'Ik help winst te maken'

Businesstrainer Femke Hogema

Uitblinkers - 16-05-2018

Veel zzp’ers laten de financiën aan de boekhouder over. Onverstandig, stelt businesstrainer Femke Hogema (41). Zij helpt zzp’ers bij het begrijpen van hun financiële huishouding en, belangrijker nog, om winst te maken.

Beroep

Trainer, businesscoach en auteur.

Wapenfeiten

Auteur van de bestseller Financiën voor ZZP’ers (10.000 keer verkocht), meer dan 1.000 ondernemers getraind in financieel bewust ondernemerschap. Graag geziene gast op radio en tv.

Lieg je wel eens?

Het enige eerlijke antwoord is ja. Iedereen doet dat. Maar zowel privé als professioneel gezien is eerlijkheid één van mijn belangrijkste waarden.

Grootste stommiteit?

Ik heb teveel tijd gespendeerd aan samenwerkingsverbanden die niets opleverden. Ik laat mij snel verleiden. Ondernemerschap gaat over het zien van kansen, maar soms is een kans eigenlijk een vermomde afleiding. Ik ben te vaak in die valkuil gestapt.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik heb ooit een klant gehad waar een uur coaching van mij uiteindelijk 10.000 euro heeft opgeleverd. Daarom heb ik geen uurtarief, maar baseer ik mijn prijs op wat het mijn klanten oplevert. Voor een regulier traject vraag ik gemiddeld 2500 euro.

Waarom zou iedereen jou moeten kennen?

Als je als ondernemer ambitieus bent en echt wat wil bereiken, dan moet je je eigen financiën snappen. Ik maak financiën leuk. Ik haal het saaie en moeilijke sausje eraf door het te versimpelen.

Wie moet er absoluut eens een kop koffie met jou gaan drinken?

De zzp’er die een aantal jaren prima heeft gedraaid en nu door wil groeien naar een groter bedrijf, zijn team wil uitbreiden en een nieuw businessmodel nastreeft.

Goed in?

Moeilijke zaken versimpelen en terugbrengen tot de kern.

Belangrijkste les?

Ik heb altijd goed geïnvesteerd in vakopleidingen. Opleidingen tot trainer, coach, etc. Maar pas de afgelopen paar jaar investeer ik fors in opleidingen waarin ik leer ondernemen. Ik laat mij coachen door de besten. Als ik dat eerder had gedaan, was de stijgende lijn scherper omhoog gegaan.

Hoe ben je hierin terecht gekomen?

Ik kom uit een sociaal nest en was van plan om een sociale academie te volgen. Ik reed met de bus door Arnhem en zag het gebouw van de HEAO. Ik dacht: daar ga ik naartoe, daar moet je je verstand gebruiken. Tot grote verbazing van alle familieleden. Na mijn studie werd ik gevraagd om financial controller te worden bij een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf. Ik zag dat enkel de financiële tak van het bedrijf verstand had van financiën, maar de rest niet. Best raar als je als bedrijf winst wil maken. Niemand wilde het erover hebben. Daar liggen mijn kansen, dacht ik. Toen ben ik voor mezelf begonnen. Uiteindelijk werd ik benaderd door een uitgever: of ik een boek voor zzp’ers wilde schrijven. Vanaf dat moment heb ik mij gespecialiseerd in zzp’ers.

Je trainde al duizend ondernemers. De nood is hoog.

Wel voor zzp’ers die willen groeien, maar geen idee hebben hoe ze ervoor staan. De meeste zzp’ers lijden eerst pijn voordat ze bij mij terecht komen. Ze denken met het inhuren van een boekhouder klaar te zijn. Ze gooien hun spullen over de heg en krijgen per kwartaal een overzicht van wat ze aan btw afdragen. Dat kan niet meer. Je moet het zelf snappen. Sowieso zijn de meeste boekhouders nog ouderwets bezig. Ze typen alles over en weigeren met technologische ontwikkelingen mee te gaan. Daar betaal je te veel voor.

Daarom komen ze bij jou?

Ja. Wat mij uniek maakt, is dat ik saaie kost toegankelijk en praktisch maak. Dat gaat verder dan boekhouden. De boekhouder helpt je bij het betalen van belasting, maar niet om winst te maken. Daar help ik bij.

'Het is in om je passie te volgen. Als je dat doet, volgt het geld vanzelf. Onzin!'

Jij helpt ondernemers ook om hun eigen tarief te bepalen.

Ik laat ondernemers hun kostprijs uitrekenen en dat vertalen we naar een uurtarief. Veel ondernemers durven nog geen 50 euro per uur te vragen. Maar als ik ze hun kostprijs laat uitrekenen dan is dat bijvoorbeeld al 70 euro. Wanneer ze weten dat ze minimaal 80 euro moeten vragen om geld te verdienen, geeft dat een ander zelfbeeld en gaan ze met de juiste energie de gesprekken in.

Onderhandelen over je tarief, is dat handig?

Nee. De prijs moet überhaupt niet het uitgangspunt zijn. Je moet het hebben over wat je dienst oplevert. Als dat helder is, dan is de bijbehorende investering een logisch gevolg en geen punt voor discussie.

Wat zijn de meest voorkomende fouten onder zzp'ers?

Het niet doorrekenen van de haalbaarheid van de plannen. Het komt voor dat ondernemers na een half uur huilend weglopen, omdat ze erachter komen dat hun plan nooit gaat werken. Het is tegenwoordig in om je passie te volgen. Als je dat doet, volgt het geld vanzelf is de leidende gedachte. Dat is echt onzin. Dat is geen ondernemerschap. Je moet weten of er vraag naar jouw dienst is en of het klanten helpt.

Wat kunnen zzp'ers van jou leren?

Waar ik steeds beter in wordt, is structuur aanbrengen. Ik ben van nature een chaoot. Daar krijg je adrenaline van. Het geeft een shot waardoor je het gevoel hebt dat je heel veel doet. Maar je hebt ook duizend losse eindjes. Daarom heb ik nu vaste momenten ingeruimd. Ik ben de hele maandagochtend niet bereikbaar voor klanten. Iedere maandag van 9 uur tot half 12 besteed ik aan lezen en studie en van half 12 tot half 1 doe ik de boekhouding.