Zo was internet slechts 15 jaar geleden

Nieuws - 17-10-2016

Het piepende, krakende geluid van het inbellen, weet je nog? In het jaar 2000 was dat dé manier om te internetten. Het was de tijd waarin je dolblij was als er een envelopje (hoera, e-mail!) binnenkwam. We kijken even terug naar toen.

Geduld is misschien wel de eigenschap die het meest van pas kwam voor internet-minded ondernemers in 2000. Want vergeleken met nu ging alles traaaaaaaaaaaag. Dat begon al bij het aanzetten van de computer; een enorme computerkast en een uit de kluiten gewassen beeldscherm. De tablet en smartphone waren nog lang niet in zicht. Je kon gerust nog naar de bakker of een kopje koffie zetten, want het duurde wel even voordat het bureaublad verscheen.

Piepen en kraken

Dan was het tijd om in te bellen om het wereldwijde web te verkennen. Via de telefoon werd een connectie gemaakt met het internet. Voor wie het niet kent (of heimwee heeft) luister het geluid hier. Piepend en krakend kwam de verbinding tot stand, en ook dan kon je op je gemak iets anders doen. Dat was maar goed ook, want als je eenmaal verbonden was, vereiste dat opperste concentratie. Elke minuut telde. Ten eerste hield je door te internetten de telefoonlijn bezet, ten tweede kon de verbinding nog weleens wegvallen en ten derde was het gewoon duur.

Internet zonder Google

Dit alles zorgde niet per definitie voor frustraties. Het was tenslotte al heel wat als je überhaupt kon internetten. Als Internet Explorer voor je aan de slag ging, kon je via de vele links op Startpagina allerlei informatie vinden. Google was er nog niet maar er bestonden wel andere zoekmachines. Ilse en Lycos bijvoorbeeld. Domeinnamen waren nog in groten getale beschikbaar.

Magic: you’ve got mail!

Chatten kon al, via speciale chatboxen en MSN Chat. Niet zo vernuftig als tegenwoordig via Facebook en andere social media, maar de term social media was sowieso nog niet uitgevonden. E-mailen kon via o.m. Dolfijn en Hotmail. Een mailtje krijgen was in die tijd nog bijzonder. Tegenwoordig werken we dagelijks een berg e-mails weg, maar toen voelde het bijna magisch als er een envelopje verscheen.

2016: snel, sneller, snelst

We hebben het inbellen achter ons gelaten, zijn in luttele seconden online en kunnen dat, als we willen, 24/7 zijn. We kunnen tegenwoordig kiezen uit verschillende browsers en via Google en andere zoekmachines is het antwoord op een vraag online zo gevonden. Er is duizelingwekkend veel informatie te vinden. We kunnen via allerlei kanalen chatten met vrienden, mailen met collega’s en via het internet videobellen met onze contacten aan de andere kant van de wereld. En snel dat het gaat!