Gezond groeien naar scale-up

Hoe vind je de juiste mensen voor je team?

Hoe zorg je dat je groei aan kan? Tiqets ging in korte tijd naar 130 man personeel. CEO Luuc Elzinga weet hoe je van een start-up een gezonde scale-up wordt.

Tiqets is als start-up in rap tempo doorgestoomd naar scale-up. Dat moet ook, want de concurrentie zit niet stil. ‘Je moet snel global presence hebben’, vertelt Luuc. ‘Dat betekent dat we hier met een mannetje of honderd zitten. Wereldwijd hebben we acht lokale kantoren die contracten sluiten met attracties en musea.’

Hoogste versnelling

Wanneer je hele organisatie voortdurend in de hoogste versnelling staat, is één aspect cruciaal: de juiste mensen om je heen verzamelen. Luuc Elzinga: ‘Ben je in staat om binnen korte tijd een zo goed mogelijk team te bouwen die de groei aan kan? Van 10 naar 30 man is niet zo moeilijk. Maar je bedrijf wordt al anders wanneer je van 30 naar 60 man personeel gaat. En het afgelopen jaar hebben we gemerkt wat het verschil is om van 60 naar 130 medewerkers te gaan.’ Hoe waarborg je kwaliteit van nieuwe medewerkers als de vraag naar nieuw personeel steeds toeneemt?

De juiste mensen aantrekken

Bij Tiqets hebben ze daarom erg veel aandacht voor hiring. Elke persoon die Tiqets aanneemt, wordt door vier Tiqeteers gezien. Elzinga: ‘Niet alleen om hun kwaliteit te beoordelen. Het is ook belangrijk dat ze in onze cultuur passen.’ Om de cultuur tijdens de groei te bewaren heeft Tiqets de Pizza & Beer sessies in het leven geroepen. In een informele setting (met live videoverbinding) bespreken Luuc en zijn mensen wat er speelt binnen het bedrijf. ‘Waar staan we? Waar lopen we tegenaan? Wat moet echt beter? Dat soort zaken.’ Zo blijft iedereen in binnen- en buitenland op de hoogte.

Evalueren brengt je organisatie verder

Evalueren doen ze bij Tiqets sowieso vaak. Tijdens retrospective sessies wordt er heel veel geëvalueerd. ‘Om ervoor te zorgen dat de hersens worden gekraakt’, zegt Luuc. ‘Ik haat het beeld dat om start-ups hangt. Een pingpongtafel, een voetbaltafel, leuk aan je dingetjes werken.’ Nee, er is bij Tiqets een vrij strakke interne roadmap, waaraan iedereen moet voldoen.

Constante verbetering dus. Verandering omarmen. Mét de juiste mensen. Voor een CEO van een scale-up is geen dag hetzelfde. Verandering gaat altijd gepaard met strubbelingen. Maar voor wie hard wil groeien, is dat een goed gegeven. ‘Als je geen stress hebt, dan ga je niet hard genoeg.’

Gezond groeien? Dit zijn de tips van Luuc Elzinga:

  • Bouw een team dat groei aan kan. Dat betekent: mensen aannemen die groeibestendig en flexibel zijn en snel kunnen schakelen.
  • Zorg dat sollicitanten door minstens 4 mensen worden gezien. Zo krijg je een goed oordeel. Let daarbij niet alleen op kwaliteit. Ook op culture fit.
  • Stress? Dat is juist goed. Anders ga je niet hard genoeg.

Meer Tiqets

Toffe tips voor iedere ondernemer

De afgelopen 3 jaar interviewde Ziggo Zakelijk tientallen bevlogen ondernemers over succesvol ondernemerschap. De tips en tricks delen we graag in een overzichtelijk e-book: de Uitblinkersbundel.

In de documentaireserie Uitblinkers in Zaken komen ondernemers aan het woord die een inspirerend verhaal hebben. Ondernemers die uitblinken in hun vak. We volgden ook AFASBunqThe Next WebCorendonOgerNew York Pizza, MAS en Studio 100. In deze serie volgen we de CEO van Tiqets, ticketkoning Luuc Elzinga.