Flexwerken: dit zijn de trends

Altijd en overal werken wordt steeds makkelijker

Nieuws - 16-05-2018

Flexwerken kan overal. Elke dag poppen er nieuwe plekken op waar je met goede koffie en supersnelle wifi je werk kunt doen. Wat zijn de laatste flextrends? Flexpert Ferdi Jansen deelt ze hier.

Ferdi Jansen bedacht de app Flexpackerz. Deze app helpt de beste werkplekken te vinden op loopafstand en brengt professionals op dezelfde locatie met elkaar in contact. Werk jij bij voorkeur flexibel? Lees dan de flextrends die Ferdi heeft gespot.

Trend 1: je kunt (bijna) overal terecht

We zitten op dit moment vól op de grote flexplekgolf. Dat zag je in Berlijn een paar jaar terug ook. Zo'n beetje elk horeca-etablissement veranderde in een flexplek. In de meeste horecagelegenheden kun je dus prima terecht met je laptop en reageert het personeel enthousiast. Logisch want flexwerkers zorgen ervoor dat de tent gevuld is. Gasten die even komen werken zorgen ook nog eens voor omzet in de normaal rustige uurtjes.

Toch is niet iedereen blij met de explosie aan zzp'ers die plekken bezet houden. Je ziet nu een tegenbeweging: praatcafé's waar ze expres niet aan wifi doen of lunchtentjes die liever geen tafels opofferen aan mensen die komen flexwerken en weinig bijdragen aan de omzet. Wen er dus maar aan: je zult de laptop soms in je tas moeten laten.

Trend 2: extra stopcontacten op de flexplek

Iedereen die wel eens buiten de deur werkt, weet het: overal wifi en elektriciteit zijn primaire levensbehoeften. Soms zijn ze nog belangrijker dan lekkere koffie! De vele bars en restaurants die flexwerkers graag zien komen, leggen dan ook en masse de juiste voorzieningen aan om te kunnen flexwerken.

Login-gegevens voor het wifi-netwerk hangen in koeienletters aan de muur en overal waar je maar wilt vind je stopcontacten. Er zijn zelfs uitbaters die een deel van hun tent opofferen als vergaderruimte. Zo verandert half Nederland in rap tempo in een flexibele werkplek waar je zakelijk aan de slag kunt. Handig!

Trend 3: ook mensen in loondienst gaan flexwerken

Waren het eerder alleen zzp'ers die de flexplekken bevolkten, nu zien we er ook steeds meer personeel met een arbeidscontract of parttime zzp'ers zitten. Dat is op zich niet verrassend, want het ene na het andere kantoor voert het flexwerken in. En daarbij gaat men lang niet uit van 100% capaciteit.

Deels doen ze dit natuurlijk om te bezuinigen, maar zo motiveren bedrijven hun medewerkers ook om erop uit te gaan. Daar hebben ze contact met de buitenwereld en kunnen ze hun netwerk vergroten met frisse, vernieuwende personen. Voor zzp'ers is dit een mooie trend: de kans dat er in dat leuke koffietentje een potentiële opdrachtgever tegenover je komt zitten wordt met de dag groter.

Trend 4: de mogelijkheden van vastgoed

Waarom zijn er nu nog bijna alleen flexplekken te vinden in de horeca? Er zijn prachtige spots, zoals kantines van gemeentehuizen, waar buiten lunchtijd nauwelijks iets gebeurt. Daar kan gewerkt worden!

Een trend die nu voorzichtig opkomt, is dat we optimaal gebruik gaan maken van vastgoed. Zoals Airbnb dat doet. Er zijn al bedrijven die deze kans zien en openbare ontmoetingsplekken openen. Op die manier halen ze het netwerk letterlijk naar binnen. En zzp'ers die graag iets willen doen voor bedrijf X: die kunnen er straks dus ook gewoon aan zitten. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een app die je in contact brengt met de juiste personen - Flexpackerz - en ja: een ouderwetse portie lef natuurlijk.

Lees ook: 5 tips om klanten te werven zonder budget

Flexibel werken? Gebruik wifispots

Werk je graag vanaf een flexplek? Met Zakelijk Internet heb je gratis toegang tot wifispots. Zo beschik je ook overal buiten je kantoor over draadloos internet en een snelle, veilige verbinding.