Hoe blijf je gezond als zzp'er?

3 tips om in balans te blijven

Nieuws - 16-05-2018

Als zzp'er heb je het druk: goed werk leveren, zorgen voor voldoende opdrachten, administratie... Dat je goed voor jezelf moet zorgen vergeet je nog wel eens. Wat zijn de valkuilen en hoe blijf je in balans?

Onderzoek van CBS en TNU wijst uit dat zzp’ers bij ziekte vaak doorwerken. Ruim de helft van de 4.000 deelnemers aan het onderzoek geeft aan zich niet altijd ziek te melden wanneer daar aanleiding toe is. De reden? Een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een sterke drive of angst om de volgende klus te missen.

Volgens Marco Hoogerland, die met zijn Talentenacademie mensen leert hoe ze op een gezonde manier kunnen presteren, leidt dat alleen maar tot meer stress. En daardoor duurt je herstel ook nog eens langer. Niet doen dus. Maar wat kun je wel doen om langdurige uitval te voorkomen? Marco geeft 3 tips.

Ziek? Wees eerlijk naar je opdrachtgevers

"Gaat het even niet goed met je? Trek dan bij opdrachtgevers tijdig aan de bel. Vervolgens kun je in overleg samen kijken wat de beste oplossing is. Dan blijkt ineens dat een opdracht best nog even kan wachten, of misschien kun je een opdrachtgever wel blij maken met een goede vervanger uit je eigen netwerk. Blijf in elk geval open communiceren met je opdrachtgevers en bedenk dat die niet zomaar weglopen als je een keer ziek bent.” 

Zet jezelf op nummer 1

"Veel zzp’ers melden zich niet snel ziek omdat ze geen omzet willen mislopen. Omzetverlies is op de korte termijn inderdaad heel vervelend, maar als zzp’er moet je ook kijken naar de lange termijn. Je moet in de eerste plaats goed voor jezelf zorgen om ook voor anderen te kunnen zorgen. Wie goed in zijn vel zit, presteert beter en is ook scherper en creatiever. Dan neem je ook betere beslissingen en lever je beter werk voor je opdrachtgevers. Ik noem het positief egoïsme, dat heb je nodig om op tijd aan jezelf te denken.” 

Herken de signalen en kom op tijd in actie

Hoe zorg je goed voor jezelf wanneer je als freelancer zoveel ballen tegelijk in de lucht moet houden? Dat werkt natuurlijk voor iedereen anders. Belangrijk is in elk geval dat je signalen herkent en tijdig actie onderneemt. Als je merkt dat stress de overhand begint te krijgt, doe dan iets om te ontspannen. Voor de ene is dat een paar keer per week sporten, terwijl een ander het zoekt in zijn sociale contacten. Belangrijk is ook dat je regelmatig even nadenkt over wie je bent en waarom je doet wat je doet. Die zelfreflectie heb je nodig om jezelf niet voorbij te hollen. Maar uiteindelijk moet je doen wat jij prettig en belangrijk vindt.” 

Zo blijf je als zzp'er in balans

  • Ben je ziek? Trek dan op tijd aan de bel bij opgevers. Soms blijkt dat een opdracht best even kan wachten.
  • Soms kun je een andere zzp'er voordragen om het tijdelijk van je over te nemen. Fijn voor je opdrachtgver en het geeft jou tijd om te herstellen.
  • Besef dat opdrachtgevers je nodig hebben en niet zomaar weglopen.
  • Herken de signalen en neem actie als dat nodig is. Ga sporten of even iets anders doen dan werk. 
  • Zet jezelf op de eerste plaats. Omzet missen is vervelend, maar op de lange termijn uitvallen gaat je veel meer geld kosten