Alles over financiën voor ZZP’ers

Nieuws - 30-05-2017

De boekhouding. Je ontkomt er niet aan als ondernemer. Ook al houd je je liever ergens anders mee bezig, het is wel belangrijk om je financiën goed bij te houden. Femke Hogema van Healthy Finance vertelt hoe.

Financiën: je kan het leren

Hoe bepaal je als zzp’er je uurtarief? Begrijp je je eigen jaarrekening? Maak je gebruik van een jaarbegroting om te kunnen zien of je met je bedrijf op koers ligt? En hoe zit het eigenlijk met je pensioen? Al dit soort vragen zou je jezelf als zelfstandig ondernemer moeten stellen om inzicht te krijgen in je financiële cijfers.

In de praktijk doen veel zzp’ers echter liever een beroep op hun boekhouder of accountant om hun administratieve zaken en belastingaanslagen af te handelen. "De meeste eenpitters snappen niets van hun financiën en steken daarom hun kop in het zand. Onbekend maakt onbemind", vertelt Hogema.

Je uurtarief berekenen

Een gezonde financiële huishouding begint bij het vaststellen van een goed uurtarief. Maar daar gaat het volgens Hogema vaak al mis. "Een zzp’er zit al snel te laag met zijn tarief. Natuurlijk moet je kijken naar wat de markt doet. Maar je zult ook rekening moeten houden met zaken als vakantie, ziekte en niet-declarabele uren voor bijvoorbeeld acquisitie en netwerken. Daar heb je best een buffer voor nodig", vervolgt Hogema. "Op mijn site staat een gratis training die je leert je uurtarief te berekenen en je uren te registreren."

Financieel bewustzijn

Hogema, die enkele jaren geleden een boek schreef over dit onderwerp, stelt dat zzp’ers vooral meer financieel bewustzijn moeten hebben. "Je hoeft echt niet alles zelf te doen, maar het is wel zaak dat je grip hebt op je cijfers en dat je weet hoe je je jaarrekening moet lezen. Ik focus me echt op de vraag wat de ondernemer moet weten over financiën."

Hoe vind je een goede boekhouder?

Met een goede boekhouder of accountant kun je als zzp’er soms duizenden euro’s besparen. Maar hoe vind je die? Volgens Hogema is het in elk geval van belang dat een boekhouder is meegegaan met het digitale tijdperk: "Een modern accountantskantoor maakt gebruik van online boekhoudpakketten en cloud-diensten. Dat geeft je meer inzicht en het scheelt je als ondernemer heel veel tijd, geld en energie, die je beter in je bedrijf kunt stoppen."

Tips voor een financieel gezond bedrijf:

  • Bereken je uurtarief
  • Ga online boekhouden
  • Maak een begroting: vertaal je doelen in cijfers