Aflevering 2: Het succesrecept van NYP

Hoe verdienmodellen elkaar versterken

New York Pizza - 16-05-2018

Franchiseketen New York Pizza is veel meer dan alleen de pizzavestigingen. Het bedrijf beschikt ook over een eigen groothandel en een eigen fabriek. Alles wordt bestiert vanuit 'Pizza City', zoals de thuisbasis van NYP ook wel wordt genoemd.

Imago vs. omzet

Waar haalt New York Pizza zijn omzet vandaan? De keten maakt onderscheid tussen imagopizza’s en omzetpizza’s. Omzetpizza’s als de Magherita, de Hawaï en de Double Pepperoni zorgen voor de hoogste omzet. Dat zijn de pizza’s die altijd goed verkopen.  De imagopizza’s, ook wel actiepizza’s, zijn pizza’s met speciale ingrediënten die inspelen op de trends van dat moment. Elk kwartaal veranderen de actiepizza’s. Bij deze pizza’s wordt ingezet op een winstmarge van 25%, in speciale gevallen een paar procent hoger.

Inspiratie voor nieuwe pizza’s

Philippe haalt overal inspiratie vandaan voor nieuwe pizza’s. Hij reist veel en kijkt ook naar wat de concurrentie doet. Er wordt altijd gezocht naar een nóg beter assortiment. ‘We hebben deze zomer nog met 25 man getest. We hebben ons hele assortiment én dat van de concurrent geproefd en gewikt en gewogen', zegt Philippe. Hierna werden meerdere pizza's uit het assortiment gehaald. 'Niet omdat ze niet goed liepen, maar omdat we ze niet lekker genoeg vonden.'

Pizza City, een imperium in Amstelveen

Naast de NYP-vestigingen heeft het bedrijf ook een eigen groothandel, Euro Pizza Products, en een eigen fabriek waar pizzabollen worden geproduceerd. Hierdoor is NYP niet alleen afhankelijk van de pizzaverkoop. De groothandel en fabriek voorzien niet alleen de vestigingen van NYP, maar ook tientallen andere bedrijven wereldwijd. Het hoofdkantoor, de groothandel en de fabriek vormen samen ‘Pizza City’, de thuisbasis in Amstelveen.

Hoe houd je een grote franchiseketen levend? De tips van Philippe:

  • Blijf vernieuwen, wees niet bang om producten uit het assortiment te halen
  • Zorg voor een sterk imago
  • Wees niet afhankelijk van één verdienmodel
  • Geef leidinggevende de ruimte. Vaak worden ze beter in hun werk dan jij ooit zult worden.
 
 

In de documentaireserie Uitblinkers in Zaken komen ondernemers aan het woord die een inspirerend verhaal hebben. Ondernemers die uitblinken in hun vak. Zo volgden we eerder Corendon en Oger. In deze serie volgen we New York Pizza CEO Philippe Vorst.