Parttime ondernemen in opmars

Nieuws - 17-10-2016

Steeds meer ZZP’ers combineren hun zelfstandig ondernemerschap met een parttime dienstverband bij een werkgever.

Anniek Ottens is zo’n hybride ZZP’er of parttime ZZP’er. Volgens Anniek biedt dat voordelen voor werknemers én werkgevers.

Tijdens haar studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen droomde Anniek Ottens al van een eigen bedrijf. Direct na haar afstuderen in 2011 was het zover en ging ze van start met Anniek aan Z!, waarmee ze op freelance basis uiteenlopende opdrachtgevers hielp met hun marketing en communicatie.

Maar Anniek wilde parttime ondernemen en ging bewust op zoek naar een baan die ze kon combineren met haar zelfstandig ondernemerschap. “Zo kon ik sneller ervaring opdoen in het communicatie-vak, mijn netwerk uitbreiden en had ik de zekerheid van een basisinkomen. Uiteindelijk vond ik een mooie baan bij telecomaanbieder Voys, waar ik nu drie dagen per week werk. De resterende tijd werk ik voor mezelf.”

Eigen bedrijf naast baan

Met Voys Telecom trof Anniek een werkgever die het zelfstandig ondernemerschap bij werknemers actief stimuleert. Het bedrijf is georganiseerd als een holacratie – een organisatievorm die in deze turbulente tijden steeds vaker voorkomt, zonder managers of strict afgebakende functies voor individuele medewerkers. “We hebben de vrijheid om ons werk naar eigen inzicht te doen”, vervolgt ze.

“Dat geeft mij de flexibiliteit om te schuiven met de dagen waarop ik werk, handig wanneer ik een afspraak maak met een van mijn klanten. Dat werkt natuurlijk ook andersom, wanneer het voor Voys goed uitkomt dat ik op een andere dag werk. Wederzijds vertrouwen is het toverwoord voor deze manier van werken, daarom ben ik altijd open over de opdrachten die ik voor mezelf doe.”

Toegevoegde waarde ZZP’er

ZZP'ers zijn gewend om te improviseren, snel te schakelen en efficiënt te werken. Daarom is parttime ondernemen ook interessant voor een werkgever. “Ik leer van de freelance klussen die ik doe. Die ervaring kan ik weer gebruiken bij Voys”, aldus Anniek, Haar parttime baan zal ze ook niet zomaar opzeggen als ze het drukker krijgt met haar bedrijf. Want, een vaste baan betekent ook gezelligheid met collega’s en doorgroeimogelijkheden. “Voys is een groeiende organisatie en het is mooi dat ik de kans krijg mee te groeien. Het werk is leuk en uitdagend en ik vind het bijzonder dat een werkgever zoveel ruimte biedt. Voorlopig wil ik nog niet kiezen tussen deze baan en mijn werkzaamheden als freelancer.”

Tips over parttime ondernemen

Loondienst én het ondernemerschap combineren. Is dat ook iets voor jou? Bereid je dan goed voor.

  • Wees open naar de werkgever en opdrachtgevers. Geef altijd aan dat je het zelfstandig ondernemerschap combineert met een baan. Op die manier kan ook de opdrachtgever eventuele verwachtingen bijstellen.
  • Maak goede afspraken en communiceer daarover met collega’s, opdrachtgevers en (indien nodig) de werkgever. Voor het freelance werk moet je rekening houden met de wet DBA. Je stelt een modelovereenkomst op tussen jouzelf en de opdrachtgever.
  • Flexibiliteit werkt twee kanten op. Een eigen bedrijf naast een baan betekent dat je veel aan het werk bent. Dat kan óók betekenen dat je ’s avonds een keer iets voor je werkgever moet doen. Het is goed om daarom een efficiënt thuiskantoor in te richten met snel internet. Zo ben je altijd verbonden.
  • Benut je positie als parttime ondernemer. Je bent een ambassadeur van zowel je werkgever als van je opdrachtgevers. Als die elkaar verder kunnen helpen, verbind ze dan met elkaar. 


Nieuwsartikelen over ondernemen

Als ZZP’er ben je nooit uitgeleerd. Het is goed om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Bekijk het nieuwsoverzicht van Ziggo Zakelijk voor interessante artikelen, tips en interviews met (on)bekende ondernemers en freelancers. 


Wist je dat je ook als parttime ondernemer een zakelijk internetabonnement voor ZZP’ers kunt afsluiten? Kies een pakket dat bij je past.