Deel 2: verdienen met plezier

Het 360-graden-model van Studio 100

Studio 100 - 16-05-2018

Samson en Gert waren van meet af aan een enorm succes. Maar één succesnummer maakt geen stabiel bedrijf. Hoe verliep de groei van Studio 100 en wat is het verdienmodel?

Bij Studio 100 draait alles om de karakters. Dat zijn er inmiddels heel wat. Wat begon met Samson en Gert is uitgegroeid tot een arsenaal aan kindervrienden. Van K3 tot Piet Piraat, Van Kabouter Plop tot Maya de Bij.

Stabiel en minder voorspelbaar

Vandaag de dag draait Studio 100 in totaal 161,5 miljoen euro omzet. De entertainmentkant is goed voor 90 miljoen euro, terwijl de parken 71,5 miljoen euro opleveren. Maar waar de parken stabiele winsten draaien, heeft de entertainmenttak veel verschillende verdienmodellen. De één voorspelbaarder dan de ander.

360-graden-model

CEO Hans Bourlon: ‘Niet alles is even rendabel. Maar het is de combinatie die zorgt voor de financieel stabiele organisatie die we zijn.’ Om ieder karakter, van Plop tot Maya, wordt het 360-graden-model gelegd. Neem Kabouter Plop, een van de oerkarakters van Studio 100. Hij wordt letterlijk in het midden gezet. Daaromheen zie je de middelen waar geld mee wordt verdiend: cd’s, optredens, een eigen YouTube-kanaal, de aanwezigheid in het eigen pretpark en tv-series in verschillende landen. Enzovoorts!

De succesfactoren van Studio 100:

  • Slimme keuzes maken. Geld verdienen met (online) content is lastig, dus werd een noodlijdend park overgenomen en omgetoverd tot Plopsaland.
  • Het karakter staat centraal. Vanuit de karakters wordt gekeken waarmee geld kan worden verdiend.
  • Zoveel mogelijk productie in eigen huis. Een dansstudio, animatiestudio’s, een naaiatelier voor de kleding…
  • Inzet van veel verschillende middelen. De minder rendabele activiteiten worden goedgemaakt door de rest.
 
 

In de documentaireserie Uitblinkers in Zaken komen ondernemers aan het woord die een inspirerend verhaal hebben. Ondernemers die uitblinken in hun vak. Zo volgden wij eerder CorendonOger en New York Pizza. In deze serie volgen we Studio 100 oprichter Hans Bourlon.