7 Tips voor een sterk internationaal netwerk

Nieuws - 31-05-2017

Netwerken? Je ontkomt er niet aan, als je succes wilt hebben in binnen- en/of buitenland. Zo weet ook internationaal recruitment specialist Floor Nobels.

Ze leerde de kneepjes van het vak ooit offline, maar bouwt online net zo makkelijk relaties op. Nobels woont en werkt in China. Ze geeft hier zeven tips om een internationaal netwerk op te bouwen.

Heb lef!

“Stap op mensen af, of stuur ze een bericht. Iedereen is in voor een leuk verhaal of een goede vraag. Stel voor om eens samen koffie te drinken of om te Skypen. Het praat makkelijker als je elkaar ziet. Het klinkt misschien simpel, maar sommige mensen vinden het moeilijk om connecties te maken. Toch is het echt een kwestie van gewoon doen. Probeer het! Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat iemand niet reageert? Mensen zijn druk en vergeten weleens wat. Herinner diegene er later nog eens aan. Haak vooral niet te snel af.”

Zoek Nederlanders op…

“Woon je in het buitenland? Zoek daar andere Nederlanders op. Doe dit zowel online als offline. Maak vrienden. Van hen krijg je de beste tips over de cultuur, de omgang met mensen en de manier van leven en werken. Die lokale kennis is heel belangrijk.”

…maar blijf niet hangen in een Nederlands netwerk

“Die Nederlanders zijn goede contacten, maar vergeet natuurlijk de locals niet. Die vind je bij verenigingen of bijvoorbeeld op fora. Haal de benodigde zakelijke kennis lokaal. Zo heb ik een Chinese accountant en een Chinese advocaat. Zulke mensen hebben een groot netwerk, waar je ook weer gebruik van kunt maken. Voor mijn bedrijf heb ik een Chinese zakenpartner gezocht. We combineren the best of both worlds: hij spreekt de taal en heeft kennis van lokale regelgeving, ik van het internationale zakendoen. We hebben allebei onze eigen toko, maar samen staan wij sterker.”

Pas jezelf ook niet te veel aan

“Het is goed om alert te zijn op cultuurverschillen, maar zorg dat het niet geforceerd wordt. In Duitsland bijvoorbeeld gaat het zakendoen formeler dan bij ons. Daar kun je een beetje rekening mee houden, maar blijf vooral dicht bij jezelf. Je leert al doende. Zo vond ik emoticons voordat ik naar China verhuisde suf, maar eenmaal daar kreeg ik van zakelijke contacten continu smileys en stickers. Intussen ben ik een echte fan geworden en gebruik ik ze ook vaak. Bij klanten houd ik rekening met ‘sluitingstijden’, die stuur ik niet zomaar een bericht als ik weet dat het bij hen midden in de nacht is. Bij mijn Chinese teamleden of Nederlandse freelancers met wie ik samenwerk, doe ik dat wel; we weten van elkaar dat we kijken en reageren wanneer het ons uitkomt.”

Gok niet op één sociaal netwerk

“Het is niet slim om je zakelijk gezien maar op één sociaal netwerk te richten. Kijk maar naar Hyves. Bovendien worden er overal ter wereld weer andere netwerken gebruikt. WeChat, LinkedIn en Twitter: op die drie focus ik me nu. Facebook en Instagram gebruik ik privé. Ik gebruik WeChat omdat dat in China het meest wordt gebruikt (650 miljoen gebruikers wereldwijd). Kies altijd voor het netwerk dat in het land waar jij zakendoet het beste werkt.”

Zorg voor de juiste mix tussen on- en offline

“Je kunt natuurlijk alleen maar mensen toevoegen aan je online netwerken, maar ontmoet elkaar ook eens in het écht! Zo leerde ik ooit netwerken van een oude bankdirecteur. Hij nam me mee naar evenementen en borrels. Het was een toegankelijke manier van zakendoen, heel relatiegericht. Daar pluk ik nu nog de vruchten van. De stap van offline naar online was voor mij niet groot. Ik doe wat ik al deed, namelijk mensen leren kennen. Uit oprechte interesse voor elkaar komen vaak mooie opdrachten voort, soms zelfs jaren later.”

Toon oprechte interesse

“Dit is dus heel belangrijk. Mensen voelen het als je echt interesse in ze toont, zonder dat commerciële motieven er dik bovenop liggen. Je moet dingen willen weten van de ander, ontdekken wat iemand drijft. En willen leren van die ander. Dan krijg je haakjes, zoals ik ze noem, dingen waardoor jouw naam bij die ander blijft hangen. En de naam van die ander bij jou.”