Bedrijf starten? Ga naar een krimpregio!

Nieuws - 16-05-2018

"Starten als zzp'er? Dan móet je naar de randstad." Onzin, vindt economisch geograaf Heike Delfmann. Juist in de Nederlandse krimpregio’s liggen kansen. Wat zijn de voordelen van ondernemen op het platteland?

Heike Delfmann promoveerde vorig jaar met haar een onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij ontdekte dat plattelandsgebieden waar sterkere krimp te zien is, relatief meer nieuwe bedrijven aantrekken dan andere Nederlandse regio’s. Start je daar een nieuw bedrijf? Dan heeft dat niet alleen een positief effect op de werkgelegenheid, maar ook op de leefbaarheid in krimpregio’s. Een mooie kans dus.

Waarom trekken zzp'ers naar een krimpregio?

Heike ontdekte dat nieuwe ondernemers er bewust voor kiezen om zich op het platteland te vestigen. Niet voor een zo hoog mogelijke winst, maar voor persoonlijk geluk. Heike: "In een krimpregio beginnen veel mensen voor zichzelf om te kunnen doen wat ze willen, op een plek waar ze het allerliefste zijn. Dat is hun belangrijkste drijfveer. Het is ook maar de vraag wat succesvol zijn precies betekent. Het is prachtig om heel innovatief bezig te zijn of veel geld te verdienen, maar wonen in een mooi gebied met veel vrijheid heeft ook zijn voordelen. Het is maar net waar je zelf naar op zoek bent." 

Klein bedrijf, grote rol

De voordelen om als zzp'er op het platteland te werken, zie je wellicht levendig voor je: rust, ruimte, voordelig wonen... Maar het biedt meer kansen. Je hoeft geen supermarktgigant te zijn om een belangrijke rol in de gemeenschap te spelen. Heike: "De bewoners in plattelandsregio’s hebben behoefte aan lokale bedrijven. Bedrijven die economisch misschien een bescheiden rol spelen, voegen vaak veel toe aan de gemeenschap. Soms is de rol van deze bedrijven in de gemeenschap zelfs groter dan de rol die ze spelen in de lokale economie. Ook als freelancer kun je daar je voordeel mee doen."

Klanten op afstand? Kies voor snel en stabiel Zakelijk Internet

Naar een krimpregio? Zo benut je je kansen

  • Bedenk waar jij zelf echt blij van wordt en hoe dat past bij je omgeving
  • Neem een actieve rol aan in de gemeenschap
  • Ga flexibel om met afstanden