Van startup naar scaleup

Overleven door samenwerken

Boris Veldhuijzen van Zanten maakte meerdere startups tot een groot succes. Hoe schaal je een startup succesvol op? Het toverwoord: samenwerken.

‘Het schalen van je startup is het moeilijkst. Want je bent vaak óf te laat met investeren óf te vroeg’, zegt Boris. Dat bewijst ook het onderzoek van ING onder startups. Van de 200 startups die jaarlijks beginnen, groeit ongeveer één op de tien uit tot een succesvol bedrijf. Tussen de 35 en 55% van deze startups blijft klein, 40 tot 60% staakt zelfs binnen een jaar. Maar er zijn ook voorbeelden waarbij je vanuit Nederland een startup tot ongekende hoogte kunt laten groeien. Denk aan Adyen, Booking, Wetransfer en Takeaway.

Goed schalen is moeilijk te voorspellen dus. Maar 1 ding is duidelijk: je kunt het niet alleen.

Succesvol schalen? Ga samenwerken!

Als alles in je kantoorpand online is, dan is een snel en stabiel wifinetwerk onmisbaar. Hoe is dit geregeld binnen TQ? In TQ huizen 60 bedrijven en er werken in totaal 650 mensen. Dat zijn werknemers van bedrijven of freelancers. Qua aantal bedrijven zit TQ een dik jaar na opening al op 95% bezettingsgraad. Het gebouw is u-vormig en was ooit een oud bank-pand met dikke muren. Daardoor heeft TQ in totaal 80 access points verdeeld over de vier verdiepingen van het pand.

Maar er zijn meer ‘diensten’ die in het pand gebruik maken van wifi. Het slotensysteem bijvoorbeeld. Want alle deuren gaan open via een app.

Waar moet je zijn? TQ als het Silicon Valley van Amsterdam

Voor de beste ondersteuning bij opschalen, kunnen Nederlandse startups met internationale ambitie terecht bij TQ. TNW heeft samen met Google (en partners als ABN AMRO, Booking en KPMG) TQ mogelijk gemaakt.

Dit is niet zomaar een verzamelgebouw met wifi en koffie. Het is een accelerator. Zie het als het Silicon Valley aan de Amsterdamse grachten. Boris: 'We hebben omstandigheden gecreëerd om startups succesvol te maken. We bieden ze ons netwerk en onze hulp, waardoor ze sneller kunnen groeien'.

Wat heb je nodig? Talent, tools en training

TQ helpt startups op drie manieren: talent, tools en training. Doordat in TQ veel getalenteerde gelijkgestemden werken, ontstaan gemakkelijk kruisbestuivingen. Zo is de kans van slagen veel hoger. Boris: 'Bedrijven in TQ moeten schaalbaar en internationaal georiënteerd zijn. Die worden met zoveel uitdagingen geconfronteerd, dat het heel prettig is om met mensen te praten die al iets soortgelijks hebben meegemaakt.'

Dan de tools: de faciliteiten die TQ biedt en de mogelijkheid om er events te kunnen organiseren. En ten slotte worden er door TQ, TNW, Google en de andere partners regelmatig trainingen en lezingen gegeven om kennis te delen. Google biedt bijvoorbeeld zijn Google for Entrepreneurs-netwerk aan, waarmee je bootcamps en demo’s kunt bijwonen. Boris: ‘Laatst gaf Booking.com hier een lezing over hoe je een bedrijfscultuur in stand houdt, terwijl je groeit als bedrijf. Daar heb je écht wat aan, als je zelf ook een stap wilt maken met je startup.’

Succesvol opschalen? Tips:

  • Vestig je in een netwerk van startups. Zoek gelijkgestemden op om kennis uit te wisselen. In je eentje red je het niet.
  • Maak gebruik van de kennis, de hulp en het netwerk van accelerators als TQ en Google for Entrepreneurs.
  • Nederland is vooral een testmarkt. Wil je opschalen, kijk dan zo snel mogelijk over de grenzen.

Meer Uitblinkers over groeien

Meer The Next Web

In de documentaireserie Uitblinkers in Zaken komen ondernemers aan het woord die een inspirerend verhaal hebben. Ondernemers die uitblinken in hun vak. We volgden ook CorendonOgerNew York Pizza, MAS en Studio 100. In deze serie volgen we startupicoon Boris Veldhuijzen van Zanten.