Hoe regel ik mijn administratie als zzp'er?

In 3 stappen je boekhouding op orde

Nieuws - 16-05-2018

De boekhouding. Je houdt je als ondernemer liever vast met andere dingen bezig. Maar zonder een kloppende administratie heeft je bedrijf weinig kans van slagen. Hoe zet je die op poten? Femke Hogema van Healthy Finance geef 3 tips.

Hoe bepaal je als zzp’er je uurtarief? Begrijp je je eigen jaarrekening? Maak je gebruik van een jaarbegroting om te kunnen zien of je met je bedrijf op koers ligt? En hoe zit het eigenlijk met je pensioen? Al dit soort vragen zou je jezelf als zelfstandig ondernemer moeten stellen om inzicht te krijgen in je financiële cijfers.

In de praktijk doen veel zzp’ers liever een beroep op hun boekhouder of accountant om hun administratieve zaken en belastingaanslagen af te handelen. Femke: 'De meeste eenpitters snappen niets van hun financiën en steken daarom hun kop in het zand.' Bekende strategie, maar weinig effectief natuurlijk. Hoe zorg je ervoor dat je wel op de hoogte bent, zonder dat je alles zelf hoeft te doen? Femke helpt je met de eerste stappen.

Stel je uurtarief vast

Een gezonde financiële huishouding begint bij het vaststellen van een goed uurtarief. Maar daar gaat het volgens Hogema vaak al mis. "Een zzp’er zit al snel te laag met zijn tarief. Natuurlijk moet je kijken naar wat de markt doet. Maar je zult ook rekening moeten houden met zaken als vakantie, ziekte en niet-declarabele uren voor bijvoorbeeld acquisitie en netwerken. Daar heb je best een buffer voor nodig", vervolgt Hogema. "Op mijn site staat een gratis training die je leert je uurtarief te berekenen en je uren te registreren."

Werk aan je financiële basiskennis

Hogema, die enkele jaren geleden een boek schreef over dit onderwerp, stelt dat zzp’ers vooral meer financieel bewustzijn moeten hebben. "Je hoeft echt niet alles zelf te doen, maar het is wel zaak dat je grip hebt op je cijfers en dat je weet hoe je je jaarrekening moet lezen. Ik focus me echt op de vraag wat de ondernemer moet weten over financiën."

Bespaar flink met een boekhouder met online tools

Met een goede boekhouder of accountant kun je als zzp’er soms duizenden euro’s besparen. Maar hoe vind je die? Volgens Hogema is het in elk geval van belang dat een boekhouder is meegegaan met het digitale tijdperk: "Een modern accountantskantoor maakt gebruik van online boekhoudpakketten en cloud-diensten. Dat geeft je meer inzicht en het scheelt je als ondernemer heel veel tijd, geld en energie, die je beter in je bedrijf kunt stoppen."

Tips voor een goede administratie

  • Bepaal je uurtarief
  • Zorg dat je in ieder geval beschikt over financiële basiskennis
  • Doe je boekhouding online of laat een boekhouder dit doen

Meer weten?