Het spel om de knikkers

Hoe Tiqets zijn onstuitbare opmars financiert

Ruim € 20 miljoen aan groeikapitaal haalde Tiqets al binnen. De groei lijkt inmiddels niet te stuiten. Hoe werkt het eigenlijk met start-ups en investeringen? Tiqets CEO Luuc Elzinga legt uit.

Nederland ontpopt zich steeds meer tot een start-up land, zoals we al hebben gezien in de Uitblinkers in Zaken documentaires waarin The Next Web en Bunq centraal staan. Een goed idee met een schaalbaar verdienmodel is de start. Maar dat is het prille begin, want om op te schalen heb je groeigeld nodig. Hoe kom je daaraan?

Stap 1: Vrienden, familie of angel investors

Allereerst ga je op zoek naar investeerders uit je eigen omgeving. Wellicht zijn vrienden en familie bereid om te investeren. Het bedrag dat je op wil halen, ligt tussen de €10.000 en €100.000. Ben je ambitieuzer en heb je €100.000 tot €500.000 nodig om te starten? Overtuig dan een aantal angel investors (vermogende particulieren, die vaak meerdere investeringen in start-ups doen) te vinden. Luuc: ‘Eigenlijk is dit de makkelijkste manier van financieren. Je hoeft hier geen cijfers te overleggen. Het zijn mensen die geloven in jou en in jouw droom.’

Stap 2: Seed-ronde

Nog meer nodig? Dan ben je toe aan een seed-ronde. De investeerders zijn vaak georganiseerd in een fonds en brengen geld maar vooral ook kennis in. Daar staat tegenover dat je afstand doet van zo’n 20% van de aandelen. Dus hoewel je kapitaal toeneemt, lever je een deel van je bedrijf in.

Stap 3: Serie A en Serie B

Je bedrijf is nu flink op weg, maar je ambitie reikt verder en hiervoor is wederom kapitaal nodig. Je gaat nu de échte investeringsrondes in. Series A staat voor een investering in een bedrijf dat snel groeit, maar om de echte waarde te bewijzen nog wel wat moet sleutelen aan het businessmodel, marktpositie en schaalbaarheid. Luuc: ‘Dit was voor ons een moeilijke ronde. Ineens is je droom niet meer belangrijk. Het gaat ineens over omzetontwikkeling, winstontwikkeling, cohorten, je “unit-economics”. Zaken waar ik ook niet alles van wist.’

In deze ronde heeft Tiqets bij elkaar zo’n € 6 miljoen opgehaald. Series B volgt daarna en stelt in je staat het gas in te trappen. Investeringsmaatschappijen stappen alleen in als je een bewezen bedrijfsmodel hebt gevonden, je team en technologie op orde hebt en de ambitie hebt om een zeer groot bedrijf te bouwen, waar serieus veel kapitaal voor nodig is: € 10 miljoen tot € 25 miljoen is zeker geen uitzondering. Tiqets heeft in deze fase $ 17 miljoen opgehaald.

Stap 4: Een lening?

Zoveel geld opgehaald en toch is Tiqets op zoek naar een mix van kapitaal en een lening. Waarom? CEO Luuc legt uit: ‘Deze mix van equity en venture debt (een lening, red.) is steeds gangbaarder. Een lening is goedkoper dan financiering in ruil voor aandelen. Hiermee hebben we voldoende brandstof om comfortabel keuzes te maken: optimaliseren voor winstgevendheid óf gaan we nog een keer extra hard het gas intrappen.’

Uiteindelijk blijft het doel hetzelfde: het bouwen van een groot en winstgevend bedrijf. Maar de financieringsrondes zijn voor start-ups vaak noodzakelijk. ‘Het geeft je de vrijheid om keuzes te maken. Belangrijk voor ondernemer en onderneming.’

Meer Tiqets

Toffe tips voor iedere ondernemer

De afgelopen 3 jaar interviewde Ziggo Zakelijk tientallen bevlogen ondernemers over succesvol ondernemerschap. De tips en tricks delen we graag in een overzichtelijk e-book: de Uitblinkersbundel.

In de documentaireserie Uitblinkers in Zaken komen ondernemers aan het woord die een inspirerend verhaal hebben. Ondernemers die uitblinken in hun vak. We volgden ook AFASBunqThe Next WebCorendonOgerNew York Pizza, MAS en Studio 100. In deze serie volgen we CEO van Tiqets, ticketkoning Luuc Elzinga.