Werken aan je gezondheid

Nieuws - 17-10-2016

Als ZZP'er heb je veel aan je hoofd: goed werk leveren, zorgen voor voldoende opdrachten, administratie. En dan heb je ook nog een sociaal leven.

Maar denk je ook aan je gezondheid? Dat schiet er bij veel ZZP'ers nogal eens bij in. In ZZP Café van 24 januari jl. vertelt Marco Hoogerland van de Talentenacademie over de valkuilen en hoe je die kunt omzeilen.

Open communiceren

Onderzoek van CBS en TNU wijst uit dat ZZP’ers bij ziekte vaak doorwerken. Ruim de helft van de 4.000 deelnemers aan het onderzoek geeft aan zich niet altijd ziek te melden wanneer daar aanleiding toe is. Volgens Marco Hoogerland, die met zijn Talentenacademie mensen leert hoe ze op een gezonde manier kunnen presteren, leidt dat alleen maar tot meer stress. ”En daardoor duurt je herstel ook nog eens langer. Trek daarom bij opdrachtgevers tijdig aan de bel als het echt niet gaat. Vervolgens kun je in overleg samen kijken wat de beste oplossing is. Dan blijkt ineens dat een opdracht best nog even kan wachten, of misschien kun je een opdrachtgever wel blij maken met een goede vervanger uit je eigen netwerk. Blijf in elk geval open communiceren met je opdrachtgevers en bedenk dat die niet zomaar weglopen als je een keer ziek bent.”

Positief egoïsme

Er zijn nog meer redenen waarom ZZP’ers doorwerken op momenten dat ze door ziekte eigenlijk in bed hadden moeten liggen. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een sterke drive of angst om de volgende klus te missen, kunnen ervoor zorgen dat je ongemerkt jezelf voorbijloopt. Ook melden veel ZZP’ers zich niet snel ziek omdat ze geen omzet willen mislopen. “Omzetverlies is op de korte termijn inderdaad heel vervelend, maar als ZZP’er moet je ook kijken naar de lange termijn”, stelt Marco Hoogerland,. “Je moet in de eerste plaats goed voor jezelf zorgen om ook voor anderen te kunnen zorgen. Wie goed in zijn vel zit, presteert beter en is ook scherper en creatiever. Dan neem je ook betere beslissingen en lever je beter werk voor je opdrachtgevers. Ik noem het positief egoïsme, dat heb je nodig om op tijd aan jezelf te denken.”

Signalen herkennen

Goed voor jezelf zorgen klinkt verstandig, maar hoe doe je dat wanneer je als freelancer zoveel ballen tegelijk in de lucht moet houden? “Dat werkt natuurlijk voor iedereen anders. Belangrijk is in elk geval dat je signalen herkent en tijdig actie onderneemt”, vervolgt Marco Hoogerland. “Als je merkt dat stress de overhand begint te krijgen, dan zul je iets moeten doen om te ontspannen. Voor de ene is dat een paar keer per week sporten, terwijl een ander het zoekt in zijn sociale contacten. Belangrijk is ook dat je regelmatig even nadenkt over wie je bent en waarom je doet wat je doet. Die zelfreflectie heb je echt nodig om jezelf niet voorbij te hollen. Maar uiteindelijk moet je doen wat jij prettig en belangrijk vindt.”

Zo blijf je als ZZP'er in balans

  • Bedenk dat je gezondheid het belangrijkst is en handel daar ook naar
  • Stel prioriteiten
  • Besef dat opdrachtgevers je nodig hebben en niet zomaar weglopen
  • Durf bij ziekte open te zijn naar opdrachtgevers
  • Blijf werken aan je zelfkennis