'Een tuin is meer dan een mooi plaatje'

Klaas Bart, hovenier

Hovenier Klaas Bart (49) maakt en onderhoudt tuinen die niet alleen mooi zijn om naar te kijken. Bijen, vogels, maar vooral ook mensen worden er blij van. Dat levert hem een gezond bedrijf én mooie prijzen op.

Wapenfeiten

Werd uitgeroepen tot Ondernemer van het jaar tijdens de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland 2015/2016. Maakt tuinen voor mens en dier. Ontwierp een bijzondere tuin voor een zwaar gehandicapt meisje, vol geur, kleur en leven. 

Wat is je uurtarief?

Mijn uurtarief is € 45. Met dat tarief ben ik concurrerend en kan ik voor ieder wat wils bieden. De prijs bepaal ik in overleg met de klant. Een magnoliaboom bijvoorbeeld kun je kopen voor € 40 of € 150. Die laatste is alleen een stuk groter. 

Belangrijkste lessen

  • Doe eens mee met een vakwedstrijd. Zo word je gedwongen om kritisch naar je eigen bedrijf te kijken en jezelf te blijven verbeteren.   
  • Kleed jezelf representatief als je naar een klant gaat. Als je er zelf goed uitziet, straal je uit dat je de tuin ook goed verzorgt.
  • Weet wat er speelt in de samenleving. Houd je wereld groot. Zoek niet alleen contact in je eigen sector, maar ook daarbuiten. 
  • Zorg dat je in je offerte ook rekening houdt met onderhoud. Als je later een tegel vervangt, hoeft een klant daar niet meer voor te betalen.

Hoe ben je hovenier geworden?

Dit deel van Noord-Holland staat bekend om de zadenteelt en mijn opa en zijn voorvaders waren actief in die sector. Dat gaat wel zeven generaties terug. Mijn vader heeft een eigen richting gekozen, want in zijn tijd werd de moestuin steeds vaker ingeruild voor een siertuin. Hij runde een groen tuincentrum met veel planten, een bloemisterij en een klein hoveniersbedrijfje. Ook ik wilde graag verder in deze sector, maar ik zag dat we het niet zouden redden tussen de steeds groter wordende tuincentra. Ik heb me gestort op het hoveniersbedrijf en dat uitgebouwd tot wat het nu is: een bedrijf met vijf medewerkers.  

'Zie je er goed uit, dan straal je uit dat je de tuin ook goed verzorgt'

Hoe onderscheid je je van de rest?

Ik wil niet alleen een mooie tuin ontwerpen voor mijn klanten, maar de tuin ook aantrekkelijk maken voor de omgeving. Insecten en vogels worden blij van mijn tuinen. En dat maakt het voor mensen ook weer leuk, want zo’n tuin leeft! Ik probeer te blijven vernieuwen door bij te houden wat er binnen en buiten mijn vak gebeurt. Zo ontwerp ik tuinen die meer opleveren dan een mooi plaatje. Bijvoorbeeld een tuin voor een meisje met een zware lichamelijke handicap. Ze kan met een speciaalgebouwde kar door de tuin rijden. In die tuin staat een zintuigenboom, die ieder seizoen anders versierd kan worden. Met Sint Maarten hangt snoep voor de buurtkinderen in die boom; de kinderen gaan gewoon achterom. Zo hoeft ze niet steeds naar de voordeur, maar kan ze wel meedoen aan deze traditie. Ook leggen wij prairietuinen aan. Dit zijn onderhoudsarme tuinen die wél vol met planten staan. De planten staan in een laag steenslag. Die is sterk onkruidwerend, waardoor onkruid weinig kans krijgt en het onderhoud wordt geminimaliseerd. Ideaal voor oudere mensen!  

Hoe kom je aan klanten?

Door het belang van mijn klant altijd voorop te stellen. Zo komt hij bij ons terug als hij nog eens wat aan zijn tuin wil doen. Positieve ervaringen deelt hij met de mensen in zijn omgeving. Dat zorgt voor nieuwe klanten. Ik vind dat je meer aandacht moet besteden aan bestaande klanten dan aan het werven van nieuwe. Een tuin ontwerpen en aanleggen is hartstikke mooi om te doen, maar vaak eenmalig. Terwijl ik bij veel vaste klanten een paar keer per jaar in de tuin bezig ben.

Hoe houd je het leuk?

Door het buiten werken en de afwisseling in opdrachten en klanten vind ik dit sowieso een prachtig vak. Als mensen dan ook nog eens superblij zijn met de tuin die ik voor hen heb gemaakt… Dat zorgt ervoor dat ik op vrijdagavond alweer zin heb om maandag aan de slag te gaan!  

 
 

Word jij de volgende uitblinker?

Blink jij ook uit in ondernemen? Meld je aan en word Uitblinker van de week. We leren graag van je. 

 
 
 
 

Meer Uitblinkers