Maak werk van je netwerk

Tips van netwerkcoach Daphne die je niet mag missen

Nieuws - 16-05-2018

Een relatie opbouwen en onderhouden kost meer tijd dan een snel verkooppraatje. Maar je hebt er uiteindelijk veel meer aan. Werk dus aan je netwerk! Hoe? Netwerkcoach Daphne Medik geeft 6 tips.

Tip 1: lever kwaliteit

"Dit klinkt natuurlijk als een ontzettende open deur, maar het is lang niet altijd vanzelfsprekend. Je kunt je echt onderscheiden door te zorgen dat je kwaliteit levert en afspraken nakomt. Je netwerk moet je willen aanbevelen en daarvoor moeten mensen je kennen, aardig vinden en vertrouwen. Dan heb je de gunfactor die ervoor zorgt dat zij jouw naam noemen als iemand met jouw expertise wordt gezocht.”

Tip 2: ontvangen begint met geven

“Alles begint met het opbouwen van een duurzame relatie. Daarbij is je houding ontzettend belangrijk. Het begint met interesse tonen in de ander. Alleen maar komen om te halen - als een gehaaide verkoper die snel wil scoren - werkt niet. Bij netwerken draait het om wederkerigheid. Verdiep je in de ander en ontdek of het klikt. Zo ja, vraag dan ook hoe je de ander kunt helpen. Netwerken begint met geven.”

Tip 3: laat zien welke problemen jij kunt oplossen

“Het is belangrijk dat mensen weten wat je doet, voor wie (doelgroep) en welk voordeel of resultaat dat oplevert. Anders gezegd: met welk probleem worstelen mensen en hoe kun jij dit oplossen? Als ze dat niet weten, kunnen ze je nooit met de juiste personen in contact brengen. Ik noem het de ‘netwerkpitch’. zzp’ers moeten vaak nog leren om het antwoord op de vraag ‘wat doe jij?’ kernachtig te verwoorden.”

Tip 4: breng mensen met elkaar in contact

“Iemand introduceren bij een van jouw contacten die hem of haar van dienst kan zijn, is in mijn ogen een van de mooiste dingen die je kunt doen. Een echte win-win-winsituatie, want als die mensen blij met elkaar zijn, zijn ze ook blij met jou. Dat onthouden ze en daardoor noemen ze ook eerder jouw naam als iemand op zoek is naar jouw expertise.”

Tip 5: laat weten wat je zoekt

“Anderen kunnen je alleen helpen als ze weten wat je zoekt, dus laat dat jouw netwerk weten. Wil je met een bepaald persoon of bedrijf in contact komen? Kijk op LinkedIn wie jou kan introduceren. Veel mensen weten het niet, maar via LinkedIn kun je heel makkelijk zoeken op keywords in combinatie met bijvoorbeeld bedrijfsnaam of regio. Dat is ook een manier om nieuwe contacten te leggen. Durf te vragen!”

Tip 6: blijf in beeld en in contact

“Het online zakelijke netwerk is een perfect middel om contacten te onderhouden. Aan de ene kant kun je in beeld blijven door updates te plaatsen op LinkedIn bijvoorbeeld. Niet spammen, maar kennis en informatie delen die jouw expertise onderstrepen. Aan de andere kant kun je via de homepage volgen wat er speelt bij de mensen in je netwerk. Check updates en bijvoorbeeld ‘redenen om contact op te nemen’, waar nieuwe functies en jubilea worden genoemd. Stuur eens een persoonlijk bericht, zodat je top of mind blijft.”