Flexwerken anno nu: dit zijn de trends

Nieuws - 28-09-2017

Flexwerken is populair. Tijdens het lezen van dit blog gaat er vast ergens in Nederland een flexwerkplek open. Of misschien komen er wel twee bij. Of drie...

Ferdi Jansen (34) lanceerde de app Flexpackerz: een handige app die overzicht brengt in het woud van dit soort flexplekken.

Trend 1 in flexwerken: overal welkom!

Hoe vind je een plek voor flexwerken? "Flexpackerz wijst gebruikers op de beste flexibele werkplekken in de omgeving. Daarom kom ik zelf ook in veel horecagelegenheden. Als ik dan vraag of ik even wat kan werken, reageert het personeel zo goed als altijd enthousiast. Dit is gemakkelijk te verklaren, want flexwerkers zorgen ervoor dat de tent gevuld is.

En zeg nou zelf: je gaat toch liever ergens naar binnen waar het er wat drukker uitziet? Gasten die even komen werken zorgen ook nog eens voor omzet in de normaal rustige uurtjes. Ga er als flexwerkende zelfstandige dus maar gerust van uit dat je bijna overal met open armen wordt ontvangen."

Of zijn flexwerkers toch niet overal welkom?

"We zitten op dit moment vól op de grote flexplekgolf. Dat zag je in Berlijn een paar jaar terug ook. Zo'n beetje elk horeca-etablissement veranderde in een flexplek. Het werd voor sommigen teveel. En dus kwam er een tegenbeweging: horeca-adressen die zich juist profileerden als 'café zonder wifi'. Plekken waar we gezellig doen en vooral niet flexwerken.

Ik verwacht dit soort zaken toch ook meer in Nederland. Sterker nog: ze zijn er al. Praatcafé's waar ze bijvoorbeeld expres niet aan wifi doen of lunchtentjes die liever geen tafels opofferen aan weinig aan de omzet bijdragende mensen die komen flexwerken. Wen er dus maar aan: je zult de laptop soms gewoon in je tas moeten laten."

Trend 2 in flexwerken: extra stopcontacten op de flexplek

"Iedereen die wel eens buiten de deur gewerkt heeft, weet het: overal wifi en elektriciteit zijn primaire levensbehoeften. Soms zijn ze nog belangrijker dan lekkere koffie! De vele bars en restaurants die flexwerkers graag zien komen, leggen dan ook en masse de juiste voorzieningen aan om te kunnen flexwerken.

Login-gegevens voor het wifi-netwerk hangen in koeienletters aan de muur en overal waar je maar wilt vind je stopcontacten. Er zijn zelfs uitbaters die een deel van hun tent opofferen als vergaderruimte. Zo verandert half Nederland in rap tempo in een flexibele werkplek waar je zakelijk aan de slag kunt. Handig!" 

Trend 3 in flexwerken: Iedereen het kantoor uit

"Waren het eerder alleen zzp'ers die de flexplekken bevolkten, nu zien we er ook steeds meer personeel met een arbeidscontract of parttime zzp'ers zitten. Dat is op zich niet verrassend, want het ene na het andere kantoor voert het flexwerken in. En daarbij gaat men lang niet uit van 100% capaciteit.

Deels doen ze dit natuurlijk om te bezuinigen, maar zo motiveren bedrijven hun medewerkers ook om erop uit te gaan. Daar hebben ze contact met de buitenwereld en kunnen ze hun netwerk vergroten met frisse, vernieuwende personen. Voor zzp'ers is dit een mooie trend: de kans dat er in dat leuke koffietentje een potentiële opdrachtgever tegenover je komt zitten wordt met de dag groter."

Of gaan we juist naar binnen voor flexwerk?

"Waarom zijn er bijna alleen flexplekken te vinden in de horeca? Het wordt tijd dat we ook op andere plekken aan het werk kunnen. Er zijn prachtige spots, zoals kantines van gemeentehuizen, waar buiten lunchtijd nauwelijks iets gebeurt.

Laten we in lijn met bijvoorbeeld Airbnb, optimaal gebruik gaan maken van vastgoed. Er zijn al bedrijven die deze kans zien en openbare ontmoetingsplekken openen. Op die manier halen ze het netwerk letterlijk naar binnen. En ZZP'ers die graag iets willen doen voor bedrijf X: die kunnen er straks dus ook gewoon aan zitten. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een app die je in contact brengt met de juiste personen - Flexpackerz - en ja: een ouderwetse portie lef natuurlijk."

Trends over flexwerken door Ferdi Jansen

Work & Share - Anytime & Anywhere: dat is het motto van Flexpackerz. De app, gelanceerd door Ferdi Jansen, helpt mensen die willen flexwerken om inspirerende werkplekken te vinden met goede koffie op loopafstand. Bovendien brengt Flexpackerz relevante professionals met elkaar in contact als ze op dezelfde locatie zijn. De app is gestart in Rotterdam, maar meer steden volgen.

Maak flexwerken compleet met Wifispots

Werk je graag vanaf een flexplek? Maak flexwerken overal mogelijk met Wifispots. Onderdeel van bijvoorbeeld Connect ZZP. Zo beschik je ook overal buiten je kantoor over draadloos internet en een snelle, veilige verbinding.