Hoe laat je je bedrijf groeien?

Met deze 5 tips schiet je onderneming met gemak door het dak

New York Pizza - 16-05-2018

Je bedrijf uitbreiden; naar een groter kantoor, met meer personeel of misschien wel de grens over. Een mooie ambitie, maar waar moet je aan denken als je flink wil groeien? En hoe kom je op de radar bij grote bedrijven? Met deze 5 tips heb je geheid succes.

Tip 1: groei niet te snel

Eén ding is zeker: te snel groeien, is geen goed idee. New York Pizza-ceo Philippe Vorst maakte het zelf mee: na het eerste succes gaat de groei te snel. Maar de administratie blijkt niet op orde en fouten stapelen zich op. Ook Starbucks kan erover meepraten. In de topjaren werden duizenden nieuwe filialen geopend, zonder dat grondig onderzoek werd gedaan. Dit en de economische crisis, leidde in 2008 tot een waardedaling van 42% per aandeel.

Tip 2: test je eerste ervaringen uitgebreid

Hoe moet het dan wel? Begin klein. Zorg eerst dat de kwaliteit van je product én dienstverlening in één vestiging optimaal is. De processen moeten zo goed op orde zijn, dat je alles vlekkeloos kan kopiëren naar een tweede vestiging.

Advies van NYP

New York Pizza-ceo Philippe Vorst hielp Eric van Cyclefix met een aantal praktische tips hoe hij het beste door kan groeien met zijn bedrijf.

 
 
 
 

Test in de tweede en eventueel derde vestiging uitvoerig of alle aannames kloppen en blijf sleutelen tot het perfect werkt.

Tip 3: maak een groeiplan

Wie wil groeien doet er goed aan om voldoende tijd te investeren in het maken van een groeiplan. Maak dit plan ambitieus, maar ook realistisch is. Onhaalbare doelstellingen leiden al snel tot teleurstellingen. Neem in dit plan ook de verwachte kosten op. Met een flexibel zakelijk internetcontract kun je bijvoorbeeld maandelijks up- of downscalen.

Tip 4: gebruik je groeiplan als evaluatietool

Groeiplan af? Gebruik het als evaluatietool. Vraag jezelf ieder kwartaal af waarom gestelde doelen wel of niet zijn bereikt. En nog belangrijker: wat kun je hiervan leren? Richt je niet alleen op wat er misgaat, maar ook op wat goed loopt.

Tip 5: samenwerken met grote bedrijven? Zorg voor een proven concept

Wil je graag zaken doen met grote, gevestigde bedrijven? Dan heb je misschien wat geduld nodig. Zij gaan namelijk alleen in zee met bedrijven met een proven concept. Als je product goed is, kun je die bewijslast verzamelen in het werk dat je doet voor kleine bedrijven. Kortom: tijd en geduld is wat je nodig hebt!

Groeien als bedrijf? 5 tips

  • Begin klein. Te snel groeien zorgt voor fouten.
  • Werk toe naar een proven concept. Bewijs dat jij heel goed bent of dat je product heel goed is.
  • Maak een ambitieus en realistisch groeiplan.
  • Gebruik groeiplan als terugkerende evaluatie.