Het verdienmodel van morgen

Startupicoon Boris op jacht naar the next big thing

Al meer dan 15 jaar stampt Boris Veldhuijzen van Zanten startups uit de grond. The Next Web is zijn meest succesvolle. Anno 2017 is hij nog altijd op zoek naar the next big thing. Wat gaat dat worden?

Foto: Heisenberg media

Boris Veldhuijzen van Zanten is hét icoon van de Nederlandse startupscene. Middenin de eerste internetgolf, in 2000, boekte hij zijn eerste zakelijke succes. Hij verkocht zijn bedrijf V3, dat domeinnamen registreerde, voor 21 miljoen gulden.

Er volgden vele startups uit zijn koker. Daarvan is The Next Web verreweg het meest succesvol. In 2006 ontstond het bedrijf per toeval. Hij en partner Patrick de Laive wilden hun nieuwe idee pitchen op een beroemd techconferentie in San Francisco. Dat bleek wel erg duur, waarop Patrick de nu befaamde zin uitsprak: 'Waarom organiseren we niet zelf een conferentie?'

Wereldwijd een grote speler

Anno 2017 is TNW een van de belangrijkste techbrands in de wereld. Boris organiseert events met 15.000 bezoekers in Amsterdam en nog eens duizenden in New York. De grootste namen uit de techindustrie willen er spreken. Zijn technieuwssite bereikt maandelijks 10 miljoen unieke bezoekers.

Ook ontwikkelde Boris en Patrick een online platform waar alles over startups en hun investeerders te vinden is: Index. En ze zijn samen met Google de initiators van Tech Quarters aan de Amsterdamse Bloemenmarkt: een verzamelplek voor internationaal georiënteerde startups.

TQ: bekende namen en toekomstige grootmachten

Met TQ biedt TNW startups een helpende hand. Boris: 'TQ heeft omstandigheden gecreëerd om startups succesvol te maken. We bieden ze een netwerk, waardoor ze sneller kunnen groeien.' In het pand, huizen in totaal 60 bedrijven. Variërend van bekende namen als TNW, Picnic en Uber tot toekomstige grootmachten No Isolation (ontwikkelaar van communicatiemiddelen tegen de eenzaamheid), Patient Journey App (medische appontwikkelaar) en pr.co (pr-automatisering). 

Wat wordt the next big thing?

Wat wordt volgens Boris the next big thing? 'Tot 2020 maken we nog volop gebruik van mobiele telefoons. Daarna breekt het decennium aan van artificial intelligence. Dan heb je dus eigenlijk geen mobiele telefoon nodig. Dan zegt je horloge of een apparaat aan de muur: “Je afspraak is er over een minuut, ik doe de deur voor je open”.' Hij blijft het een wonderbaarlijke wereld vinden. 'We zitten al te klagen als het internet een beetje traag is. Maar: Je hebt gewoon internet! Dat is toch geweldig!'

Meer Uitblinkers in Zaken

Tips en inspiratie voor ondernemers

Tips van succesvolle ondernemers, de nieuwste artikelen en zakelijke aanbiedingen in je inbox.