5 redenen om video in te zetten

Nieuws - 16-05-2018

Online video is populairder dan ooit: 78% van het totale internetverkeer bestaat tegenwoordig uit online video. En dat is niet zo raar.

Video’s zijn krachtig, innemend en tevens de persoonlijkste manier om te communiceren op het internet. Bovendien is het maken van video’s allang niet meer ingewikkeld of duur. Maar wist je dat je meer klanten kunt krijgen met online video? En dat je ook je website beter vindbaar kunt maken met online video?

5 redenen om online video in te zetten:

1. Video zet bezoekers om in klanten

Vroeger was een video nog een leuke bijkomstigheid op je website, tegenwoordig is het een must-have. 80% van website bezoekers bekijkt de video op een website, terwijl maar 20% de tekst leest. Mensen zijn van nature nou eenmaal gericht op andere mensen, op emotie, en echtheid. Daar leent video zich uitstekend voor. Met video’s kun je andere mensen in de ogen kijken, een goed beeld vormen van een product, of een ingewikkeld concept visualiseren. Het is dan ook niet wonderlijk dat consumenten die een productvideo kijken, 85% meer geneigd zijn om een product te kopen.

2. Video’s zijn makkelijk en niet duur

Video duur? Lastig? Jazeker, 5 jaar geleden. Tegenwoordig is het steeds voordeliger om een productie in te kopen, dat hoeft echt geen duizenden euro’s meer te kosten. En een video zelf maken is ook niet heel lastig. Productiemateriaal wordt goedkoper, editing software wordt telkens makkelijker te gebruiken, en internetbandbreedte is ook niet langer een probleem.

Dat wil niet zeggen dat als je een leuk videootje kunt schieten met je smartphone, dat je die meteen op YouTube moet zetten. Niet elke video is goede reclame. Maar, de technologie is zoveel makkelijker en goedkoper geworden dat videoproductie toegankelijk is geworden voor bijna iedereen. En met de juiste productie- en marketingkennis is het niet moeilijk om video juist in te zetten voor je bedrijf.

3. Video maakt je beter vindbaar op Google

Wist je dat online video een heel goede manier is om je website hoger in ranking te krijgen bij de Google zoekresultaten?

Een video op je website zorgt voor een 41% hogere doorklik-ratio. Bovendien stijgt de tijd die bezoekers doorbrengen op je website met gemiddeld twee minuten. Ook dat is voordelig voor je Google ranking: Google prefereert websites met een gemiddeld langer bezoek.

Staat je video op YouTube, dan prefereert Google je video boven reguliere tekst, Google is namelijk de eigenaar van YouTube. Met ongeveer een kwart miljoen bezoekers per dag is YouTube momenteel de op één na grootste zoekmachine op het web, direct na Google. Elke minuut wordt er naar schatting voor 400 uur aan videomateriaal op YouTube gezet. Het is essentieel om daar als bedrijf of organisatie tussen te staan, zodat je ook daar gevonden wordt.

4. Wees je concurrent voor met video

Video groeit. En alhoewel online video in de kinderschoenen staat in Nederland vergeleken met Amerika, duurt het niet lang meer voordat video ook hier zal gaan losbarsten. Heb je wel eens rondgekeken wat voor video’s er eigenlijk al bestaan in jouw markt? Maakt je concurrent al video’s? Heb je wel eens een kijkje genomen op Google, waar je doelgroep eigenlijk naar zoekt? Zijn er bepaalde problemen of onderwerpen relevant voor je doelgroep, waar jij een goede video over zou kunnen maken?

In de afgelopen jaren heb ik gezien dat online video nu echt begint te groeien in Nederland. Je kunt nu vroeg in de video-trein stappen: video’s maken over onderwerpen waar erg weinig of nog geheel geen video’s over gemaakt zijn in het Nederlands.

En dat hoeft echt niet zo ingewikkeld of duur te zijn als je aanvankelijk wellicht dacht.

5. Video is geschikt voor elk bedrijf, onderwerp of idee

Er is geen bedrijf, onderwerp of idee dat zich niet goed leent voor online video. Producten en diensten kunnen gedemonstreerd worden, en niet-visuele concepten of ideeën kunnen gevisualiseerd worden door middel van interviews, animaties, of graphics.

Je kunt online video gebruiken om je product te laten zien, concepten uit te leggen, veelvoorkomende vragen te beantwoorden en om bezoekers op je website te verwelkomen: kortom, de mogelijkheden van online video zijn oneindig.

Wat voor bedrijf je ook hebt, wat voor werk je ook doet: je kunt video inzetten om mensen persoonlijk aan te spreken, mensen te trekken naar je website en ze er langer te houden, en uiteindelijk om views om te zetten in pays!

Over Pelpina Trip

Pelpina Trip is zelfstandig video adviseur & producer, spreker en auteur gespecialiseerd in online video productie en videomarketing. Ze staat voor én achter de camera, en ze geeft videoworkshops en -sessies waarin ze bedrijven helpt met een videostrategie en videoproducties. Ze werkt o.a. voor Frankwatching, als de drijvende kracht achter het Frankwatching YouTube kanaal.