Wat verdient een franchisenemer?

Een free ride bestaat niet

New York Pizza - 06-06-2017

Het businessmodel van New York Pizza is overzichtelijk en de begeleiding is goed. Maar wat verdien je eigenlijk als franchisenemer?

Risico van het vak

New York Pizza doet veel voor z’n franchisenemers. ‘Wij leiden de mensen op, wij bouwen de winkels, we zorgen ervoor dat de winkel tot en met de opening ontzettend goed voorbereid is en ook daarnaast bieden we begeleiding.’ Maar there’s no such a thing as a free ride, aldus oprichter Philip Vorst. De opstartkosten bedragen ongeveer € 180.000. Een deel van dat bedrag, ongeveer € 40.000, moet de franchisenemer zelf inbrengen. ‘Je moet risico nemen als ondernemer.’

Franchisenemers dragen 6,5% van de omzet af aan het hoofdkantoor. Daarnaast is 3,5% van de omzet een bijdrage aan de landelijke marketingkosten.

Naast die opstartkosten betaalt de franchisenemer zo’n 10% af aan het hoofdkantoor. Als de ondernemer het goed doet, kan hij een hele aardige winst overhouden. Franchisenemer Peter Heining: ‘Wij hebben met zes vestigingen vorig jaar € 4,5 miljoen omgezet.’

Ondernemen volgens Philippe:

  • Risico nemen is een must. Vandaar de bijdrage van € 40.000 aan opstartkosten.
  • Denk in mogelijkheden. ‘Vroeger zeiden we ‘je moet in een stad met 100.000 inwoners zitten. Nu weten we dat je al een hele dikke boterham kunt verdienen in een stad met 25.000 inwoners.’
 
 

In de documentaireserie Uitblinkers in Zaken komen ondernemers aan het woord die een inspirerend verhaal hebben. Ondernemers die uitblinken in hun vak. Zo volgden we eerder Corendon en Oger. In deze serie volgen we New York Pizza CEO Philippe Vorst.