Zo internette je 15 jaar geleden

4 dingen die je zeker herkent

Nieuws - 16-05-2018

Het piepende, krakende geluid van het inbellen met een modem. Een vreugdedansje als je een e-mail ontving. 15 jaar geleden zat je heel anders achter je pc. Deze 4 dingen herken je zeker!

Je had heel veel geduld nodig

Geduld is misschien wel de eigenschap die het meest van pas kwam voor internet-minded ondernemers in 2000. Want vergeleken met nu ging alles traaaaaaaaaaaag. Dat begon al bij het aanzetten van de computer; een enorme computerkast en een uit de kluiten gewassen beeldscherm. De tablet en smartphone waren nog lang niet in zicht. Je kon gerust nog naar de bakker of een kopje koffie zetten, want het duurde wel even voordat het bureaublad verscheen.

Als je internette was je vaste lijn bezet

Dan was het tijd om in te bellen om het wereldwijde web te verkennen. Via de telefoon werd een connectie gemaakt met het internet. Voor wie het niet kent (of heimwee heeft) luister het geluid hier. Piepend en krakend kwam de verbinding tot stand, en ook dan kon je op je gemak iets anders gaan doen. Dat was maar goed ook, want als je eenmaal verbonden was, vereiste dat opperste concentratie. Elke minuut telde. Ten eerste hield je door te internetten de telefoonlijn bezet, ten tweede kon de verbinding nog weleens wegvallen en ten derde was het gewoon duur.

Je zocht niet met Google, maar met Ilse en Startpagina

Dit alles zorgde niet per definitie voor frustraties. Het was tenslotte al heel wat als je überhaupt kon internetten. Als Internet Explorer voor je aan de slag ging, kon je via de vele links op Startpagina allerlei informatie vinden. Google was er nog niet, maar er bestonden wel andere zoekmachines. Ilse en Lycos bijvoorbeeld. Domeinnamen waren nog in groten getale beschikbaar. 

Je vond een e-mail nog bijzonder

Chatten kon al, via speciale chatboxen en MSN Chat. Niet zo vernuftig als tegenwoordig via Facebook en andere social media, maar de term social media was sowieso nog niet uitgevonden. E-mailen kon via sites als Dolfijn en Hotmail. Een mailtje krijgen was in die tijd nog bijzonder. Tegenwoordig werken we dagelijks een berg e-mails weg, maar toen voelde het bijna magisch als er een envelopje verscheen.

Ga je mee terug in de tijd?

Heb je na het lezen over al die veranderingen een nostalgische bui of ronduit heimwee naar die tijd dat je nog gewoon een lekkere bak koffie kon zetten, terwijl je eerste webpagina aan het laden was? Haal je hart op met deze 56k modem-simulator!

Oh… en mocht je nou geen verschil merken tussen bovenstaande link en je normale, dagelijkse browse-ervaring? Dan adviseren we je toch om eens een échte internetverbinding te overwegen. Je bent van harte welkom bij Ziggo!