‘Het bedrijfsleven heeft vrouwen nodig’

Esther van Diepen, oprichter van Mom in Balance

Uitblinkers - 16-05-2018

Ze ontwikkelde een concept dat tienduizenden vrouwen voor en na hun bevalling aan het sporten kreeg. Maar de missie van Esther van Diepen (39) gaat verder. ‘Sport is een middel waardoor vrouwen alle ballen in de lucht kunnen houden.’

Wapenfeiten

Ontwikkelde een concept waarmee ze al 45.000 vrouwen – zwanger, net bevallen en daarna – buiten aan het sporten kreeg. Rolde het uit in elf landen wereldwijd. Zette een nieuw concept op, She Performance, waar grote bedrijven graag mee aan de slag gaan. Won diverse ondernemersprijzen.

Wat is je tarief?

Voor de work-outs hanteren we een maandbedrag. De prijzen in het buitenland worden aangepast aan het lokale prijspeil.

Belangrijkste lessen

  • Neem de tijd om te reflecteren op de huidige situatie. Hoe verdeel je je tijd en bevalt dat? Wat vind je eigenlijk echt belangrijk en hoeveel tijd wil je daaraan besteden? Moeders zijn soms gefrustreerd, omdat ze te weinig tijd hebben voor hun kinderen, maar weten ook niet wat dan wel genoeg tijd is.
  • Loslaten! Zeker als je wilt groeien, is dat een must. Kies mensen die op een bepaald vlak beter zijn dan jij en laat het dan ook echt aan hen over.
  • Zorg vooraf voor een heel heldere missie – waarom doe je wat je doet? – en een globaal plan. Uiteindelijk is ondernemen vooral doen, ontdekken wat wel en niet werkt en aan de hand daarvan bijschaven.

Hoe word je eigenaar van wereldwijd workoutprogramma voor vrouwen?

Toen ik een tijdje in New York woonde en zag hoe vrouwen daar blijven sporten tijdens hun zwangerschap besloot ik Mom in Balance op te zetten in Nederland. Ik begon vanuit New York en nodigde iedereen in mijn netwerk uit om mee te gaan trainen. Daar was ik absoluut niet blue over: ik was ervan overtuigd van de meerwaarde van een outdoor sportprogramma voor vrouwen. Tijdens, maar ook na de zwangerschap!

Hoe is Mom in Balance zo groot geworden?

Dat heeft vooral te maken met mijn drive om impact te maken. Mijn missie gaat namelijk verder dan sport: ik wil vrouwen in hun kracht zetten en verbinden, want het bedrijfsleven heeft vrouwen nodig. Ik vind het dan ook zonde dat vrouwen qua werk op een zijspoor komen als ze eenmaal kinderen hebben. Sport is een geweldig middel om vrouwen in hun kracht te zetten, want sporten maakt ook mentaal sterker. Vanwege deze duidelijke missie was het voor mij al snel duidelijk dat het outdoor sportaanbod op zoveel mogelijk plekken beschikbaar moest zijn.

'Mijn missie gaat verder dan sport: ik wil vrouwen in hun kracht zetten en verbinden'

Wat is je grootste uitdaging?

Ik ben nu bezig met een nieuw concept, She Perfomance, en mijn grootste uitdaging op dit moment is het goed naast elkaar opzetten van de twee concepten. Doe ik dat bijvoorbeeld met dezelfde mensen, of zet ik er een ander team op? Iedere groeifase heeft zijn eigen uitdagingen. Om daar goed mee om te kunnen gaan, spreek ik veel met ondernemers die zo’n fase al hebben doorgemaakt. Hoe gingen zij ermee om, wat kan ik van ze leren?

Hoe houd je het leuk?

Ik heb vier kinderen, dus ik weet als geen ander hoe belangrijk balans is. Die houd je niet vanzelf; ik werk daar dagelijks aan door te sporten, gezond te eten en voldoende tijd vrij te maken voor mijn gezin. Het vergt behoorlijk wat discipline, maar ik weet waar ik het voor doe: ik wil niet in een burn-out belanden. Gelukkig kan ik veel hebben, dus ik werk hard. Hoe ik dat doe met vier kinderen? Ik geloof erg in ‘liefdevolle verwaarlozing’. Ik heb een fantastisch band met mijn kinderen, maar ze kunnen ook heel veel zelf en ik hoef er zeker niet altijd te zijn. Sterker nog, daar zou ik niet gelukkig van worden.

 
 

Ben jij de volgende uitblinker?

Blink jij ook uit in ondernemen? Meld je aan en word Uitblinker van de week. We leren graag van je.