Parttime ondernemen: yes you can!

Zo houd je je baan en bedrijf in balans

Nieuws - 23-05-2018

Je baan combineren met zzp-opdrachten? Steeds meer mensen doen het, maar wat zijn eigenlijk de voordelen? En hoe regel je de combi tussen baan en bedrijf goed? Parttime-zzp'er Anniek Ottens geeft tips.

Anniek Ottens is parttime zzp'er. Volgens Anniek biedt flexibel werken voordelen voor werknemers én werkgevers. Tijdens haar studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen droomde ze al van een eigen bedrijf. Direct na haar afstuderen in 2011 was het zo ver en ging ze van start met Anniek aan Z!, waarmee ze op freelance basis uiteenlopende opdrachtgevers helpt met hun marketing en communicatie.

Meer ervaring, groter netwerk

Anniek wilde parttime ondernemen en ging bewust op zoek naar een baan die ze kon combineren met haar zelfstandig ondernemerschap. “Zo kon ik sneller ervaring opdoen in het communicatie-vak, mijn netwerk uitbreiden en had ik de zekerheid van een basisinkomen. Uiteindelijk vond ik een mooie baan bij telecomaanbieder Voys, waar ik nu drie dagen per week werk. De resterende tijd werk ik voor mezelf.”

Flexibel werken? Goede wifi!

Een eigen bedrijf naast een baan betekent veel werk. Een efficiënt thuiskantoor, met snel en veilig internet is dan onmisbaar. Want als ondernemer wil je altijd verbonden zijn.

Razendsnel zakelijk internet? Stel zelf je pakket samen

 
 

Flexibel met werktijden

Met Voys Telecom trof Anniek een werkgever die het zelfstandig ondernemerschap bij werknemers actief stimuleert. Het bedrijf is georganiseerd als een holacratie – een organisatievorm die je steeds vaker ziet. Zonder traditioneel top-down management of strikt afgebakende functies voor medewerkers. “We hebben de vrijheid om ons werk naar eigen inzicht te doen. Dat geeft mij de flexibiliteit om te schuiven met mijn werktijden als dat beter uitkomt. Dat werkt natuurlijk ook omgekeerd, als het voor Voys eens goed uitkomt dat ik op een andere dag werk. Wederzijds vertrouwen is het toverwoord voor deze manier van werken, daarom ben ik altijd open over de opdrachten die ik voor mezelf doe.”

Zzp'ers improviseren, schakelen snel en zijn efficiënt

Zzp’ers zijn héél interessant voor werkgevers. Ze voegen veel waarde toe aan je bedrijf. Zo zijn ze gewend om te improviseren, snel te schakelen en efficiënt te werken. Daarom is parttime ondernemen ook interessant voor een werkgever. “Ik leer van de freelance klussen die ik doe. Die ervaring kan ik weer gebruiken bij Voys”. Haar parttime baan zal Anniek ook niet zomaar opzeggen als ze het drukker krijgt met haar eigen bedrijf. Want een vaste baan betekent ook gezelligheid met collega’s en doorgroeimogelijkheden.

Parttime ondernemen? Tips

Loondienst én het ondernemerschap combineren iets voor jou? Zo ga je parttime ondernemen:

  • Wees open naar de werkgever en opdrachtgevers. Zo voorkom je onterechte verwachtingen en teleurstellingen
  • Maak goede afspraken en communiceer daarover met collega’s, opdrachtgevers en (indien nodig) de werkgever
  • Houd rekening met de wet DBA: Je stelt een modelovereenkomst op tussen jouzelf en de opdrachtgever
  • Wees een ambassadeur van je werkgever en je opdrachtgevers. Kunnen zij elkaar ergens verder helpen? Verbind ze dan met elkaar!
 
 

Zakelijk internet voor ZZP'ers

Wist je dat je ook als parttime ondernemer een zakelijk internetabonnement voor ZZP’ers kunt afsluiten? Kies een pakket dat bij je past!