'Onderhandelen over mijn prijs? Niet nodig'

Celebrityfotograaf William Rutten

Uitblinkers - 16-05-2018

Geen opleiding afgemaakt, op z'n zestiende begonnen bij de Hitkrant en al jaren werk in overvloed. En o ja: één shoot van de Spice Girls leverde hem 250.000 gulden op. William Rutten (46) heeft zijn zaakjes goed voor elkaar.

Beroep

Celebrityfotograaf.

Wapenfeiten

Vier jaar de vaste tourfotograaf van 2Unlimited. Deed alle fotografie voor het tv-programma Idols, werkt voor RTL, SBS en de Tros. Eigen fotopersbureau Starpix. Derde prijs bij de Zilveren Camera met een portret van Ramses Shaffy. Talloze cd-/lp-hoezen, filmposters en covers van grote magazines.

Lieg je wel eens?

Nee. Ik werk nooit alleen, dus ik moet ook wel. Ik zou direct door de mand vallen.

Grootste stommiteit?

Ik heb bijna een ton geïnvesteerd in een middenformaatcamera. Een onhandig ding dat ik nooit gebruik.

Hoeveel ben je waard per uur?

Mijn gemiddelde dagprijs is € 1.500 en dat ben ik ook waard. Vooral omdat je als fotograaf veel meer doet dan de buitenwereld ziet. In het inladen, bekijken en bewerken gaat veel tijd zitten. Soms verdien ik veel meer dan mijn dagtarief. Ik ben eens drie uur bezig geweest met een shoot van de Spice Girls, die me uiteindelijk 250.000 gulden opleverde.

Waarom zou iedereen jou moeten kennen?

Dat hoeft niet, maar inmiddels kennen veel sterren mij wel. Soms willen ze per se door mij gefotografeerd worden - beter kan niet.

Wie moet er absoluut eens een kop koffie met jou gaan drinken?

Obama, dat lijkt me een ontzettend leuke man.

Goed in?

Technisch goede en creatieve foto's maken en relaxed omgaan met mijn 'modellen'. Verder: ik haal altijd het onderste uit de kan, ben 24 uur per dag inzetbaar, vind bijna alles leuk en zeur niet snel.

Belangrijkste les?

Werk nooit voor niks voor bedrijven. Zij verdienen dan geld met het door jou gratis geschoten beeld. Beginnen met een lager tarief is niet erg, maar wie gratis begint heeft totaal geen onderhandelingspositie meer.

Wat is er zo leuk aan je werk?

Het is afwisselend, lekker stressvol, ik reis veel. Het voelt niet als werk. Ik ontmoet aan de lopende band interessante mensen. Vroeger waren het mijn idolen. Inmiddels heb ik die niet echt meer, maar ik vind het nog steeds leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Het werk wordt eigenlijk alleen maar leuker. Dat heb ik te danken aan mijn volle agenda: ik neem alleen nog dingen aan die ik leuk vind. En ik hoef nooit te onderhandelen over mijn dagprijs. Het is 'take it or leave it'. Gelukkig kiezen ze bijna altijd voor de eerste optie.

Tegen welke klus zeg je 'nee'?

Als ik geen klik heb met degene die op de foto moet. Of een negatieve ervaring heb gehad met iemand. Dan is samenwerken niet leuk, dus dan bedank ik vriendelijk voor de opdracht. Dat levert geen problemen op. In de dertig jaar dat ik dit doe, heb ik nog geen week zonder werk gezeten.

Waarin ben je anders dan de rest?

Ik ben geen arrogante fotograaf. Ik zeg niet dat alle andere fotografen wel arrogant zijn, maar ik zie wel dat veel fotografen zichzelf op de voorgrond zetten. Terwijl het draait om de persoon vóór de camera, niet om de persoon erachter. De ster moet er goed opstaan en blij zijn met de foto omdat die past bij zijn of haar imago. Ik heb er ook totaal geen probleem mee als de gefotografeerde de foto's uit wil kiezen. Misschien is het licht op een andere net wat beter. Maar wat heb ik eraan als de persoon in kwestie vervolgens niet gelukkig is met het resultaat?

Hoe word je celebrityfotograaf?

Ik heb geen succesrecept, ik kan alleen vertellen hoe het bij mij gegaan is. Toen ik twaalf jaar was fotografeerde ik voor het eerst stiekem bij concerten. Onder andere de band Het Goede Doel volgde ik op de voet. Zij konden dat blijkbaar wel waarderen, want uiteindelijk hebben ze mijn werk gebruikt voor hun lp-hoes. Ze hebben me daarvoor goed betaald hoor: ik kreeg 2.000 gulden. Via hen ben ik op mijn zestiende bij de Hitkrant terechtgekomen. Dat was helemaal te gek natuurlijk! Ik ben gelijk gestopt met school. Ik heb geen diploma, maar daarvan heb ik geen moment spijt gehad. Wel word ik soms badend in het zweet wakker. Dan heb ik gedroomd dat ik toch weer naar school moet. Vreselijke nachtmerries zijn dat!

Wat vond je moeder daarvan?

Ze vond het niet zo'n heel goed plan dat ik zo vroeg stopte met school. En dan druk ik me voorzichtig uit. Henk Westbroek heeft haar toen nog gebeld. Hij zei dat ik het haar altijd kwalijk zou blijven nemen als ik deze kans niet zou mogen grijpen. M'n moeder antwoordde: 'Ik geef hem een jaar de tijd. Als het dan niks is, gaat hij terug naar school.' Ik was dus enorm gemotiveerd om er iets van te maken.

Freelance fotografen hebben het niet makkelijk. Wat is je advies aan hen?

Zorg dat je 100% overtuigd bent van je eigen kunnen en houd vast aan je principes. Als het lastig is om klussen binnen te halen, kun je je tarief best aanpassen. Maar werk niet voor niks. Gratis is geen onderhandelingspositie. Ook al levert het leuke credits op, doe het niet. Je kunt namelijk nooit meer omhoog met je tarief.

Meer tips?

Gebruik social media goed. Vooral Facebook is een geweldige etalageruit voor je bedrijf. Dat lijkt een open deur, maar ik ken veel collega's die heel weinig gebruikmaken van de mogelijkheden van social media. Ik doe dat wel en sinds ik dat doe is het aantal aanvragen toegenomen. Volgers worden continu gewezen op je bestaan, op je naam, en daardoor ben je top-of-mind als ze iemand nodig hebben. Zorg dat je niet alleen 'kijk-mij-noucontent' plaatst; doe ook eens wat leuks voor je volgers. Een wedstrijdje, of nodig ze uit voor een event. Het levert je absoluut wat op.