Continue zoektocht naar groeikapitaal

Waar vind je een goede investeerder?

Een snelgroeiende start-up draait op één belangrijke brandstof: geld. Investeerders zijn daarom essentieel. Maar hoe vind je die?

De Amsterdamse scale-up Tiqets is de laatste jaren exponentieel gegroeid. Dat moet ook. ‘We moeten nu snel groeien, je moet snel global presence hebben’, stelt CEO Luuc Elzinga. De groei is mogelijk dankzij een aantal fikse investeringsrondes. In 2015 hengelde Luuc al bijna € 6 miljoen bij elkaar, om er anderhalf jaar later nog €17 miljoen aan toe te voegen, dankzij een consortium investeerders onder leiding van HPE Growth Capital.

Zoektocht naar kapitaal

Hoe vind je die investeerders? Volgens Luuc is het vooral een ‘via-via wereld’. Investeerders kennen weer andere investeerders en dragen elkaar interessante bedrijven aan. Het zijn vaak ook geen keiharde overleggen, denk aan elevatorpitches, maar juist gesprekjes onder het genot van een kop koffie. Hoe bepaal je allereerst of ze geschikt zijn als investeerder voor jouw start-up? ‘Door met deze partijen te praten, te onderzoeken welke mensen erachter zitten en welke referenties zij hebben’, stelt Luuc. Daarnaast zingt een goede of slechte reputatie al snel rond in de markt.

Investeerder moet waarde toevoegen

Het belangrijkste is dat een investeerder geen zak met geld is, ze kunnen juist waarde toevoegen in de vorm van expertise. Daar selecteert Tiqets ze ook op. ‘We nodigen de partijen altijd uit bij ons op kantoor. Hebben ze zich in ons verdiept? Kennen ze onze concurrenten en de markt? Als er dan een mooi gesprek op gang komt, dan wordt het leuk. Als mensen zonder kennis tegenover ons zitten, dan vallen ze bij ons af. Ook al hebben ze een hoge bedrijfswaardering van ons bedrijf in gedachten.’

Product, markt en team

En waar kijkt een investeerder naar? Jonne de Leeuw, Principal bij HPE Growth Capital: ‘Uiteindelijk kijk je naar drie aspecten product, markt en team. De ‘vent in de tent’ is misschien wel het allerbelangrijkste: Luuc speelt een belangrijke rol binnen Tiqets. Mensen motiveren, zorgen dat de juiste mensen bij Tiqets komen werken.’

En verder? Hoe maak je de afweging om in bedrijf te investeren? ‘We kijken uiteraard naar de boekhouding. We hebben wel 400 reviews gelezen. We hebben hun klanten gebeld en gevraagd hoe de samenwerking gaat. Als dat traject helemaal klopt, dan gaan we naar de voorwaarden kijken. Welk aandeelpercentage er tegenover welk bedrag staat.’

Waarde bepalen? Ga altijd boven de prijs zitten

Maar hoe bepaal je de waarde van een snel groeiend techbedrijf? Dit is vrij belangrijk, want het staat in verhouding tot het aandelenpercentage wat je kwijt raakt. Er zijn in de markt een aantal methodes om dit soort snelgroeiende bedrijven te waarderen. Normaal wordt er naar gerealiseerde winstcijfers gekeken, maar die zijn voor snelgroeiende start-ups – waar vaak nog geen winst wordt gemaakt – niet aanwezig. Daarom kijk je vooral naar de potentie van het bedrijf, naar de ontwikkeling van de omzet die bij die groei past en hoeveel geld daarvoor nodig is. Daar komt dan een bedrijfswaarde uit. Luuc: ‘En daar ga je dan een stuk boven zitten. En natuurlijk praat je met meerdere partijen.’

Tiqets wil snel de wereld veroveren. Dus groeikapitaal is van essentieel belang. ‘De competitie zit niet stil...'

Aan tafel met investeerders? Onthoud deze tips!

  • Selecteer investeerders niet op de hoogste waardering, maar op de expertise.
  • Let op: naast een goed en gezond bedrijf vinden investeerders de ‘vent in de tent’ misschien wel het allerbelangrijkst.
  • Waarde bepalen? Bekijk meerdere methodes om dat te doen en ga boven die prijs zitten.

Meer Tiqets

Toffe tips voor iedere ondernemer

De afgelopen 3 jaar interviewde Ziggo Zakelijk tientallen bevlogen ondernemers over succesvol ondernemerschap. De tips en tricks delen we graag in een overzichtelijk e-book: de Uitblinkersbundel.

In de documentaireserie Uitblinkers in Zaken komen ondernemers aan het woord die een inspirerend verhaal hebben. Ondernemers die uitblinken in hun vak. We volgden ook AFASBunqThe Next WebCorendonOgerNew York Pizza, MAS en Studio 100. In deze serie volgen we de CEO van Tiqets, ticketkoning Luuc Elzinga.