Cyberaanval? Zo werk je veilig online

Bescherm je bedrijf tegen internetcriminelen in 7 stappen

Nieuws - 06-11-2018

Je bedrijf beschermen tegen een cyberaanval; er zijn vast dingen waar je liever mee bezig bent. Toch wil je niet dat je bedrijf gegijzeld wordt door internetcriminelen en niemand meer bij z’n bestanden kan. Hoe voorkom je dit? Volg 7 simpele stappen.

1. Maak back-ups

Je weet het natuurlijk wel, maar toch: maak regelmatig een back-up. En bewaar deze op een veilige plek, anders heb je er nog niets aan. Je bent er heel blij mee als de harde schijf van je computer ineens de geest geeft. Of als een hacker toch heeft ingebroken. Even de back-up terugzetten en je kunt weer door. 

2. Draai updates direct

Zorg ervoor dat je de hardware en software van je pc's en laptops goed up-to-date houdt. Hoe ouder de systemen en software, hoe groter de kans op problemen. Regelmatig verschijnt er op je pc de melding dat er updates zijn. Installeer deze direct. Van alle software en op alle apparaten die werknemers gebruiken. Zo voorkom je dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Stel automatisch updaten in, dat helpt.

3. Kijk uit met bijlagen en links in e-mails

Kijk uit voor valse e-mails. Daarmee proberen criminelen je zakelijke informatie te ontfutselen of kwaadaardige programma’s te installeren op je computer of bedrijfsnetwerk. Wijs medewerkers op de gevaren van phishing, met name administratieve medewerkers. Nepmails en nepfacturen worden regelmatig verstuurd en zijn vaak lastig van echt te onderscheiden.

Herken een valse e-mail:

  • Afzender: vaag of onduidelijk e-mailadres? Nepmail!
  • Aanhef: geen naam gebruikt? Nepmail!
  • Wordt gevraagd naar persoonsgegevens? Trap er niet in, nep!
  • Taalgebruik en vormgeving: zie je onregelmatigheden? Nepmail.
  • Links: zet de cursor op de link om deze te controleren. Vertrouw je de mail niet? Niet klikken, nep!
  • Bijlage: kan schadelijke software bevatten, zeker als het een zipbestand is. Niet zomaar openen dus, want: nep!

Neem bij twijfel altijd contact op met de afzender en vraag naar de bedrijfsgegevens. Ontvang je geen zinnig antwoord? Dan weet je genoeg.

4. Gebruik sterke wachtwoorden

Hoe worden klantgegevens en andere privacygevoelige data bewaard en afgeschermd? Je weet het waarschijnlijk al: het gebruik van verschillende sterke wachtwoorden (die je regelmatig wijzigt) maakt de boel een stuk veiliger.

Hoe kies je een veilig wachtwoord?

5. Start de dag met een virusscan

Dan weet je zeker dat je computer 'schoon' is en dat geeft meteen een veiliger gevoel. Maak afspraken met jouw werknemers over het veilig gebruiken van apparatuur van de zaak, maar ook van hun eigen devices, zoals smartphones.

6. Pas op met openbare wifi

Openbare wifi is niet veilig. Gebruik onderweg WifiSpots of 3G of 4G. Of maak verbinding via een beveiligde VPN-verbinding.

7. Zorg voor een veilige website

Is je website veilig? Je kunt dit eenvoudig laten testen. Gespecialiseerde bedrijven kijken of je website kwetsbaarheden heeft. Ook handig voor je systeembeheerder. Met een beveiligingscertificaat zien klanten dat je site veilig is, belangrijk voor het vertrouwen.

Lees meer over online veiligheid op veiliginternetten.nl.