Een datagedreven pand

Hoe pas je internet of things toe in je bedrijf?

TQ is niet zomaar een verzamellocatie voor startups. Het pand draait op Internet of Things. Alles is online. Van de sensoren onder de bureaustoelen tot 650 mensen die communiceren met één app.

Tech Quarters, ofwel TQ, wordt geleid door managing director Robert Gaal, die een aantal jaar bij Google in Californië heeft gewerkt. Hij heeft één belangrijke taak meegekregen: startups zorgeloos laten werken. ‘Als jij een startup bent, dan heb je je handen al vol aan je business van de grond krijgen. Dan wil je je niet druk maken over faciliteiten.’

Overal perfecte wifi met access points

Als alles in je kantoorpand online is, dan is een snel en stabiel wifinetwerk onmisbaar. In TQ huizen 60 bedrijven en er werken in totaal 650 mensen. Dat zijn werknemers van bedrijven of freelancers. Qua aantal bedrijven zit TQ een dik jaar na opening al op 95% bezettingsgraad. Het gebouw is u-vormig en was ooit een oud bank-pand met dikke muren. Daardoor heeft TQ in totaal 80 access points verdeeld over de vier verdiepingen van het pand.

Maar er zijn meer ‘diensten’ die in het pand gebruik maken van wifi. Het slotensysteem bijvoorbeeld. Want alle deuren gaan open via een app.

Binnen? Check in op Slack

650 mensen in een u-vormig pand waar iedereen flexwerkt, hoe bereik je elkaar dan? Iedereen binnen TQ werkt met één centraal platform, in dit geval de app Slack. Je ‘checkt in’ op Slack zodat men weet dat je aanwezig bent. Zoek je iemand, dan stuur je een bericht. Wanneer er een gast voor je, krijg je een berichtje.

Meetingrooms boek je ook via het platform. En er zijn thematische groepen om alle 650 mensen bij te praten over prestaties. Bijvoorbeeld de groep #winning: ‘Als je iets hebt bereikt, wil je daar je credits voor krijgen’, aldus Gaal. 

Meeting? Binnenlopen is reserveren

Wat is de bezettingsgraad van onze kantoren? Welke energiebesparende maatregelen kunnen we nemen? Vragen waar elk groot bedrijf mee zit. Het antwoord van TQ: sensoren door het hele pand. Daarmee halen ze nu al heel veel data op waarmee het gedrag van de gebruikers in kaart wordt gebracht.

Zo kan TQ dankzij sensoren in stoelen en kantoordeuren op afstand bepalen of een kantoor bezet is. Ook kan Gaal met één druk op de knop op afstand alle lampen in het gebouw uit doen. Bij TQ zal het licht dus niet onnodig de hele nacht branden. En er hangen vocht- en temperatuursensoren door het hele pand.

Dankzij data gaan slimme toepassingen steeds een stapje verder. Gaal: ‘In de toekomst moet het mogelijk zijn dat je een meetingroom automatisch reserveert wanneer je ‘m binnenloopt. En je ziet ook automatisch je presentatie op het scherm.’  

Hoe veilig is een gedeeld netwerk?

Doordat iedereen op hetzelfde netwerk zit, zou een veiligheidsprobleem bij één TQ-resident gevolgen kunnen hebben voor de andere 59 bedrijven. Daarom wil Gaal dat alle bedrijven binnen TQ een apart netwerk krijgen. Dat brengt weer uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld dat printers niet meer centraal aangestuurd worden.  

Slimmer werken met Internet of Things? Tips:

  • Goede wifi is de basis. Zoek oplossingen bij tekortkomingen van je pand, zoals dikke muren, u-vormig gebouw, veel flexwerkers. Denk hierbij aan voldoende access points.
  • Begin met data verzamelen, toepassingen volgen vanzelf.
  • Veel flexwerkers? Kies één communicatiemiddel, bijvoorbeeld één berichtenapp.
  • Hoe meer gebruikers, hoe groter het veiligheidsrisico. Pas hier je security op aan.
     

Meer The Next Web

In de documentaireserie Uitblinkers in Zaken komen ondernemers aan het woord die een inspirerend verhaal hebben. Ondernemers die uitblinken in hun vak. We volgden ook CorendonOgerNew York Pizza, MAS en Studio 100. In deze serie volgen we startupicoon Boris Veldhuijzen van Zanten.