Hoe bouw je een sterk internationaal netwerk?

6 tips om met succes te ondernemen in het buitenland

Nieuws - 16-05-2018

Wil je succesvol ondernemen in het buitenland? Dan is netwerken de weg er naartoe. Wat zet je bovenaan de to-do-lijst als je overzees gaat? Internationaal recruitment specialist Floor Nobels geeft tips.

Floor Nobels woont en werkt in China. Ze leerde de kneepjes van het vak ooit offline, maar bouwt online net zo makkelijk relaties op. Ook plannen om te ondernemen over de grens? Vink Floors tips af en maak je klaar voor een warm internationaal onthaal.

Zoek Nederlanders én locals op

Ondernemen wordt een stuk gemakkelijker - en leuker - als je mensen ter plaatse kent. Floor: “Woon je in het buitenland? Zoek daar andere Nederlanders op. Doe dit zowel online als offline. Maak vrienden. Van hen krijg je de beste tips over de cultuur, de omgang met mensen en de manier van leven en werken. Die lokale kennis is heel belangrijk.

Datzelfde geldt natuurlijk voor de locals. Die vind je bij verenigingen of bijvoorbeeld op fora. Haal de benodigde zakelijke kennis lokaal. Zo heb ik een Chinese accountant en een Chinese advocaat. Zulke mensen hebben een groot netwerk, waar je ook weer gebruik van kunt maken. Voor mijn bedrijf heb ik een Chinese zakenpartner gezocht. We combineren the best of both worlds: hij spreekt de taal en heeft kennis van lokale regelgeving, ik van het internationale zakendoen. We hebben allebei onze eigen toko, maar samen staan wij sterker.”

Verdiep je in de cultuur

Verdiep je je in de normen, waarden en gebruiken van een land, dan wordt zaken doen een stuk gemakkelijker en effectiever. Soms zit dat in kleine dingen. Floor: “Voordat ik naar China verhuisde vond ik emoticons suf, maar eenmaal daar kreeg ik van zakelijke contacten continu smileys en stickers. Intussen ben ik een echte fan geworden en gebruik ik ze ook vaak.

Ook houd ik bij klanten rekening met ‘sluitingstijden'. Die stuur ik niet zomaar een bericht als ik weet dat het bij hen midden in de nacht is. Bij mijn Chinese teamleden of Nederlandse freelancers met wie ik samenwerk, doe ik dat wel; we weten van elkaar dat we kijken en reageren wanneer het ons uitkomt.

Het is goed om alert te zijn op cultuurverschillen, maar zorg dat het niet geforceerd wordt. In Duitsland bijvoorbeeld gaat het zakendoen formeler dan bij ons. Daar kun je een beetje rekening mee houden, maar blijf vooral dicht bij jezelf."

Zoek uit welk sociaal netwerk lokaal populair is

We weten ondertussen dat social media onmisbaar zijn als je een zakelijk netwerk wilt opbouwen. Wil je succesvol zakendoen over de grens? Zoek dan uit welke platformen daar leidend zijn. Floor: “Overal ter wereld worden andere netwerken gebruikt. WeChat, LinkedIn en Twitter: op die drie focus ik me nu. Facebook en Instagram gebruik ik privé. Ik gebruik WeChat omdat dat in China het meest wordt gebruikt (650 miljoen gebruikers wereldwijd). Kies altijd voor het netwerk dat in het land waar jij zakendoet het beste werkt.”

Netwerk online en offline

Je kunt natuurlijk alleen maar mensen toevoegen aan je online netwerken, maar als je elkaar in het écht ontmoet ontstaan vaak de waardevolste contacten. Floor: "Ik leerde ooit netwerken van een oude bankdirecteur. Hij nam me mee naar evenementen en borrels. Het was een toegankelijke manier van zakendoen, heel relatiegericht. Daar pluk ik nu nog de vruchten van. De stap van offline naar online was voor mij niet groot. Ik doe wat ik al deed, namelijk mensen leren kennen. Uit oprechte interesse voor elkaar komen vaak mooie opdrachten voort, soms zelfs jaren later.”

Toon oprechte interesse

Logisch? Waarschijnlijk wel. Toch is het goed om je te realiseren dat oprechte interesse het verschil kan maken. Floor: “Mensen voelen het als je echt interesse in ze toont, zonder dat commerciële motieven er dik bovenop liggen. Je moet dingen willen weten van de ander, ontdekken wat iemand drijft. En willen leren van die ander. Dan krijg je haakjes, zoals ik ze noem, dingen waardoor jouw naam bij die ander blijft hangen. En de naam van die ander bij jou.”

Stap op mensen af

Het klinkt misschien simpel, maar sommige mensen vinden het moeilijk om connecties te maken. Toch is het een kwestie van gewoon doen. Floor: “Probeer het! Stap op mensen af, of stuur ze een bericht. Iedereen is in voor een leuk verhaal of een goede vraag. Stel voor om eens samen koffie te drinken of om te Skypen. Het praat makkelijker als je elkaar ziet. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat iemand niet reageert? Mensen zijn druk en vergeten weleens wat. Herinner diegene er later nog eens aan. Haak vooral niet te snel af.”