Deel 3: Wie wordt de baas van een familiebedrijf?

Zakelijk en privé gescheiden houden. De harde realiteit van de bedrijfsopvolging bij Oger

Oger - 16-05-2018

Wie neemt de scepter over van vader Oger Lusink? Vader Lusink heeft twee ambitieuze zoons die bevlogen bezig zijn met de Oger-winkels. Maar uiteindelijk moet hij toch kiezen: wie wordt mijn opvolger? Sander of Martijn? Aflevering 3 van Ondernemers in stijl over de moeilijke keuze van de opvolging in een familiebedrijf.

Oger Lusink opent eind jaren tachtig van de vorige eeuw in de PC Hooftstraat zijn eerste winkel. Anno 2016 zijn er vier Oger-winkels, plus nog een vrouwenmodezaak Oger Donna. De rol van zijn beide zoons in de expansie van het Oger-merk mag daarin niet worden onderschat. Sander, 39 jaar, is een echte netwerker met een neus voor marketing. Martijn (37) is de jongste, de modeman en altijd bezig met kleur, vorm en design.

Kun je kiezen tussen je zoons?

Wie moet Oger Lusink (69) kiezen voor zijn opvolging, nu hij zelf de pensioengerechtigde leeftijd al is gepasseerd? Lusink is vader én ondernemer. Aan de ene kant heeft hij te maken met het bedrijfsbelang.  Aan de andere kant moet hij de hoop en verwachting van zijn zoons niet onderschatten.

Aanvankelijk zou vader Lusink helemaal niet hoeven te kiezen. ‘Het was altijd de bedoeling dat ik samen met mijn broer de kar zou trekken’, zegt Sander. Maar dan wordt Sander tijdens het sporten in het Vondelpark getroffen door een acute hartstilstand. Wanneer Sander is hersteld en de familie van de ergste schrik is bekomen, wordt dé vraag uiteindelijk toch gesteld: ‘Sander, kun jij qua fysieke inspanning de taak van CEO wel op je nemen?’

Zaken en privé scheiden is moeilijk

Sander twijfelt en ook zijn vader vindt het te riskant. Een moeilijke beslissing. ‘Mijn vader is op dat moment een harde zakenman. Maar hij had 100% gelijk en we hebben elkaar een hand gegeven.’ Vader Oger beaamt dat. ‘Het moeilijkste is om zaken en privé te scheiden.’ Hij wil als vader niets liever dan zijn beide zoons zien schitteren. ‘Maar ik heb ook de verantwoording voor alle medewerkers.’

Het was dus niet eenvoudig om deze beslissing te nemen. Zoon Martijn is nu in zijn eentje de CEO van de Oger-keten, maar wel in de leer bij zijn vader. Sander is Marketing Director.

Privé en zaken scheiden in een familiebedrijf. De lessen van Oger Lusink:

  • Wees eerlijk
  • Wees transparant
  • Deel alles met elkaar
 
 

In de documentaireserie Uitblinkers in Zaken komen ondernemers aan het woord die een inspirerend verhaal hebben. Ondernemers die uitblinken in hun vak. In deze serie volgen we modefamilie Oger.