Alles over financiën voor ZZP’ers

Nieuws - 17-10-2016

Als ZZP’er ben je druk bezig met je bedrijf en je klanten. Zaken als je boekhouding, belastingen en verzekeringen besteed je het liefst uit aan je accountant.

Daar is op zich niets mis mee, maar volgens Femke Hogema van Healthy Finance is het wel belangrijk om je financiën goed bij te houden.

Financiën: je kan het leren

Hoe bepaal je als ZZP’er je uurtarief? Begrijp je je eigen jaarrekening? Maak je gebruik van een jaarbegroting om te kunnen zien of je met je bedrijf op koers ligt? En hoe zit het eigenlijk met je pensioen? Al dit soort vragen zou je jezelf als zelfstandig ondernemer moeten stellen om inzicht te krijgen in je financiële cijfers.

In de praktijk doen veel ZZP’ers echter liever een beroep op hun boekhouder of accountant om hun administratieve zaken en belastingaanslagen af te handelen. "De meeste eenpitters snappen niets van hun financiën en steken daarom hun kop in het zand. Onbekend maakt onbemind. Daarom organiseer ik trainingen om financiën voor ZZP’ers wel leuk en toegankelijk te maken", vertelt Hogema.

Je uurtarief berekenen

Een gezonde financiële huishouding begint bij het vaststellen van een goed uurtarief. Maar daar gaat het volgens Femke Hogema al vaak mis. "Een ZZP’er zit al snel te laag met zijn tarief. Natuurlijk moet je als ZZP’er kijken naar wat de markt doet, maar je zult ook rekening moeten houden met zaken als vakantie en ziekte en niet-declarabele uren voor bijvoorbeeld acquisitie en netwerken. Daar heb je best een buffer voor nodig", vervolgt Hogema.

"Verder hoor ik heel vaak van ZZP’ers dat ze niets aan hun pensioen doen. Ook daar zul je toch echt iets voor moeten reserveren. Op mijn site staat een gratis training die je leert je uurtarief te berekenen en je uren te registreren."

Financieel bewustzijn

Hogema, die enkele jaren geleden een boek schreef over dit onderwerp, stelt dat ZZP’ers vooral meer financieel bewustzijn zouden moeten hebben. "Je hoeft echt niet alles zelf te doen, maar het is wel zaak dat je grip hebt op je cijfers en dat je weet hoe je je jaarrekening moet lezen. Ik focus me, in tegenstelling tot de meeste boekhouders, echt op de vraag wat de ondernemer moet weten over financiën. Daarbij ben ik expert in de eenvoud. Ondernemers gaan meer omzet maken, ze besparen kosten of behalen fiscaal voordeel. Ik verdien mezelf altijd terug."

Hoe vind je een goede boekhouder?

Met het inhuren van een goede boekhouder of accountant kun je als ZZP’er soms duizenden euro’s besparen. Maar hoe vind je die? Volgens Femke Hogema is het in elk geval van belang dat een boekhouder is meegegaan met het digitale tijdperk: "De meeste boekhouders zijn blijven hangen in het stenen tijdperk en dat is echt een groot probleem. Een modern accountantskantoor maakt gebruik van online boekhoudpakketten en cloud-diensten. Dat geeft je meer inzicht en het scheelt je als ondernemer heel veel tijd, geld en energie, die je beter in je bedrijf kunt stoppen."

Tips voor een financieel gezond bedrijf:

  • Bereken je uurtarief
  • Ga online boekhouden
  • Maak een begroting: vertaal je doelen in cijfers