. Er zijn mensen die zeggen dat je je op één ding moet richten, maar daar kan ik kort over zijn: bullshit!

Geld is niet je belangrijkste drijfveer, zeg je. Hoe uit zich dat?

Veel ondernemers willen dat hun investeringen zichzelf direct terugverdienen. Natuurlijk wil ik uiteindelijk ook een winstgevende business opzetten, maar ik heb altijd een langetermijninsteek. Treehouse Collective bijvoorbeeld heeft me zo’n 10.000 euro en meer dan 1000 uur gekost – vele malen meer dan wat het me vooralsnog oplevert. Maar ik geloof in dit concept en ik heb er al heel veel van geleerd, dus ik vind dat niet erg. Dat is ook de reden dat ik veel meer werk dan ik uren schrijf. Ik verdien een prima boterham; waarom zou het altijd meer moeten zijn?

Wat is wel je drijfveer?

Ik wil leuke dingen doen met mensen die willen groeien. Natuurlijk moet ik ook mijn hypotheek betalen en eerlijk is eerlijk: toen ik drie jaar geleden mijn baan bij Randstad opzegde, vond ik dat best spannend. Maar inmiddels weet ik dat ik me geen zorgen hoef te maken over mijn inkomsten. Daardoor voel ik de vrijheid om dingen te doen die geen of niet direct geld opleveren. Ik adviseer bijvoorbeeld een stichting die met jongeren werkt, want ik vind dat iedereen gelijke kansen verdient. Vooral jongeren! Ik ben geen rolmodel voor hen, maar ik help ze wel met mijn netwerk en het verbeteren van de eigen organisatie.

Wat doe je over tien jaar?

Dan hoop ik hetzelfde te doen, met dezelfde passie. Ik ben nu zo’n twintig jaar bezig in dit vakgebied en ik ben nog lang niet uitgekeken. Ik weet alleen niet of ik dit tempo nog tien jaar volhoud. Ik streef naar een nog betere balans tussen commercie en iets terugdoen voor de maatschappij.