Hoe financier je je bedrijf?

Zakelijke lening? Crowdfunding? Kies een vorm die past bij je bedrijf

New York Pizza - 16-05-2018

Crowdfunding, microkrediet of toch maar een lening bij je ondernemende oom? Er zijn veel manieren om je bedrijf te financieren? Waar kies je voor en waar moet je op letten? Lees het hier.

Zakelijke lening

Een lening bij de bank is de meest traditionele financiering. Als je besluit naar een bank toe te stappen is er één ding erg belangrijk: zorg dat je een goed uitgedacht ondernemingsplan hebt. Zonder plan of idee wil een bank nooit zo’n risico lopen. Zorg er dus voor dat je je plan met cijfers en verwachtingen onderbouwt.

Lenen van vrienden en familie

Lenen bij vrienden of familie is een goedkopere optie door de – waarschijnlijk – lage rente. Let wel op, de rente moet marktconform zijn. Als dit niet zo is, kan de belastingdienst de lening zien als schenking. Dan betaal je alsnog schenkbelasting.

Advies van NYP

Philippe Vorst gaf Alexander van Big Burgers on Wheels een aantal praktische tips over hoe hij zijn derde zaak kan financieren.

 
 
 
 

Tip: ook al zijn het vrienden en familie, zorg ervoor dat de lening in een goed en duidelijk contract is vastgelegd. Het komt namelijk vaak genoeg voor dat een zakelijke band een privérelatie verstoort.

Externe investeerders

Als je een paar ton nodig hebt voor je onderneming is het handig om naast de bank een groep externe investeerders te benaderen. Vaak zijn dit succesvolle ondernemers die graag investeren in start-ups om ze te helpen. En uiteraard willen ze er zelf ook wat winst uithalen. Net als bij de bank moet je externe investeerders overtuigen. Bereid je dus goed voor.

In 2016 werd door Nederlandse ondernemers 160 miljoen euro opgehaald via crowdfunding.

Crowdfunding

In 2016 werd door Nederlandse ondernemers 160 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. Dat is ruim 30 miljoen euro meer dan in 2015. Daarnaast, als een crowdfunding-campagne aanslaat weet je meteen dat het in de smaak valt en dat een grote groep ambassadeurs direct belang hebben bij jouw slagen.

Microkredieten

Een andere optie is lenen bij een microfinancier. Dit kan bij leningen tot maximaal €250.000. Er zijn hierbij twee kredietvormen: een microkrediet en een mkb-krediet. Het verschil zit in de hoogte van de lening. Microkrediet leent tot een bedrag van €50.000 uit en het mkb-krediet van €50.000 tot €250.000. Bijkomend voordeel: microfinanciers bieden vaak ook advies en coaching aan startende ondernemers.